Slår alarm:
- Ekstremt

Ekspert mener problemet bare blir større og større: - Menneskelig dumskap er grunnen, sier Verdens naturfond.

EKSPLOSJON: Antallet stillehavsøsters har skutt i været de siste åra. Arten hører egentlig ikke til i den norske faunaen, men nå er den å regne som fastboende. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
EKSPLOSJON: Antallet stillehavsøsters har skutt i været de siste åra. Arten hører egentlig ikke til i den norske faunaen, men nå er den å regne som fastboende. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er mer stillehavsøsters nå enn tidligere. Mengden er ekstrem, sier Fredrik Myhre, leder for havteamet i Verdens naturfond (WWF), til Dagbladet.

Myhre forklarer at økende havtemperaturer er noe av grunnen til at den uønskede «gjesten» har blitt et problem her til lands. Nå er problemet større enn noen gang.

- Aldri har det vært så mye stillehavsøsters som nå, sier Myhre.

Myhre sier at arten ble satt ut i franske farvann på 1960-tallet, og at ingen den gang tenkte på konsekvensene. Østersen lever naturlig i det nordlige Stillehavet fra Japan til Beringstredet, ifølge Store norske leksikon.

- Først og fremst er det menneskelig dumskap som har ført til at østersen har spredd seg, sier havteamlederen.

Mange tonn

Å få bukt med problemet har vist seg å være vanskelig. En enkelt stillehavsøsters kan slippe ut opptil 200 millioner egg i sjøen, ifølge Myhre.

Et tiltak som har vist seg å fungere, er østersplukking. Dette gjøres på dugnad for å hindre at stillehavsøstersen overtar strendene.

- Hittil i år har vi plukket rundt ti tonn stillehavsøsters. Når dugnadsperioden er over, tenker jeg det tallet har doblet seg, sier Kristian Ingdal, prosjektleder for Østersdugnaden i Vestfold og Telemark fylkeskommune.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer