Hetebølgen i USA:

Slår alarm: - Boblebadnivå

Sørvestlige deler av USA rammes av ekstremtemperaturer både på land og i havet.

KOKENDE: Havområdene ved Florida Keys er blant stedene som påvirkes av hetebølgen i USA. Kart: Universitetet i Miami
KOKENDE: Havområdene ved Florida Keys er blant stedene som påvirkes av hetebølgen i USA. Kart: Universitetet i Miami Vis mer
Publisert

Florida opplever et av sine varmeste år noensinne, skriver Washington Post. Både til lands og til vanns meldes det om høye temperaturer.

Ifølge avisa vil temperaturen i sjøen i deler av Florida Keys nå 35-36 grader. Enkelte steder blir havet så varmt at det sprenger den normale skalaen som brukes til å kartlegge havtemperaturen.

- Direkte sjokkerende, slår journalist og meteorolog Bob Henson fast på Twitter.

ADVARSEL BLE REALITET: Denne «værmeldingen» fra 2014 skulle vise hvor glohett været kan bli i 2050 på grunn av den globale oppvarmingen. FN-organisasjonen som sto bak kampanjen hadde kanskje ikke forutsett at temperaturene allerede fire år senere skulle nå de samme nivåene. Vis mer

Sendt ut farevarsel

50 millioner amerikanere i de sørvestlige delstatene rammes denne uka av farlig høye temperaturer. Flere steder har gradestokken krøpet forbi 40 grader.

Det gjelder særlig delstatene California, Texas, Florida, Arizona, Nevada og New Mexico. Det er ikke ventet at temperaturene vil avta i nærmeste framtid.

Det er sendt ut farsvarsel for hete i de sørlige og sentrale områdene i California. Der er det varslet temperaturer opptil 44 grader fra tirsdag.

Hete er den vanligste værrelaterte dødsårsaken, ifølge det nasjonale meteorologisenteret NWS. Senteret advarer om at disse høye temperaturene kan være helseskadelig for alle dersom man ikke har gode klimaanlegg og har drukket tilstrekkelig med vann.

Også i Europa herjer heten. Spania rammes av den andre hetebølgen på to uker, og Tyskland opplevde nylig sin varmeste dag i år.

Det skjer samtidig som verden i forrige uke opplevde den varmeste uken noensinne registrert, ifølge Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

- Boblebadnivå

Florida er ikke noe unntak når det gjelder rekorder. Bekymringene er nå store for at de skyhøye temperaturene kan påvirke og forsterke orkaner i den kommende tida.

Ifølge Washington Post har Florida flere steder opplevde opptil fem grader høyere havtemperatur enn normalt. Seniorforsker ved Universitetet i Miami, Brian McNoldy sier følgende til avisa:

- Dette skjer mens havtemperaturene allerede er høye, som drar temperaturen opp til boblebadnivå. Det er noe vi sjelden ser.

Også her hjemme har høye havtemperaturer skapt bekymring blant forskere. Nord-Atlanteren har vært rekordvarm i både mai og juni.

KRITISERES: NRK kritiseres etter denne «værmeldingen» for 2050. Video: NRK Vis mer

- Ganske ekstremt

Den globale overflatetemperaturen i mai ble den høyeste noen gang registrert i en maimåned, og overflatetemperaturen i juni ble den høyeste noen gang registrert i en junimåned.

- Her er det flere tilfeldige faktorer som har bidratt i samme retning. Den globale oppvarmingen gjør at havet blir varmere, og så har vi hatt en unormal situasjon på toppen, sa Tore Furevik, direktør ved Nansensenteret og professor i klimadynamikk ved Universitetet i Bergen, til Dagbladet om situasjonen tidligere i juli.

Dersom det man nå ser skulle være starten på en mer langvarig trend, vil det ha mange negative effekter, ifølge professoren. Både dyrelivet i havet og orkanfrekvens blir trukket fram.

- Når El Niño tiltar utover høsten, med temperaturer vi aldri før har sett i både Stillehavet og Nord-Atlanteren, må vi nesten vente og se hvordan det slår ut. Det er ganske ekstremt, det vi nå ser, sa Furevik.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer