Psykisk helse

Slår alarm: - Det haster

Regjeringen gjør ikke nok for å få ned køene innenfor psykisk helsehjelp, advarer Høyre, som denne uka legger fram en egen plan for å løse problemet.

HAR EN PLAN: Sandra Bruflot, partileder Erna Solberg og helsepolitisk talsperson i Høyre, Tone Trøen, skal om kort tid presentere Høyres planer for å gjøre noe med de dystre rapportene om psykiske lidelser i befolkningen. Foto: Terje Pedersen / NTB
HAR EN PLAN: Sandra Bruflot, partileder Erna Solberg og helsepolitisk talsperson i Høyre, Tone Trøen, skal om kort tid presentere Høyres planer for å gjøre noe med de dystre rapportene om psykiske lidelser i befolkningen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Folkehelseinstituttets siste oversikt etterlater ingen tvil:

Antall barn og unge som melder om psykiske plager og lidelser øker.

Tallene er urovekkende.

For eksempel økte andelen ungdomsskolejenter med selvrapporterte psykiske plager fra 16 prosent i 2010 til 25 prosent i 2020.

Samtidig er det lange ventetider både for lavterskeltilbud og innenfor spesialisthelsetjenesten.

Nå slår Høyre alarm. Tirsdag legger partileder Erna Solberg og helsepolitisk talsperson Tone Trøen fram partiets plan for bedre psykisk helse.

- Vi må ta på alvor at ventetidene øker. Folk må få hjelp før det som starter som plager, får vokse seg til å bli noe mer alvorlig, sier Sandra Bruflot (H) i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget til Dagbladet.

Hun skal også være med når planen legges fram.

Stortingspolitikeren mener dagens situasjon preges av en rekke utfordringer:

  • Mange oppsøker ikke hjelp
  • Ikke alle er klar over hva kommunen er lovpålagt å tilby
  • Mange av dem som ber om hjelp, får det ikke
  • De som får hjelp, får det ofte for seint

Mer til kommunene

Bruflot påpeker at de aller fleste som trenger hjelp, ikke har behov for langvarig behandling. Derfor vil hun og resten av partiet styrke lavterskeltilbudene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer