Badevann-kvalitet:

Slår alarm: - Kan bli farlig å bade

I en fersk rapport slår forskere alarm om miljøsituasjonen i landets største innsjø. - Det er grunn til bekymring for utviklingen av tilstanden i Mjøsa, sier seksjonsleder i Miljødirektoratet.

FRARÅDET BADING: Sommeren 2019 var algeoppblomstringen særlig stor i Mjøsa. Kommunen frarådet da bading i innsjøen. Video: Karin Madshus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste somrene har det vært tendenser til økende forekomst av alger i Norges største innsjø, Mjøsa. Spesielt i 2019 var fargen på innsjøen så godt som grønn, som følge av disse algene, og kommunen frarådet da bading.

«En oppblomstring av blågrønnalger i 2019 kan tyde på forverring av tilstanden», skriver Norsk institutt for vannforskning (NIVA), NIBIO og Miljødirektoratet i en rapport, som ble publisert i vår.

Blågrønnalgene, som tidligere er påvist i vannprøver, kan være farlige for mennesker og dyr. De kan medføre hudirritasjoner ved bading, og flere typer av bakteriene kan produsere giftstoffer (toksiner), som kan gi forgiftning av mennesker og dyr.

Tilførsel av fosfor er den viktigste årsaken til økt algevekst (eutrofi) i ferskvann, heter det i den ferske rapporten hvor forskerne slår alarm om miljøtilstanden i Mjøsa.

- Mjøsa er en innsjø av nasjonal, regional og lokal betydning. Rapporten viser at det er grunn til bekymring for utviklingen av tilstanden i Mjøsa. Derfor er det viktig at det nå tas grep for å stanse den negative utviklingen, før det er for seint, sier seksjonsleder Line Fjellvær i Miljødirektoratet til Dagbladet.

- På nasjonalt nivå trengs strengere krav til spredning av husdyrgjødsel. Her er et pågående arbeid med en forskrift som regulerer bruken av husdyrgjødsel avgjørende. Det er også nødvendig at kommunene sørger for avløpsrensing der det er behov for det, tilføyer hun.

GRØNN: De siste somrene har det vært tendenser til økende forekomst av alger i Norges største innsjø, Mjøsa. Spesielt i 2019 var fargen på innsjøen så godt som grønn. Foto: Jarl-Eivind Løvik, NIVA
GRØNN: De siste somrene har det vært tendenser til økende forekomst av alger i Norges største innsjø, Mjøsa. Spesielt i 2019 var fargen på innsjøen så godt som grønn. Foto: Jarl-Eivind Løvik, NIVA Vis mer

Skaper bekymring

Forsker og ferskvannsøkolog, Jan-Erik Thrane, som er en av forfatterne bak den ferske rapporten, sier til Dagbladet at det er vanskelig å si sikkert hvordan Mjøsa-forholdene blir i år, men mener det absolutt er grunn til å følge nøye med på utviklingen.

- Vannkvaliteten og den økologiske tilstanden i Mjøsa er i det store og hele god, men vi ser tid- og stedvis tendenser til redusert vannkvalitet som skyldes litt for mye alger og næringsstoffer, som skaper bekymring for hva som kan skje med vannkvaliteten i åra som kommer, sier Thrane.

- Det er særlig flommer og mye nedbør som skaper bekymring. Vi forventer både mer nedbør og mer ekstreme nedbørepisoder som følge av klimaendringer, som vil føre mer fosfor inn Mjøsa, og som igjen vil gi mer oppblomstring av alger, fortsetter han.

UVANLIG: En «snøstorm» av alger gjorde arbeidet med å observere havbunn og bunndyr umulig for forskerne da bildene på kamera ble svært utydelige. Video: Havforskningsinstituttet Vis mer

Følger med

Han sier at man foreløpig ikke kan se at det er noen store avvik fra «normalen» i år, men at det gjerne er først i juli/august man vil merke dette, siden blågrønnalgene liker fint vær og høye vanntemperaturer.

- Vi følger med, og hver 14. dag tar NIVA prøver av vannkvaliteten på oppdrag fra Vassdragsforbundet for Mjøsa med tilløpselver, sier han.

Denne overvåkingen har foregått siden 1970-tallet og utgjør en svært viktig tidsserie.

- Det er viktig å være føre var og gjøre tiltak rundt Mjøsa, som kan motvirke de negative effektene som klimaendringene kan medføre. Det er ikke krise per nå, men det er viktig å være på ballen, for det er potensial for at det kan bli bedre, fortsetter Thrane.

KAN SKJE: Det er utover sommeren at algeoppblomstringer kan oppstå, dersom det blir mange episoder med styrtregn og etterfølgende varm sommer som for to år siden, sier Fjellvær i Miljødirektoratet. Foto: Jarl-Eivind Løvik, NIVA
KAN SKJE: Det er utover sommeren at algeoppblomstringer kan oppstå, dersom det blir mange episoder med styrtregn og etterfølgende varm sommer som for to år siden, sier Fjellvær i Miljødirektoratet. Foto: Jarl-Eivind Løvik, NIVA Vis mer

Potensielt giftig

Ett av tiltakene man kan gjøre er å unngå høstpløying og å bruke fosforfri mineralgjødsel i jordbruket. Det vil også ligge en stor miljøgevinst i å rydde opp i spredte avløpsanlegg rundt av Mjøsa, forklarer han.

- Har det vært enda verre?

- Ja, vannkvaliteten i Mjøsa var betydelig verre på 70- og 80-tallet. Da var Mjøsa tydelig overgjødslet og det var jevnlige oppblomstringer av blågrønnalger i innsjøen, som potensielt er giftige. Utviklingen siden da har blitt bedre og fortsatt er de fleste steder forholdsvis gode, sier Thrane.

Det skapte derfor bekymring da det kom en ny oppblomstring av blågrønnalger langs store deler av strandsonen i Mjøsa i 2019, som farget vannet grønt.

- Vi visste da lite om konsekvensene og om det var giftig. Derfor ble det tatt prøver som konkluderte med at algene heldigvis ikke var giftige, sier han og fortsetter:

- Men dette kan variere. Man vet aldri helt når en oppblomstring blir giftig, og uansett er det ikke heldig for sjøens vannkvalitet og det kan også gi allergiske reaksjoner.

- Må ta grep

Seksjonsleder Line Fjellvær i Miljødirektoratet forteller at det sist ble tatt vannprøver av Mjøsa den 25. mai i år.

- Basert på disse prøvene ser vi at vannkvaliteten akkurat nå er god, slik den pleier å være på denne årstida. Det er utover sommeren at algeoppblomstringer kan oppstå, dersom det blir mange episoder med styrtregn og etterfølgende varm sommer som for to år siden, sier Fjellvær til Dagbladet.

- Det kan i tilfelle føre til at helsemyndighetene vil fraråde bading ved badestrendene. Om dette vil skje i år er for tidlig å si, fortsetter hun.

Hun påpeker også at på tross av at dette problemet oppsto i 2019, skjedde det ikke i fjor sommer.

- Det er altså avhengig av værforhold. De fleste somrene har det vært gode badeforhold. Vår bekymring på lengre sikt er knyttet til at tilstanden vil bli dårlig hvis man ikke nå tar grep for å redusere tilførsel av fosfor fra avløp og jordbruk til Mjøsa, sier hun.

Mulig forverring

- I en nyhetsmelding skriver dere at det er grunn til å slå alarm om vannkvaliteten. Kan dere forklare eller utdype dette?

- Som vi skriver i vår nyhetsmelding har Miljødirektoratet vært bekymret for tegn til økte næringsstoffer og alger i Mjøsa de siste åra. En oppblomstring av blågrønnalger ved badestrender sommeren 2019 kan tyde på forverring av tilstanden. Tilførsel av fosfor er den viktigste årsaken til økt algevekst i ferskvann, svarer seksjonslederen.

- Er eller kan det bli helseskadelig eller farlig å bade der?

- Dersom det skulle bli algeoppblomstringer, og algene utvikler algegift, kan det bli farlig å bade, svarer hun, og forteller at Vassdragsforbundet for Mjøsa med tilløpselver og NIVA i fellesskap har anbefalt kommunene rundt Mjøsa å lage en plan for hvordan de skal håndtere en eventuell oppblomstring av cyanobakterier (blågrønnalger).

- Det innebærer utvidet prøvetaking og informasjon på badestrendene, og på kommunenes nettsider, sier Fjellvær.

Hun forteller avslutningsvis at Miljødirektoratet i fjor, i tråd med regjeringens økte satsing på å bekjempe konsekvensene av for mye næringsstoffer, bevilget ekstra midler til Statsforvalteren i Innlandet og Vassdragsforbundet for Mjøsa med tilløpselver, for å undersøke dette nærmere og peke på hva som kunne gjøres for å bedre forholdene.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer