Slår alarm: - Ekstremt mye

Tollere har avdekket store mengder doping de siste månedene. - Ekstremt og overraskende mye, sier tollinspektør.

FUNN: Tollerne har sett en kraftig økning av dopingforsendelser de siste månedene. Utfordringer med innførsel på grunn av pandemien skal være noe av årsaken. Foto: Tolletaten
FUNN: Tollerne har sett en kraftig økning av dopingforsendelser de siste månedene. Utfordringer med innførsel på grunn av pandemien skal være noe av årsaken. Foto: Tolletaten Vis mer
Publisert

- Vi har sett en massiv økning fra februar/mars og fram til nå. Det er som regel oppsving i dopingforsendelser inn mot sommeren hvert år, men i år har det vært ekstremt og overraskende mye, både i form av små og store forsendelser.

Det sier tollinspektør Lars Syversen mens han ramser opp noen av funnene han og kollegene har gjort i løpet av de siste månedene. De vanligste stoffene som testosteron og trenbolon er fremdeles gjengangere.

I tillegg avdekkes store mengder av SARM (selective androgen receptor modulators) - et legemiddel som opprinnelig ble utviklet mot blant annet muskelsvinn og beinskjørhet, men som også har blitt en gjenganger som dopingmiddel.

- Voldsom økning

- Det har vært en voldsom økning av forsendelser både med SARM og anabole steroider. Det er både store beslag som åpenbart er ment for videresalg, men også enkeltkurer beregnet til eget bruk, sier Syversen til Dagbladet.

Den siste tida har tollerne avdekket særlig mange forsendelser som tilsynelatende er sendt fra Asia. Pakker som har inneholdt både dopingmidler og stoffer som skal forebygge sideeffekter.

- Her ser vi at folk bestiller «sett» med både prestasjonsfremmende, muskelbyggende, midler mot bivirkninger og potenspiller. Det er pakker med midler til å bruke både på og etter kur. Vi ser at det bestilles doping til hele landet, fra nord til sør. Men det er umulig å vite hvor disse produktene faktisk kommer fra, hva de inneholder og hva virkningen blir på kroppen til den som tar det, forteller Syversen.

Store etterspørsel - liten tilgang

Morten Heierdal i Antidoping Norge blir ikke overrasket da han får høre om tollernes funn de siste månedene. Deres forebyggende arbeid og kontakt med dopingmiljøet tegner et bilde av et marked med stor etterspørsel.

- Det vi hører fra miljøet og fengslene er at det har vært en periode med dårlig tilgang til dopingpreparater. Fremdeles opplever mange en tørkeperiode. Situasjonen er todelt - innførselen har vært vanskelig på grunn av pandemien og et par av de store nettverkene og deres produksjon har vært tatt ut av politiet de senere årene, forklarer Heierdal.

Selv jobber han i Dopingkontakten hos Antidoping Norge. Der har de så langt ikke opplevd noen markant pågang utover det normale, men kontakten opp mot miljøet i fengslene har likevel gitt dem informasjon om status i miljøet.

- En tidligere selger som soner fortalte meg at det var lange ventelister med kunder nå. Det er mange som vil kjøpe, og det kan ha utløst at flere forsøker å bestille, også større kvantum, og tar en sjanse for å prøve å serve etterspørselen, sier Heierdal.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer