Slår alarm: - Mange står utenfor

Over én av tre i arbeidsfør alder står helt utenfor arbeidslivet på Stover og Grorud i Groruddalen. Ap-leder Jonas Gahr Støre lover å styrke innsatsen for å inkludere barn og unge.

MADE IN GRORUDDALEN: Jonas Gahr Støre på besøk hos Lif Laga på Stovner. Bedriften sysselsetter ungdom med å plukke epler, plante epletrær og lage eplemost. Foto: Kristin Svorte
MADE IN GRORUDDALEN: Jonas Gahr Støre på besøk hos Lif Laga på Stovner. Bedriften sysselsetter ungdom med å plukke epler, plante epletrær og lage eplemost. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Publisert

- Det handler om å plukke eplene i hagene og ikke la dem råtne. Jeg har drukket dette brygget mange ganger.

Jonas Gahr Støre har kastet ullgenseren etter å ha spikret en trekasse og både spraymalt og brent inn Lif Laga-logoen. Han besøker den ideelle bedriften i Groruddalen som sysselsetter ungdom til å plukke epler og produsere eplemost.

- Dette er et veldig viktig tiltak for sosial integrering og for å gi unge muligheter, pågangsmot og håp, sier Ap-lederen.

Med seg har han groruddøl Kamzy Gunaratnam, som er andrekandidat i Oslo. Hun er på hjemmebane og kjenner igjen seg selv i ungdommene som er møtt opp for å møte Ap-toppene.

- Det er som å møte meg selv for 15 år siden. Arbeiderpartiet er tydelige på hva vi vil med Groruddalen. Altfor mange står utenfor arbeidslivet. Altfor mange opplever at det betyr noe hvem foreldrene dine er, hvor tykk lommebok eller hvilken bakgrunn de har, sier Kamzy.

DOBBEL LUKE: Jonas Gahr Støre spilte fotball mot Joshua King. Det gikk helt middels. Video: Rødt Kort. Vis mer

Alarm om utenforskap

Kampen mot utenforskap og sosiale forskjeller. Det er her slaget står.

I Stovner og Grorud bydel står over én av tre i arbeidsfør alder helt utenfor arbeidslivet. I flere delbydeler er tallene enda høyere.

Skyhøyt over Oslo-snittet på litt over 20 prosent.

I tillegg kommer arbeidsledigheten, som er nær dobbelt så høy som landsgjennomsnittet.

- Dette er en kjempeutfordring. Både for den enkelte, som mister selvstendigheten og fellesskapet en jobb gir, men også for samfunnsregnskapet. Her må fellesskapet gjøre mye mer for å få opp andelen av oss som er i jobb, mener Støre, som etterlyser tidlig innsats - som blant annet Lif Laga.

- Dette tilbudet viser hvilke ressurser som finnes. Det kryr av flott ungdom i denne dalen, de må sees, og det må finnes tilbud som gir dem muligheter.

MØDRENE: Yrkesdeltakelsen er langt lavere i bydelene i Groruddalen enn i resten av Oslo. En del av skylda har kontantstøtten for at mødrene ikke er i arbeid, sier Kamzy Gunaratnam og Jonas Gahr Støre. Foto: Kristin Svorte
MØDRENE: Yrkesdeltakelsen er langt lavere i bydelene i Groruddalen enn i resten av Oslo. En del av skylda har kontantstøtten for at mødrene ikke er i arbeid, sier Kamzy Gunaratnam og Jonas Gahr Støre. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Kontantstøtte og norskopplæring

- Bydelene med lav yrkesdeltakelse har også høy innvandrerandel. Viser det at Norge ikke klarer integreringen?

- Det viser at vi har langt igjen, og at arbeid mot sosial ulikhet er helt nødvendig om vi skal lykkes med integrering. Kontantstøtten må bort og vi må styrke norskopplæringen. I tillegg handler om det vi har sett i dag: Inkludere barn og unge i meningsfulle fellesskap og ruste dem for arbeidslivet, sier Støre - og fortsetter:

- En enkeltsak jeg tror vi ikke kan overvurdere betydningen av, er billigere barnehage og gratis AKS for de minste barna. Da blir de en del av fellesskapet fra starten av, samtidig som begge foreldrene kan jobbe. Det er helt avgjørende, sier Støre.

- Blir det riktig å peke på regjeringen når dere selv har styrt Oslo de siste seks åra?

- Det jobbes veldig godt lokalt, som vi har sett et eksempel på i dag, men jeg mener det burde vært gjort mye mer nasjonalt, gjennom hele perioden fra barna er små og til de er unge voksne og klare for arbeidslivet, sier Støre og trekker fram tidlig innsats i skolen, lavterskel tilbud innen psykisk helse og større mulighet til å kombinere trygd og arbeid.

- I tillegg må Nav ha tid og ressurser til å følge opp den enkelte, sånn er det ikke i dag, sier Støre.

Sp-advarsel

Senterpartiet har forsynt seg grovt av tidligere Arbeiderparti-velgere nettopp i Groruddalen, særlig etter at Jan Bøhler - også groruddøl - i fjor meldte overgang fra Ap til Sp.

- Hvorfor skal folk her i Groruddalen stemme på Arbeiderpartiet og ikke Senterpartiet til høsten?

- Folk skal stemme Ap fordi vi er opptatt av at enkeltmennesker skal få utfolde seg maksimalt, svarer Kamzy.

- Og det gjør ikke Sp?

- Jeg skal ikke snakke om Senterpartiet. Vi ser at mange barn og unge som vokser opp her ikke har det samme nettverket og de samme mulighetene som unge fra andre steder. Vi skal etablere studieplasser og sikre den nye økonomien for framtida, men ungdom må få mulighet til å bygge opp en CV og bli sett for dem de er, fortsetter Kamzy, som inntil videre er varaordfører i hovedstaden.

Lover by-satsing

- Skattekroner og arbeidsplasser ut av Oslo, er Vedums plan. Er det bra for Oslo?

Nå tar Støre over, og trekker fram Arbeiderpartiets slagord fra stortingsvalget i 1933.

- Arbeiderpartiet er partiet for «by og land, hand i hand». Vi setter ikke det ene opp mot det andre, vi satser også på byene.

- Gjør ikke Vedum det?

- Vi satser på utvikling og tar ikke penger ut fra byene. Vi tar på alvor at her bor det folk og da må vi legge til rette for at alle skal få muligheter i livene sine. For Ap er det et kjernebudskap, det er det ikke for andre partier.

- Vi har ikke tenkt til å ta fra byutviklingspakkene og kollektivsatsingene i Oslo for å dele ut i resten av landet. De store byene har store utfordringer og muligheter - og vi skal satse, lover Støre.

Mødrene i arbeid

Å ta penger og arbeidsplasser fra Oslo er altså ingen løsning for å få opp deltakelsen i arbeidslivet i Groruddalen, ifølge Ap-toppene. Veien er integrering, og også der finnes det skillelinjer mot Senterpartiet.

- Jeg mener det er veldig viktig å snakke om kontantstøtten. Vi vet at det er veldig mange kvinner med innvandrerbakgrunn som gjerne skulle ha deltatt i arbeidslivet, men som holdes utenfor på grunn av ulike terskler, sier Kamzy Gunaratnam.

- Det er en av mine hjertesaker. Jeg lar meg bli inspirert av min mor som ble integrert under Gro Harlem Brundtland. Det skjedde gjennom barnehageplass, at man blir sendt på arbeidstrening og norskopplæring, og ikke holdes hjemme. Å få folk i arbeid, er vår hjertesak, så jeg håper kontantstøtten fjernes med en gang vi kommer i regjering.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer