Hvalkrise:

Slår alarm: - Kritisk utrydningstruet

Hvalart er kritisk truet av klimakrisen ifølge ny studie.

UTRYDNINGSTRUET: Nordkaperen havnet i 2020 i katagori som en kritisk utrydningsturet dyreart. Illustrasjonsbilde av en død nordkaper, som ble funnet i 2012 i Sør-Afrika, i nærheten av Cape Town. Foto: Gallo Images/REX/NTB
UTRYDNINGSTRUET: Nordkaperen havnet i 2020 i katagori som en kritisk utrydningsturet dyreart. Illustrasjonsbilde av en død nordkaper, som ble funnet i 2012 i Sør-Afrika, i nærheten av Cape Town. Foto: Gallo Images/REX/NTB Vis mer
Publisert

Oppvarming i havet og nye matkilder driver hvalarten nordkaper inn i farefulle områder, melder The Guardian.

Klimaforandringene har påvirket havet utenfor den amerikanske delstaten Maine, noe som har ført til fatalt mange dødsfall langs kysten i USA og Canada.

Temperaturøkningene har fått nordkapene til å flytte på seg nordover, nærmere bestemt til St. Lawrence-bukta, hvor det er langt mer farlig å ferdes for dem, da det er mer trafikk blant store skip og flere fiskere der.

Nye bilder fra St. Lawrence-bukta viser flere døde nordkaper langs strendene, og en ny rapport av Oceanography, melder at arten for øyeblikket er kritisk utrydningstruet.

For lite mat

Etter en årelang analyse på plankton, observasjoner av nordkaper og svingninger i havtemperaturen, har forskerne funnet ut at hvalene har endret bevegelsesmønster for å søke etter mat. I tillegg er det en stor nedgang i antall hunnhvaler som formerer seg.

Nordkap-hunnene trenger mye mat for å kunne reprodusere, og når de ikke får tilstrekkelig med næring ender det med at de ikke klarer å bære fram fosteret, eller velger å reprodusere i det hele tatt.

- Når de ikke kan bygge de tykke fettlagene med spekk, klarer de ikke å bli gravide, bære graviditeten, eller amme ungene, forklarer Erin Meyer-Gutbrod, forsker i studien og marinbiolog ved University of South Carolina.

Gutbrod skriver at antall fødte nordkaper har sunket drastisk over de ti siste åra. I 2018 melder hun at det ikke ble født én eneste nordkape.

Gutbrod har lenge forsket på hvalarten, og studiet ble mer intensivt etter et oppsiktsvekkende funn, tilbake i 2017. Da ble det funnet over 17 døde nordkaper, hvorav tolv ble oppdaget i St. Lawrence-bukta.

NON STOP: To hvaler nærmet seg en mann på paddleboard. Non Stop TV med Sondre og Christian. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de morsomste viralklippene du ikke vil gå glipp av! Se Non Stop TV med Sondre og Christian på Dagbladet! Vis mer

356 dyr igjen

Nordkaper er en stor bardehval i familien rettshvaler, melder Store norske leksikon. Arten er i dag sterkt truet av utrydding, og det er bare 356 Nordkaper igjen, skriver Oceanography.

Tidligere forekom nordkapene ved norskekysten. I dag sees den bare unntaksvis på den europeiske siden av Nord-Atlanteren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer