Verdens isbreer smelter raskere:

Slår alarm: - Vi må handle nå

Forskere har gjort nye urovekkende funn om verdens isbreer. I en ny studie omtaler de funnene som en stor advarsel.

STOR SPREKK: Den store sprekken i Pine Island-isbreen er 30 kilometer lang, 80 meter bred og 60 meter dyp. Foto/video: Shutterstock/NASA/AP Vis mer
Publisert

Verdens isbreer smelter stadig raskere.

Det viser en ny studie publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature.

Studien viser at smeltingen av verdens isbreer nesten har doblet seg de siste 20 åra.

I studien konkluderer forskerne også med at smeltingen av verdens isbreer bidrar til høyere havnivåstigning enn tapet av is på Grønland og Antarktis.

Massiv smelting

VOLDSOMT SKRED: Helt unike bilder av et voldsomt snøskred i Alaske går nå viralt. Video: KameraOne Vis mer

Studien, som er omtalt i internasjonale medier som The Guardian, er den mest omfattende globale studien av isbreer som noen gang har blitt gjennomført.

Forskerne har tatt i bruk historisk satellittdata fra NASA, samt nye metoder for å konstruere tredimensjonale topografier (gir informasjon om topografien i området kartet dekker, red.anm.) som dekker 20 år tilbake i tid, og 99,9 prosent av verdens isbreer.

Det gir til den mest nøyaktige og omfattende vurderingen av verdens 217 175 isbreer til nå, ifølge avisa.

ISBRE: Portage-breen i Chugach National Forest i Alaska. Foto: Reuters / NTB.
ISBRE: Portage-breen i Chugach National Forest i Alaska. Foto: Reuters / NTB. Vis mer

- Må endre måten vi lever på

Forskerne mener nøyaktigheten av de nye dataene gjør at de kan være sikrere enn noen gang på at smeltingen av verdens isbreer både er «enormt» og «akselererende».

Hovedforfatteren bak studien, Romain Hugonnet, ved Universitetet i Toulouse, omtaler funnene som en stor advarsel.

- En dobling av smeltingen på isbreer utenfor Grønland og Antarktis på 20 år forteller oss at vi må endre måten vi lever på. Vi må handle nå, sier han til The Guardian.

- Kollaps av økosystemer

I studien konkluderer han, og en rekke andre forskere, med at det er den menneskedrevne globale oppvarmingen som er årsaken til issmeltingen, og at smeltingen av verdens isbreer kommer til å påvirke kystregioner over hele verden.

- Det kan være vanskelig å få folk til å forstå hvorfor isbreer er viktige fordi de virker så avsidesliggende, men de påvirker mange ting i den globale vannsyklusen, og ved at de endrer seg for raskt kan det føre til endring eller kollaps av nedstrøms økosystemer, sier Hugonnet til den britiske avisa.

- Kanskje ikke grønt gress

SJELDENT SYN: Et enormt isfjell har nylig brutt ut fra Antarktis. Isfjellet er på størrelse med tre ganger Oslo kommune. Foto: AP Vis mer

Forskeren bor til daglig i Sveits, og frykter nå at framtidige generasjoner ikke kommer til å kunne glede seg over å se Alpene på samme vis som vår generasjon kan.

- Det er vakkert nå, men det blir mer og mer tørt. Hvis det ikke er breer vil det være mindre vann under tørkeperioden på slutten av sommeren. For første gang ser du kanskje ikke grønt gress i Sveits, advarer han.

Urovekkende funn

Mellom 2000 og 2019 mistet verdens isbreer 267 gigatonn, det vil si milliarder tonn is per år, noe som tilsvarer 21 prosent av havnivåstigningen, ifølge studien.

Tapet er 47 prosent høyere enn bidraget fra det smeltende isdekket på Grønland, og mer enn det dobbelte av innlandsisen på Antarktis, ifølge studien.

Mest utsatt er Alaska, hvor issmeltingen står for 25 prosent av det globale tapet.

Grønlands kystbreer utgjør tolv prosent, og Nord- og Sør-Canada ti prosent hver.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer