BEKYMRET: Hanne Bjurstrøm overtok som likestillings- og diskrimineringsombud for to år siden. Hun er bekymret over aldersbalansen Stortinget ligger an til å få. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BEKYMRET: Hanne Bjurstrøm overtok som likestillings- og diskrimineringsombud for to år siden. Hun er bekymret over aldersbalansen Stortinget ligger an til å få. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Likestillings- og diskrimineringsombudet:

Slår alarm etter alderssjokk på Stortinget: - Ikke bra

Likestillings- og diskrimineringsombudet er ikke imponert over stortingslistene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Partiene må bestrebe seg på å få frem et mangfold. Det gjelder både kvinner, som Dagbladet skrev om i går, og det gjelder eldre og også personer med minoritetsbakgrunn, sier likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm.

Fra i år har hun ikke bare ansvaret for å motvirke kjønnsdiskriminering og å jobbe for likestilling, men dessuten også et ansvar for å forebygge alderdiskriminering.

Som Dagbladet skrev i går, er eldre sterkt underrepresenterte på årets stortingsvalglister:

  • 1,1 millioner nordmenn er over 60 år i Norge, og utgjør 28 % av befolkningen.
  • På listene til store partier som Arbeiderpartiet er kun 10 % over 60 år, mens Høyre har en andel på 14 %, og Fremskrittspartiet 10 %.
  • Rødt er det eneste av partiene som ligger an til stortingsplass med en andel som gjenspeiler alderen i den eldste delen av befolkningen. 29 % av partiets listekandidater er over 60 år.

- En forutsetning for et velfungerende demokrati er at folket føler at de er representert blant dem som bestemmer, sier Bjurstrøm.

60 + fraværende i regjeringen

Når Dagbladet undersøker alderssammensetningen blant 87 statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere i dagens regjering, finner vi kun fire personer over 60 år. Ikke én eneste av dem er statsråd. Over halvparten av personene rundt statsrådene er under 40 år.

Tallene Dagbladet har funnet frem til, både om dagens regjering og stortingsalderen etter valget, beskriver Bjurstrøm som alarmerende.

- Hvor mange ganger har vi ikke sett en statsråd med et korps av unge mennesker bak seg. Med respekt å melde tror jeg at de unge har sin verdi som energirike ja-mennesker, men de mangler den livserfaringen som man opparbeider seg gjennom et langt yrkes- og familieliv. Det er uheldig hvis denne stemmen ikke blir med inn i regjeringsapparatet, sier Bjurstrøm.

- Her kommer du altså med en klar oppfordring til den som blir landets statminister på mandag?

- Ja. Det er en klar oppfordring om at vi trenger et korps av statssekretærer og rådgivere som i mye større grad representerer befolkningen, hvor særlig alder er viktig, sier Bjurstrøm.

Advarer mot usynliggjøring

Hun har selv bakgrunn som statsråd.

- Jeg vet ikke helt hvorfor det blir sånn at så mange av statsrådenes rådgivere er så unge. Kanskje er det fordi man ser på disse stillingene som rekrutteringsstillinger, spør Bjurstrøm retorisk. Hun mener altså at det er på høy tid at partiene tenker på alder når de skal sette sammen både stortingslister og regjeringsapparat.

- Vi lever i et samfunn som er veldig opptatt av ungdommelighet og friskhet. Det levner liten plass til oppmerksomhet om de plagene man får når man er eldre. Nettopp derfor er det viktig at eldres interesser er representert på Stortinget ved at eldre selv er i politikken, i stedet for at de blir usynliggjort, sier Bjurstrøm.

Viktig med folk over 60
Svein Flåtten (72) har forlatt Stortinget etter 16 år. Han var klar for en ny periode som Stortingsrepresentant for Høyre, men det ble erstattet av Kårstein Eidem Løvaas (49) som Vestfold Høyres toppkandidat.

STORTINGET: Svein Flåtten avbildet mens han legger fram forslag til statsbudsjett for 2016.Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
STORTINGET: Svein Flåtten avbildet mens han legger fram forslag til statsbudsjett for 2016.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

- Ja, det skulle ikke så mye til for at personen som overtok var yngre, humrer han.

Med en mer alvorlig tone påpeker Flåtten at han ikke tror dette var en spesiell aldersdiskusjon, men samtidig vil han ikke se bort i fra at det kan ha noe å gjøre med nettopp alder.

- Det er viktig å ha folk over 60 år på Stortinget. Alle aldersgrupper bør være representert, og det burde ikke være et problem. Hvor mange som skal være der er opp til partidemokratiet å bestemme, sier han til Dagbladet.

Han mener at de forskjellige aldersgruppene gjerne har litt forskjellig inngang til samfunnsproblemene, og at det er bra med en miks av aldersgrupper på Stortinget.

- Fornuftig med litt erfaring
Flåtten sier at selv om han er« litt oppe i årene» trenger han ikke å gå i tog for eldre mennesker på Stortinget. Han mener det burde være en blanding, og at det ser ut som partiene sørger noenlunde brukbart for dette.

- Det burde være balansert med kjønn og noenlunde balansert med aldersgrupper, men en eksakt balanse vil det nok aldri bli. Det er ikke avgjørende med en spesiell alder, men det er fornuftig med litt erfaring, sier han.

Flåtten synes regjeringen vi har hatt de siste fire årene har vært «aldeles utmerket sammensatt av statsråder og statssekretærer».

- En regjering er noe helt annet enn Stortinget, som skal representere folket. I regjeringen går det mer på kvalifikasjoner, da spiller ikke alder like stor rolle, sier han.