Indisk dobbeltmutasjon

Slår alarm: - Vil være katastrofalt

Storbritannia har startet gjenåpningen av samfunnet. Men nå truer en ny mutasjon.

HAR ÅPNET: England har åpnet opp etter å ha vaksinert store deler av befolkningen. Nå truer en ny mutasjon. Foto: Tom Nicholson / Reuters / NTB
HAR ÅPNET: England har åpnet opp etter å ha vaksinert store deler av befolkningen. Nå truer en ny mutasjon. Foto: Tom Nicholson / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Mandag besluttet Storbritannia å rødliste India, som er hardt inne i en ny coronabølge. Det melder Sky News.

Siden midten av mars har smitten økt kraftig i India, som har oppdaget en ny dobbeltmutasjon av coronaviruset - med navnet B. 1.617.

Søndag ble det registrert 280 000 nye smittetilfeller. Det er en tredobling siden forrige smittetopp i september. Siden 13. april har det blitt registrert 1000 nye dødsfall daglig.

Mandag ble det innført lockdown i New Delhi, som følge av sprengt sykehuskapasitet.

- Redusert vaksineeffekt

Den samme dobbeltmutasjonen som er utbredt i India, er oppdaget i Bergen. Det er bare registrert ett tilfelle i Norge.

- Hovedbekymringen vår ved denne type «dobbeltmutasjoner» er redusert vaksineeffekt og immunitet som følge av redusert antistoff-effekt. Det er rett og slett en noe økt risiko for at man kan bli smittet på nytt selv om man har gjennomgått covid-19 tidligere og selv om man er vaksinert, har assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tidligere uttalt til Dagbladet.

Storbritannias rødlisting av India betyr at reisende som har vært i India de siste ti dagene, ikke får ankomme landet. Det er unntak for personer bosatt i Storbritannia. Disse må i karantene i ti dager på karantenehotell.

I Storbritannia er mutasjonen funnet i 182 coronatilfeller. 162 av dem er oppdaget de siste ukene.

EKSPLODERT: På kort tid har både politiske protester, hellige festivaler, og en dobbeltmutasjon ført til at smitten har eksplodert i India. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad om saken. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Avlyser India-tur

Helseminister Matt Hancock sa mandag at de fleste tilfellene er oppdaget ved teststasjoner for innreise til landet - og at man kan anta at de som er smittet med mutasjonen har blitt det i utlandet, ifølge Sky News.

Egentlig skulle statsminister Boris Johnson reist til India neste uke. Reisen er nå avlyst.

Den indiske mutasjonen har likheter med den sørafrikanske, den brasilianske og California-varianten.

Den nye varianten har mutasjoner fra L452R-mutasjonen og E484Q-mutasjonen. L452R er sett i det som kalles California-varianten. E484Q-mutasjonen har store likhetstrekk med E484K-mutasjonen, som finnes i den sørafrikanske mutasjonen.

India har ikke like gode rutiner som Storbritannia og Norge når det kommer til sekvensering av prøver, slik at det kan være langt flere tilfeller av den indiske dobbeltmutasjonen enn det som er registrert så langt.

Kan bli dominant

Epidemiolog og lektor Deepti Gurdasani ved Queen Mary University i London sier til Sky News at det er tydelig at den nye mutasjonen nå er dominant i India. Gurdasani har jobbet som lege i India i ti år.

Hun var blant dem som tok til orde for å rødliste India, men påpeker at når varianten nå har kommet til Storbritannia, er det egentlig for seint.

- Vi er så godt inne i vaksinasjonen nå. Hvis denne varianten fører med seg dårligere vaksineeffekt, og blir dominant i Storbritannia, vil det være katastrofalt, sier hun.

Ti millioner briter er nå fullvaksinerte.

STORT HOPP: Christina Pagel har lagt ut denne grafen på Twitter. Her ser man et hopp i antall tilfeller av den indiske mutasjonen. Foto: Christina Pagel / Twitter
STORT HOPP: Christina Pagel har lagt ut denne grafen på Twitter. Her ser man et hopp i antall tilfeller av den indiske mutasjonen. Foto: Christina Pagel / Twitter Vis mer

Professor og forsker Christina Pagel ved University College London anslår at om økningen av varianten fortsetter som nå, kan den bli dominant i Storbritannia i slutten av juni.

Hun reagerer på at rødlistingen av India ikke trer i kraft før på fredag.

Etter måneder med høye smittetall og streng nedstenging, startet britene gjenåpningen 12. april.

Uteserveringene, restauranter, frisører, neglesalonger, treningssentre, svømmehaller og dyrehager er blant virksomhetene som har fått åpne i England. Skottland, Wales og Nord-Irland har begynt å planlegge gjenåpning av samfunnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer