Storbritannia:

Slår alarm: Dreper grevlinger

Dyrevernorganisasjon slår alarm om dyredrap i Storbritannia - og gir sosiale medier skylda.

BEKYMRINGSFULLT: Kriminalitetet mot grevlinger og andre dyr økte betraktelig i Storbritannia fra 2019 til 2020. Foto: Richard Austin / REX / Shutterstock / NTB

BEKYMRINGSFULLT: Kriminalitetet mot grevlinger og andre dyr økte betraktelig i Storbritannia fra 2019 til 2020. Foto: Richard Austin / REX / Shutterstock / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OBS: Vi advarer mot sterke bilder.

Den britiske dyrevernsorganisasjonen The Wildlife and Countryside Link (WCL) er dypt bekymret over økningen i antall forbrytelser mot grevlinger og andre rovdyr i Storbritannia.

Tallene har økt fra 1056 i 2019 til 1404 i 2020, ifølge en ny rapport fra organisasjonen. I 2021 var antallet 1414.

Den urovekkende økningen sees i sammenheng med en trend på videodelingstjenesten TikTok, der særlig tenåringer legger ut videoer hvor de poserer sammen med de døde dyra.

Et stadig økende antall ungdommer dreper dyr for å dele slike «skrytebilder» i sosiale medier, ifølge WCL.

Saken er omtalt i en rekke britiske medier, deriblant The Telegraph.

KRAFTIGE REAKSJONER: En eldre mann beskyldes for å ha kjørt over ei due med vilje. Video: Kameraone. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Slipper hunder løs

Nå advarer WCL mot den oppsiktsvekkende trenden.

I rapporten hevder organisasjonen at Internett og sosiale medier har gjort det enklere å organisere og normalisere kriminalitet mot grevlinger og andre dyr.

I februar ble en gjeng tenåringsgutter fra den engelske byen Burnley fratatt retten til å ha dyr i ti år etter å ha begått flere hundre forbrytelser mot alt fra grevlinger til hjort.

Guttegjengen skal ha delt over 180 videoer på TikTok av at de slapp hundene sine løs på dyra.

To av tenåringene fikk bøter på henholdsvis 500 og 1000 pund, mens en tredje ble straffet med fengsel i 18 uker, ifølge The Telegraph.

REV: Guttegjengen slapp også hundene løs på andre dyr som fugler, kaniner - og rever, som her. Foto: RSPCA / TikTok
REV: Guttegjengen slapp også hundene løs på andre dyr som fugler, kaniner - og rever, som her. Foto: RSPCA / TikTok Vis mer

Store mørketall

Ifølge WCL kan den store økningen fra 2019 til 2021 skyldes at flere briter tok til naturen under pandemien.

Organisasjonen tror likevel at mørketallene er store på grunn av manglende rapportering og offisiell registrering av kriminalitet mot dyr i Storbritannia. De har nå bedt myndighetene om å forbedre dette arbeidet.

Til tross for den store økningen ble bare 55 personer dømt for kriminalitet mot dyr i 2020, noe som bekymrer lederen i WCL.

VERDENS STØRSTE KOSEPUS?: Ja, katten i videoen er faktisk ekte, og den kan bli enda større. Vis mer

- Framgangen av domfellelser er positiv, og vi ønsker miljødepartementets forslag om skjerpet straff velkommen, men alt i alt er det til liten nytte når antallet som blir straffet fortsatt er så lavt, sier administrerende direktør Richard Benwell.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer