Slår alarm: - Synker raskere enn noen gang

Det biologiske mangfoldet stuper. Storbritannia peker seg ut som ett av verdens verste land.

UTRYDDET: Damfrosken var utryddet i Storbritannia siden 90-tallet. I år ble det flydd inn individer fra Sverige for å forsøke å reetablere arten. Foto: Shutterstock / NTB
UTRYDDET: Damfrosken var utryddet i Storbritannia siden 90-tallet. I år ble det flydd inn individer fra Sverige for å forsøke å reetablere arten. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det biologiske mangfoldet synker raskere enn noen gang i menneskets historie. Bare de siste 50 åra har nærmere 70 prosent av bestanden av pattedyr, fugler, fisk, reptiler og amfibier forsvunnet, skriver BBC.

Nå antas det at ytterligere én million dyre- og plantearter er truet av utryddelse. Storbritannia er et av landene som har størst utfordring. Ifølge BBC er britene blant de verste ti prosentene av verdens land når det gjelder biologisk forrigelse.

- Det biologiske mangfoldet svekkes i en fart som aldri før. Rundt en million dyre- og plantearter av 8,1 millioner registrerte trues av utryddelse. Dette er mer enn noen gang i historien, sier Elizabeth Maruma Mrema.

UTRYDNINGSTRUA: Disse fantastiske dronebildene kan brukes til å redde arten. Queensland Environment skriver på sin Twitter-konto at dette er «de mest spektakulære bildene du noen gang vil se». Video: Queensland Government DES. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

Hun leder sekretariatet i konvensjonen om biologisk mangfold (CBD) som har ansvar for den daglige oppfølgingen av konvensjonen. CBD ble utarbeidet i Rio de Janeiro i 1992, og formulerer målsettinger og retningslinjer for hvordan naturressursene skal kunne utnyttes på en bærekraftig og rettferdig måte.

- Nok et tiår som taper

- Vi er avhengig av at Storbritannia reiser seg igjen og tar våre globale løfter på alvor, også hjemme. Dette for å vise at vi ikke vil la nok et tiår med naturen som taper bli en realitet, sier Beccy Speight, administrerende direktør i Royal Society for the Protection of Birds.

På en konferanse i Japan i 2010 ble det nedfelt 20 målsettinger for å bevare mangfoldet og redusere menneskets avtrykk i naturen. Fristen for å gjøre dette ble satt til 2020. Men ingen av målsettingene ble nådd, og med få unntak er forholdene verre i dag enn de var da målene ble formulert.

Planter og dyr blir utryddet i et økende tempo på grunn av menneskelig aktivitet. Naturlige kjerneområder blir stadig mindre, forurensningen tiltar, spredningen av invaderende arter øker og klimaendringene forverrer seg.

Mandag starter første del av FN-toppmøtet om trusler mot biologisk diversitet. Der er målet å få på plass en post-2020 konvensjon om biologisk mangfold. Bare uker før den avgjørende klimakonferansen COP26 i Skottland holdes et annet FN-toppmøte – denne gang i Kunming i Kina – og temaet er like alvorlig: Hvordan snu ødeleggelsen av naturen.

Årets konferanse er ventet å sette nye mål for å få menneskeheten til å leve i harmoni med naturen. Fristen blir satt til 2050, med en statussjekk og delmål i 2030.

HAVETS MYSTERIER: Det går hett for seg i kommentarfeltet til denne viralvideoen. Vi finner svar på hva denne skapningen er. Video: Alidupin1 Vis mer

Grafen for biologiske ødeleggelser og tap i Storbritannia, peker enda brattere nedover enn for store deler av verden. Professor Andy Purvis ved Naturhistorisk museum i London er bekymret.

- Biologisk mangfold er grunnlaget for vårt samfunn, og vi har sett hvor ødeleggende det kan være når næringskjedene bryter sammen, sier han til BBC.

- Definerer dette århundret

Storbritannias krisesituasjon med tanke på naturmangfoldet, knyttes i stor grad til den industrielle revolusjonen som forandret landets landskap og levevilkår. Til tross for at biodiversiteten er på et kritisk nivå, har den ifølge forskere vært relativt stabil på det hun betegner som et veldig lavt nivå de siste åra.

Den globale politiske lederen for miljøorganisasjonen Nature Conservancy, Andre Deutz, er imidlertid svært bekymret til tross for det stabile nivået.

- Som med arbeidet innen klima, vil det som skjer i løpet av det neste året sette menneskehetens kurs for resten av tiåret for det biologiske mangfoldet. Og det som skjer i dette tiåret, vil sannsynligvis definere våre utsikter for resten av dette århundret, sier Deutz.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer