NY OPPDAGELSE: Forskere har oppdaget denne lyden fra Antarktis, som egentlig har en frekvens som ingen mennesker kan høre. Video: CNN Vis mer

Slår alarm: Aldri vært mindre

I løpet av de 50 årene man har hatt målinger, har det aldri vært mindre havis i Arktis i juli enn det er i år.

Publisert

Det har aldri blitt registrert mindre havis i Arktis i juli enn i år, ifølge National Snow and Ice Data Center (NSIDC).

Ikke siden man startet satellittobservasjon av havisen i regionen på slutten av 1970-tallet har nivået vært lavere, skriver The Barents Observer.

- Det er et tydelig tegn på at det er kraftige endringer i Arktis, og det er en sørgelig utvikling, sier Per Holmlund, professor i glaciologi til Aftonbladet.

Raskere enn forventet

At havisen smelter mer og raskere er ikke noe nytt, mener Holmlund, som har forsket på flere store polare ekspedisjoner.

- Det har pågått siden slutten av 1970-tallet. Det er blitt gjort modellberegninger av hvordan det antas at isens omfang vil endre seg på grunn av det varmere klimaet, men det viser seg at disse endringene har skjedd mye raskere enn vi forventet, sier han.

- Det er en trend at vi ser mindre havis i Arktis under alle årstider. Enkelte år kan avvike fra denne trenden, men i løpet av de siste tiårene har det oftest vært år med nokså lav havisutbredelse, sier havisforsker ved Norsk Polarinstitutt, Sebastian Gerland til NRK.

Forsterkende effekt

At havisen forsvinner har en forsterkende effekt på oppvarmingen av klimasystemet.

JUNI: Dette bildet viser overflatetemperaturer i Sibir i Russland, der det ble målt rekordhøye temperaturer i juni. Foto: ECMWF Copernicus Climate Change Service via AP / NTB scanpix
JUNI: Dette bildet viser overflatetemperaturer i Sibir i Russland, der det ble målt rekordhøye temperaturer i juni. Foto: ECMWF Copernicus Climate Change Service via AP / NTB scanpix Vis mer

- Når isen forsvinner, kommer det mørke havet under isen frem. Havet fanger opp mer av sollyset sammenlignet med isen, og gir ytterligere oppvarming, sier Cicero-forsker Marianne Tronstad Lund til kanalen.

Fram til nå er det året 2012 som har rekorden for lavest utbredelse av havis i september, som er den måneden da havisen normalt er på et minimum. I år er det meldt om flere hetebølger i østlige Sibir, som har gjort sine innhogg i isen.

- Rammes hardest

I juni ble det satt varmerekord i Sibir, med 38 grader i byen Verkhoyansk, noe som aldri har skjedd før nord for polarsirkelen, skriver danske TV 2.

Det er særlig i det østsibirske hav, Karahavet og Barentshavet, at det er lite havis nå. På bildet under viser den oransje streken hvor havisen har pleid å være den 15. juli.

Foto: National Snow and Ice Data Center
Foto: National Snow and Ice Data Center Vis mer

Ifølge prognoser fra FN-organisasjonen Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) er det sannsynlig at store områder på den nordlige halvkule vil bli over 0,8 grader varmere enn perioden 1981–2010 i løpet av de neste fem åra.

Tropiske strøk vil oppleve minst temperaturendring, mens Arktis blir rammet hardes av endringene, ifølge prognosene.

Truer dyrelivet

Mindre havis vil ha konsekvenser for dyrelivet.

For isbjørnen forsvinner store deler av leveområdet deres når havisen smelter.

En studie publisert i Ecologial Applications viser at ikke bare blir isbjørnene tynnere når isen de vanligvis jakter på smelter, de får også færre unger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer