Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Badeulykker

Slår alarm: - Trist

Flere badeulykker i juni i år sammenliknet med tidligere år, forteller seksjonsleder i Redningsselskapet. President i Norges livredningsselskap ber folk følge med.

OSLO: I helga var det mange som hadde tatt turen til den populære badeplassen, Sørenga, i hovedstaden. Livredderne hadde uvanlig mange oppdrag. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
OSLO: I helga var det mange som hadde tatt turen til den populære badeplassen, Sørenga, i hovedstaden. Livredderne hadde uvanlig mange oppdrag. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

I helga besøkte mange den populære badestranda Sørenga, som ligger i Oslo sentrum. Det har derimot ikke bare vært sol, sommer og god stemning da det har vært registrert flere badeulykker i løpet av kort tid på plassen.

Video: Lifeguard Rescue / YouTube / Dagbladet Vis mer

Ifølge president Claire Alfonso i Norges Livredningsselskap var det uvanlig mange redningsaksjoner på Sørenga lørdag.

- Det har vært uvanlig mange tilfeller hvor vi har måttet gripe inn, sier Alfonso til Dagbladet.

- Lørdag hadde vi en del redninger og mange av disse var småbarn som var utstyrt med armringer som datt av. Våre strandlivreddere har også foretatt en del forebyggende bistand i vannet, hvor drukningsfaren ikke har vært akutt, men hvor badegjestene har vært tydelige slitne og i en slik avstand fra grunt vann at man så det som nødvendig å bistå.

Hun forteller at de var seks strandlivreddere på Sørenga lørdag. De plasserer livreddere basert på temperaturer, opplyser hun.

Falsk trygghet

Alfonso kommer i tillegg med en oppfordring til alle som er glad i stranda.

- Det som er viktig er at folk lærer seg badevettregler som de finner på våre nettsider. I tillegg til at de som bader og har det hyggelig med barn faktisk følger med.

- Armringer er falsk trygghet. De faller ofte av, sier hun til Dagbladet.

Norges Livredningsselskap hadde utplassert 14 strandlivreddere, fordelt på fire forskjellige populære badeplasser i hovedstaden på lørdag.

Norgesferie

Tanja Krangnes, seksjonsleder ved Redningsselskapet, forteller til Dagbladet at det er andre forutsetninger i år.

- Vi har registrert at det har vært flere badeulykker i juni i år sammenliknet med tidligere år. De endelige tallene for juni vil være klare på fredag.

- De høyeste tallene pleier som regel å komme i juli måned. Derfor er det trist når vi nå ser såpass høye tall i juni.

- Dette henger sammen med at det først og fremst har vært veldig godt vær de to siste ukene i juni, men vi vet også at langt flere enn vanlig ferierer i Norge i år og derfor har vi flere folk som er ute og bader, sier Kragnes til Dagbladet.

Ni dødsfall i mai

Redningsselskapet fører statistikk over tall på omkomne som skyldes drukning hver måned. I mai var det registrert ni dødsfall på landsbasis knyttet til badeulykker.

- Det pleier å ligge mellom 7 og 10 i mai måned hvert år så dette er normale tall ja.

Flere omkomne

Det har vært flere tilfeller hvor personer har blitt hentet livløse opp fra vann det siste døgnet.

Søndag kveld ble en kvinne i 20-åra funnet i Salangselva i Troms og Finnmark. Kvinnen og en annen person skal ha befunnet seg på en type flytedyr, da denne veltet i elva.

Kvinnen ble fraktet til Universitetssykehuset i Tromsø (UNN) med ambulansehelikopter.

Livet til kvinnen sto ikke til å redde og hun ble bekreftet død mandag.

I Oslo mandag morgen ble det også blitt hentet opp en livløs mann ved Bjørvika. Livet sto ikke til å redde.

- Vi vet ikke hvem det er ennå, sa operasjonsleder, Sven Kristian Lie til Dagbladet mandag morgen.

Han bekrefter at vedkommende er en mann.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!