Corona i Nepal:

Slår alarm: - Vi må handle nå

Mens «alle øyne er på India», som igjen har slått en dyster rekord med nesten 4000 coronarelaterte dødsfall, vokser det fram en liknende i krise i nabolandet Nepal.

KREMATORIUM: Arbeidere i fullt smittevernutstyr jobber med å bygge ut et krematorium i Katmandu, Nepal, 5. mai. 2021. Foto: REUTERS/Navesh Chitrakar / NTB
KREMATORIUM: Arbeidere i fullt smittevernutstyr jobber med å bygge ut et krematorium i Katmandu, Nepal, 5. mai. 2021. Foto: REUTERS/Navesh Chitrakar / NTB Vis mer
Publisert

Grafen taler for seg selv. For en måned siden rapporterte landet 260 nye smittetilfeller. Siden det har kurven bare gått en vei. Det ble rapportert 8605 smittetilfeller onsdag denne uka.

Virusets raske spredning har skapt frykt for at Nepal er på randen av en like knusende krise som India, om ikke verre, skriver CNN. Nepal har et skjørere helsesystem, med færre leger enn India og en lavere vaksinasjonsrate.

Landet rapporterer nå om 20 daglige smittetilfeller per 100 000 personer, rundt det samme tallet India rapporterte om for to uker siden, ifølge nyhetskanalen.

- Smertefullt

Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger (IFRC) slår alarm, og skriver i en uttalelse at sykehusene i Nepal er fulle med covid-19 pasienter. Byer nær den indiske grensa klarer ikke takle det økende antallet personer som trenger medisinsk behandling.

Ifølge IFRC rapporterer Nepal om 57 ganger så mange tilfeller nå enn på samme tid forrige måned.

Samtidig er det frykt for store mørketall rundt om i landet.

- Det som skjer i India nå er en forferdelig forhåndsvisning av Nepals framtid hvis vi ikke kan kontrollere denne siste coronabølgen, som krever flere og flere liv i minuttet, sier Røde Kors-leder i Nepal, dr. Netra Prasad Timsina.

Ifølge Timsina gjør de nå alt de kan for å redde liv med medisinsk behandling.

- Nepals Røde Kors-team reduserer også smittetilfeller ved å bidra til testing, vaksinering, håndvask, bruk av munnbind og isolering av smittede, sier han i uttalelsen.

- Det er smertefullt å se at folk ikke kan si farvel til sine kjære, samtidig som kremasjoner foregår på et rekordnivå på grunn av disse nye corona-variantene, som rammer mennesker i alle aldrer i Nepal.

12. APRIL: Feiring av Pahachare Chariot Festival i Katmandu i Nepal. Foto: Narayan Maharjan/NurPhoto/Shutterstock / NTB
12. APRIL: Feiring av Pahachare Chariot Festival i Katmandu i Nepal. Foto: Narayan Maharjan/NurPhoto/Shutterstock / NTB Vis mer

«Mini-India»

I slutten av april sa leger ved Bheri-sykehuset i Nepal at landet var på vei til å bli et «mini-India».

- Situasjonen er ute av kontroll. Vi er i en hjelpeløs situasjon, sa Rajan Pandey, lege ved sykehuset, ifølge The Guardian.

Alexander Matheou ved IFRC understreker i uttalelsen at viruset ikke har noen respekt for grenser og advarer om at muterte varianter «løper løpsk i Asia».

- Vi må handle nå og vi må handle fort for å ha noe håp om å begrense denne menneskelige katastrofen, sier Matheou.

Matheou sier mer må gjøres for å forhindre tragedien som utspiller seg i India og i Sør-Asia.

- Alle øyne er på India denne uka, men vi må også vurdere hva vi kan stå overfor i de kommende ukene og hvordan man best kan forberede seg på det. Nepal trenger umiddelbar hjelp for å redde liv og behandle de som lider. Fram til vaksiner er tilgjengelige for å beskytte alle, uavhengig av nasjonalitet eller inntekt, vil vi ikke overvinne denne forferdelige sykdommen.

Mandag oppfordret statsminister K.P. Sharma Oli, som har blitt kritisert for sin coronahåndtering, utenlandske donorer til å forsyne Nepal med vaksiner og medisiner for å forhindre en kollaps av helsesystemet, skriver Reuters.

KREMASJON: Personell fra hæren i Nepal viser respekt for en person som har dødd som følge av coronasmitte. Bildet ert att 2. mai 2021. Foto: Rojan Shrestha/NurPhoto/Shutterstock / NTB
KREMASJON: Personell fra hæren i Nepal viser respekt for en person som har dødd som følge av coronasmitte. Bildet ert att 2. mai 2021. Foto: Rojan Shrestha/NurPhoto/Shutterstock / NTB Vis mer
VAKSINEKØ: Kø for en dose av den kinesiske vaksina utenfor et sykehus i Lalitpur i Nepal, 22. april 2021. Foto: Narayan Maharjan/NurPhoto/Shutterstock / NTB
VAKSINEKØ: Kø for en dose av den kinesiske vaksina utenfor et sykehus i Lalitpur i Nepal, 22. april 2021. Foto: Narayan Maharjan/NurPhoto/Shutterstock / NTB Vis mer
LEGEVAKTA: Et familiemedlem gir medisin til en coronasyk mann i gangen på legevakta i et sykehus i Katmandu. Bildet er tatt 5. mai 2021. Foto: AP Photo/Niranjan Shrestha / NTB
LEGEVAKTA: Et familiemedlem gir medisin til en coronasyk mann i gangen på legevakta i et sykehus i Katmandu. Bildet er tatt 5. mai 2021. Foto: AP Photo/Niranjan Shrestha / NTB Vis mer

Festivaler

Offentlige arrangementer, inkludert festivaler, politiske samlinger og bryllup, har latt smitten spre seg.

- Situasjonen blir verre dag for dag, og det kan komme ut av kontroll i framtida, sa dr. Samir Adhikari, talsperson for Nepals helsedepartement mandag.

I løpet av april gikk religiøse festivaler av stabelen, både i Nepal og i India, skriver CNN.

Nepals tidligere konge og hans kone, Gyanendra Shah (73) og Komal (70), var blant dem som reiste til India for den religiøse festivalen Kumbh Mela, skriver The Guardian.

Da de ankom flyplassen i Katmandu, hadde hundrevis samlet seg for å ønske dem velkommen tilbake. Dager seinere testet paret positivt for covid-19. Tusenvis av nepalere som jobber i India har også returnert med coronasmitte, ifølge avisa.

12. APRIL: Det bades i elva Ganges under Kumbh Mela i den nordlige staten Uttarakhand i India. Statsminister Narendra Modi nektet å avlyse festivalen. Foto: AP/Karma Sonam / NTB
12. APRIL: Det bades i elva Ganges under Kumbh Mela i den nordlige staten Uttarakhand i India. Statsminister Narendra Modi nektet å avlyse festivalen. Foto: AP/Karma Sonam / NTB Vis mer
10. APRIL: Biska-festivalen i Bhaktapur, Nepal. Foto: REUTERS/Navesh Chitrakar / NTB
10. APRIL: Biska-festivalen i Bhaktapur, Nepal. Foto: REUTERS/Navesh Chitrakar / NTB Vis mer

Smitte på Mount Everest

Viruset har til og med nådd basecampen på Mount Everest. Onsdag var minst 17 smittetilfeller bekreftet.

- Du kan høre folk hoste overalt, men dette er ikke bare den vanlige hosten klatrere får her. Du skjønner at folk har smerter og at de har andre symptomer som feber og kroppssmerter, sa lederen i Furtenback Adventures, Lukas Furtenback, til BBC.

Norske Erlend Ness ble pekt ut som det første coronatilfellet på basecampen. Det vakte oppsikt i både store amerikanske medier, som New York Times og nyhetsbyrået AP, og i norske medier.

For to uker siden fortalte Ness til Dagbladet at han var innlagt på isolat på et sykehus i Katmandu.

- Etter 10 år med bestigning av høye fjell verden rundt uten høydesyke, ikke engang hodepine, ble jeg veldig syk på vei opp til Everest Basecamp, skrev han på sin Facebook-side da han informerte om at ekspedisjonen var avbrutt.

Skjerpet reiserådene

Torsdag forrige uke gikk hovedstaden Katmandu inn i en to uker lang nedstenging. Da advarte helseminister Hridayesh Tripathi om at den andre bølgen var mer smittsom og dødelig enn den forrige, ifølge The Guardian.

Mandag valgte regjeringen å innstille alle flyginger til, fra og internt i Nepal i halvannen uke. Innenriksflyene ble satt på bakken fra midnatt mandag, mens det ble stans i internasjonale flyginger to dager seinere. Det opplyste samferdselsminister Parbat Gurung.

I slutten av april skjerpet norske Utenriksdepartementet reiserådene til fem land; India, Pakistan, Bangladesh, Nepal og Irak.

KONTRASTER: Kontrastene er store i det coronautsatte India. Mens coronadøde lik brennes i parkene, reiser de rike ut av landet i privatfly. Jeg frykter det kan bli verre, sier Espen Nakstad til Dagbladet. Bilder: BILDER: AP / NTB / DAGBLADET TV / FLIGHTWATCH / FLIGHTRADAR Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

Alle reiser til disse fem landene frarådes av UD på grunn av den dramatiske smitteøkningen i India. Fra før frarådes alle unødvendige reiser.

- Situasjonen i India og de andre landene vi innskjerper reiserådet til, er svært bekymringsverdig. Av hensyn til den enkeltes sikkerhet, fare for importsmitte til Norge og for ikke å belaste landenes helsevesen ytterligere, fraråder vi alle reiser dit, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en pressemelding.

Samme dag innførte også regjeringen pålegg om karantenehotell for alle reisende fra disse fem landene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer