Slår alarm: - En kritisk situasjon

Ekstreme hetebølger og lite nedbør skaper store utfordringer i Europa.

EKSTREMTØRKE: Omtrent 45 prosent av Europa (markert i orange) er rammet av tørke etter en sommer med flere hetebølger og lite nedbør. I 15 prosent er situasjonen kritisk (rødt). Foto: European Drought Observatory
EKSTREMTØRKE: Omtrent 45 prosent av Europa (markert i orange) er rammet av tørke etter en sommer med flere hetebølger og lite nedbør. I 15 prosent er situasjonen kritisk (rødt). Foto: European Drought Observatory Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hetebølge etter hetebølge har skylt innover Europa denne sommeren, og flere feriefavoritter har registrert over 40 grader.

De høye temperaturene og mangel på nedbør har ført til knusktørr vegetasjon. Allerede i midten av juli hadde større områder blitt ødelagt av skogbranner enn i hele 2021, og enkelte land opplever den verste tørken på 1200 år.

Nå øker også bekymringen for vannmangel i flere europeiske land.

- Kritisk

Det europeiske tørkeobservatoriet overvåker konstant tilstanden i Europa. Hele 45 prosent av kontinentes territorium er rammet av tørke, hvorav 15 prosent kategoriseres som alvorlig, skriver The Guardian.

- Situasjonen er kritisk i flere regioner, skriver EU-kommisjonen i en uttalelse.

I Frankrike er situasjonen verre enn noen gang. I juli ble det bare målt 9,7 millimeter nedbør - 84 prosent mindre enn gjennomsnittet for juli måned mellom 1991 og 2022, ifølge det meteorologiske instituttet Meteo-France. Det har ført til en akutt vannmangel i 62 regioner og over 100 franske kommuner har ikke lenger rennende drikkevann. Den franske regjeringen har nedsatt en krisegruppe for å håndtere tørken, og det er innført vannretriksjoner i nesten hele landet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer