Slår alarm: - En kritisk situasjon

Ekstreme hetebølger og lite nedbør skaper store utfordringer i Europa.

EKSTREMTØRKE: Omtrent 45 prosent av Europa (markert i orange) er rammet av tørke etter en sommer med flere hetebølger og lite nedbør. I 15 prosent er situasjonen kritisk (rødt). Foto: European Drought Observatory
EKSTREMTØRKE: Omtrent 45 prosent av Europa (markert i orange) er rammet av tørke etter en sommer med flere hetebølger og lite nedbør. I 15 prosent er situasjonen kritisk (rødt). Foto: European Drought Observatory Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hetebølge etter hetebølge har skylt innover Europa denne sommeren, og flere feriefavoritter har registrert over 40 grader.

De høye temperaturene og mangel på nedbør har ført til knusktørr vegetasjon. Allerede i midten av juli hadde større områder blitt ødelagt av skogbranner enn i hele 2021, og enkelte land opplever den verste tørken på 1200 år.

Nå øker også bekymringen for vannmangel i flere europeiske land.

- Kritisk

Det europeiske tørkeobservatoriet overvåker konstant tilstanden i Europa. Hele 45 prosent av kontinentes territorium er rammet av tørke, hvorav 15 prosent kategoriseres som alvorlig, skriver The Guardian.

- Situasjonen er kritisk i flere regioner, skriver EU-kommisjonen i en uttalelse.

I Frankrike er situasjonen verre enn noen gang. I juli ble det bare målt 9,7 millimeter nedbør - 84 prosent mindre enn gjennomsnittet for juli måned mellom 1991 og 2022, ifølge det meteorologiske instituttet Meteo-France. Det har ført til en akutt vannmangel i 62 regioner og over 100 franske kommuner har ikke lenger rennende drikkevann. Den franske regjeringen har nedsatt en krisegruppe for å håndtere tørken, og det er innført vannretriksjoner i nesten hele landet.

HISTORISK TØRKE: I Frankrike har det aldri vært så tørt som nå. Foto: Reutera / NTB
HISTORISK TØRKE: I Frankrike har det aldri vært så tørt som nå. Foto: Reutera / NTB Vis mer

Spania, Portugal og Polen har også innført restriksjoner.

I vannlandet Nederland har regjeringen erklært nasjonal vannmangel som følge av den varme, tørre sommeren. I tillegg ligger 2022 an til å bli tidenes varmeste og tørreste år i Italia, som allerede i juli erklært tørke-krise.

- Ingen data fra de siste 230 åra kan sammenliknes med den tørken og varmen vi opplever i år, sa presidenten i landets metorologiske forening, Luca Mercalli, den gang.

Også i Tyskland er det vannmangel, og en av Europas viktigste vannveier - Rhin - er bare dager fra å bli stengt for last på grunn av lav vannstand, skriver The Guardian.

Truer matproduksjonen

Ekstremtørken rammer både hjem, fabrikker og bønder, og kan ramme det som ellers er stabile avlinger i Europas store jordbruksnasjoner.

EU-kommisjonen har allerede advart om at flere medlemsland vil få reduserte avlinger i år, skriver NTB.

Situasjonen påvirker blant annet produksjonen og eksporten av både ris, mais, hvete og korn. Fra før har Russlands invasjon av Ukraina påvirket matmarkedet i Europa.

- Vårt matsystem har vært under press en stund, og med leveringsproblemer fra Ukraina har det bare blitt verre, sier Shouro Dasgupta, miljøøkonom ved Euro-Mediterranean-senteret for klimaendringer.

Miljøøkonomien understreker at han tror ekstrem hete forårsaket av klimaendringer bidrar til økte matpriser for forbrukere og verre vilkår for produsentene.

UTTØRKET: Flere elver er tomme for vann som følge av ekstremvarmen. Her er en død fisk avbildet i en uttørket elv i Frankrike. Foto: NTB
UTTØRKET: Flere elver er tomme for vann som følge av ekstremvarmen. Her er en død fisk avbildet i en uttørket elv i Frankrike. Foto: NTB Vis mer

Vil utrydde flere arter

De høye temperaturene har også ført til en marin hetebølge i Middelhavet - altså en periode med unormalt høye havtemperaturer.

Den gjennomsnittlige havtemperaturen i Middelhavet ligger på mellom 24 og 26 grader på denne tida av året. Den varme lufta, sammen med skiftende havstrømmer og en stabil havoverflate, har nå ført til at vannet langs kysten er flere grader varmere.

Det kan ramponere økosystemer og utrydde flere arter. I åra mellom 2015 og 2019 ble Middelhavet rammet av flere hetebølger, noe som førte til massedød i havet.

- Døden kommer trolig seinere i august, har havforsker Jean-Pierre Gattuso tidligere uttalt til nyhetsbyrået Reuters.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer