Slår alarm: Aldri vært mindre

I løpet av de 50 årene man har hatt målinger, har det aldri vært mindre havis i Arktis i juli enn det er i år.

NY OPPDAGELSE: Forskere har oppdaget denne lyden fra Antarktis, som egentlig har en frekvens som ingen mennesker kan høre. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det har aldri blitt registrert mindre havis i Arktis i juli enn i år, ifølge National Snow and Ice Data Center (NSIDC).

Ikke siden man startet satellittobservasjon av havisen i regionen på slutten av 1970-tallet har nivået vært lavere, skriver The Barents Observer.

- Det er et tydelig tegn på at det er kraftige endringer i Arktis, og det er en sørgelig utvikling, sier Per Holmlund, professor i glaciologi til Aftonbladet.

Raskere enn forventet

At havisen smelter mer og raskere er ikke noe nytt, mener Holmlund, som har forsket på flere store polare ekspedisjoner.

- Det har pågått siden slutten av 1970-tallet. Det er blitt gjort modellberegninger av hvordan det antas at isens omfang vil endre seg på grunn av det varmere klimaet, men det viser seg at disse endringene har skjedd mye raskere enn vi forventet, sier han.

- Det er en trend at vi ser mindre havis i Arktis under alle årstider. Enkelte år kan avvike fra denne trenden, men i løpet av de siste tiårene har det oftest vært år med nokså lav havisutbredelse, sier havisforsker ved Norsk Polarinstitutt, Sebastian Gerland til NRK.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer