Avskoging i regnskogen:

Slår alarm - verste på 15 år

Det brasilianske forskningssenteret slår alarm om avskogingen i Amazonas.

ENORME KONSEKVENSER: Avskogingen i Amazonas har de siste åra skutt fart, og er nå på det høyeste nivået siden 2006. Foto: Reuters / NTB
ENORME KONSEKVENSER: Avskogingen i Amazonas har de siste åra skutt fart, og er nå på det høyeste nivået siden 2006. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Avskogingen i regnskogen Amazonas i Brasil er nå på det høyeste nivået på 15 år, viser data fra romforskningssenteret Inpe i Brasil.

Over 13 000 kvadratkilometer med skog gikk tapt mellom 2020 og 2021, noe som er det meste siden 2006, skriver BBC

Seniorforsker ved Cicero, Solveig Aamodt har forsket på Brasils klimapolitikk. Hun er ikke overrasket over de nye funnene.

- Det er ikke overraskende. Avskogingen har gått opp, og man har sett tendensene hele året. Det er en bekreftelse på at brasilianske myndigheter ikke gjør så mye aktivt for å få ned avskogingen, og at politikken som allerede er vedtatt ikke blir iverksatt, sier Aamodt til Dagbladet.

Lovet å ende avskoging

Brasil har forpliktet seg til en rekke klimamål, og har lovet å ende og reversere avskogingen innen 2030.

Miljøminister i Brasil Joacquim Leite sa følgende i en melding til klimatoppmøtet COP26 i Glasgow tidligere i november.

- Vi presenterer et nytt, mer ambisiøst klimamål, sa Leite.

Siden nåværende president Jair Bolsonaro tok over som leder i landet, har avskogingen i landet skutt fart, skriver NTB.

- Er det realistisk at Brasil kan nå målene de har satt seg?

- Ikke hvis de fortsetter med politikken de har. Målet er bundet i at de skal få finansiering utenfra, sier Aamodt.

Miljøminister I Brasil, Joaquim Leite, sier at dataene representerer en utfordring, og at avskogingen må slås kraftigere ned på. Samtidig mener han at tallene ikke reflekterer dagens situasjon, ifølge BBC.

Dyre- og plantearter forsvinner

Avskogingen innebærer at all skog fjernes fra et område. Ifølge FN forsvinner det hvert sjette sekund regnskog tilsvarende størrelsen på en fotballbane.

Grunnene til avskoging er blant annet at skogområdene brukes til dyrkingsjord og beiter for kjøttproduksjon. Skogen kan også hogges for å dekke etterspørselen etter tropisk trevirke.

- Det har veldig store konsekvenser for biomangfold. Jo mer som avskoges, jo verre blir det for flere arter. Både dyre- og plantearter forsvinner, sier Aamodt.

Konflikter mellom dem som lever av skogen og de som avskoger får også flere konsekvenser, blant annet konflikter og drap på skogvoktere.

- Smugling av varer ut fra skogen skaper mye konflikt, vold og usikkerhet for de som bor i områdene. Spesielt urfolk er særlig utsatt, sier Aamodt.

TOGREISE: Gunhild Stordalen valgte alternativ transport til klimatoppmøtet COP26 i Glasgow, noe hun endte med å angre på. Foto: Daniel Kragset / Northstories Vis mer

- Kan bli verre

Amazonas er i dag hjem til en rekke arter - både dyre- og plantearter. Tre millioner plante- og dyrearter er i Amazonas. Urfolket teller en million, ifølge BBC.

Aamodt mener at det er mangel på håndhevinger av regelverket om avskoging. Hun sier også at regjeringen i Brasil ikke har noen aktiv politikk eller intensjon for å få ned avskogingen.

- Det kan helt klart bli verre. Det har konsekvenser for Brasil selv. Landbruket i Brasil er avhengig av at økosystemet fungerer. De ser nå at de er truet av klimaendringer generelt og endringer på grunn av økt avskoging.

FÅR SLAKT: I sin nye bok «Kampen om regnskogen - sannheten om Norge i Brasil», slakter samfunnsgeograf Torkjell Leira det han omtaler som Norges dobbeltrolle i Amazonas. Klipp: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Myndighetene nå har i liten grad vist vilje til å nå de målene de sier de har.

Et press innenfra kan skape endringer, sier Aamodt.

- Brasil fikk ned avskogingen mellom 2004 og 2012. Da reduserte de avskogingen med rundt 80 prosent. Mens etter 2012 har det steget igjen, og nå er avskogingen på over det dobbelte av hva den var i 2012.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer