E-sigaretter:

Slår alarm etter dødsfall

Amerikanske helsemyndigheter slår alarm om bruken av e-sigaretter etter landets første registrerte dødsfall som kan knyttes til damping.

SLÅR ALARM: Amerikanske myndigheter slår alarm om bruk av e-sigaretter etter dødsfall. Foto: NTB Scanpix
SLÅR ALARM: Amerikanske myndigheter slår alarm om bruk av e-sigaretter etter dødsfall. Foto: NTB ScanpixVis mer

Fredag varslet amerikanske myndigheter at en pasient har omkommet etter å ha utviklet en alvorlig lungesykdom som kan ha blitt forårsaket av damping av e-sigaretter. Dette er det første dødsfallet som kan knyttes opp mot damping i USA.

Tidligere har det blitt registrert to dødsfall knyttet til bruk av e-sigaretter, men de har vært forårsaket av eksplosjoner.

Det var helsemyndighetene i delstaten Illinois som varslet om dødsfallet, og opplyste samtidig at den ikke navngitte pasienten var mellom 17 og 38 år gammel, ifølge BBC.

Massivt utbrudd

Dødsfallet kommer etter meldinger om utbrudd av lungesykdommer som kan knyttes til bruk av e-sigaretter på tvers av USA.

Onsdag meldte Centers for Disease Control and Prevention (CDC) at det er blitt oppdaget 153 tilfeller av alvorlig lungesykdom i 16 forskjellige delstater, som kan være forårsaket av damping, melder CNN.

Bare to dager seinere ble tallet oppjustert til 193 tilfeller i 22 forskjellige delstater.

Pasienter har vist symptomer som hosting, pustevansker og utmattethet. I tillegg har noen kastet opp og hatt diare.

DRAMATISK EKSPLOSJON: Amine Britel stod utenfor nattklubben sammen med noen venner da det plutselig smalt høyt fra lomma. Det hele ble fanget på kamera. Video: Jukin Media / AP Vis mer

Kritisk

CDC-direktør Robert Redfield sier at han mottok nyheten med sorg, og slår samtidig alarm om sykdomstilfellene som kan knyttes til bruk av e-sigaretter.

- Dette tragiske dødsfallet belyser den alvorlige risikoen som knyttes til e-sigarettprodukter, sier han og tilføyer:

- Damping utsetter brukere for mange forskjellige stoffer, som vi har lite informasjon om kan påføre skade, sier han og nevner smakstilsetninger, nikotin, cannabinoider og løsemidler.

Slår alarm

Uttalelsene støttes av direktør ved Illinois' offentlige helseavdeling, Ngozi Ezike.

- Alvorlighetsgraden av sykdomstilfellene er alarmerende, og vi må spre ordet om at damping kan være farlig, sier han og opplyser at ingen av pasientene har hatt lungeproblemer tidligere.

Leder for American Vaping Association, Gregory Conley, er imidlertid skeptisk. Conley uttaler at de er «sikre» på at sykdomstilfellene er blitt forårsaket av enheter som inneholder cannabis eller andre typer syntetisk narkotika – ikke nikotin.

Produkt ikke kjent

CDC-direktør Redfield bekrefter at i flere av tilfellene har pasientene innrømmet nylig bruk av produkter som inneholder THC, som regnes som det viktigste rusmiddelet i cannabisprodukter.

Ezike forteller at de foreløpig ikke har identifisert ett konkret produkt som knytter tilfellene opp mot hverandre.

- Til tross for at sakene framstår like, så er det ikke sikkert at tilfellene har samme årsakssammenheng, eller om det dreier seg om forskjellige sykdommer med like symptomer, sier han til CNN.

SLUTTE MED SNUS: Snusbåndet skal hjelpe deg med å slutte med snus. Video: Helsedirektoratet. Vis mer

Kommer til Norge

I desember 2016 vedtok Stortinget å oppheve forbudet mot salg av e-sigaretter med nikotin i Norge. På nåværende tidspunkt er det nemlig ikke lov til å selge påfyllingsvæsker til elektroniske sigaretter som inneholder nikotin.

Det har imidlertid vært lovlig å kjøpe disse produktene fra utlandet, så lenge det har vært til personlig bruk.

Endringene som ble vedtatt i Stortinget vil trolig tre i kraft i år, eller i 2020.

Bekymret

For et halvt år siden gikk svenske myndigheter ut og advarte mot forgiftninger forbundet med inntak av påfyllingsvæske til elektroniske sigaretter.

- Flere forgiftes av nikotinvæsker til e-sigaretter. En eneste klunk med e-væske med nikotin kan forårsake alvorlige symptomer hos et barn, advarte Kjemikalieinspeksjonen.

Overfor Dinside uttrykte avdelingsdirektør ved Giftinformasjonen i Norge, Mari Tosterud, bekymring overfor konsekvensene av at produktet snart vil selges i Norge.

- Vi er ikke så veldig glad for at det blir tilgjengelig i Norge. Vi er bekymret for at dette kan bli et større problem, når det blir tillatt, sier hun og tilføyet:

- Dette er et produkt vi tenker på at må oppbevares slik at ikke barn får tilgang til det, for det blir fort skumlere enn både sigaretter og snus.