Filippinene:

Slår alarm etter gigabeslag

Fire personer er pågrepet etter at den filippinske kystvakta beslagla over 200 tonn med skall fra kjempemuslinger verdt nesten 210 millioner kroner.

FILIPPINENE: Det ble gjort rekordbeslag av 200 tonn med ulovlige skjell. Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: KameraOne. Vis mer
Publisert

I en koordinert operasjon beslagla den filippinske kystvakta fredag nesten 200 tonn med skall fra kjempemuslinger.

Det melder The Guardian.

Kjempemuslingene var ulovlig høstet, og skal ha hatt en verdi tilsvarende 25 millioner dollar - nesten 210 millioner kroner.

Fire personer ble pågrepet.

Slår alarm

Kystvakta gikk til aksjon mot den avsidesliggende øya Green Island i Palawan-provinsen vest i landet, som anses for å være et episenter for ulovlig handel av utrydningstruede dyr.

Skall fra kjempemuslinger er blitt langt mer ettertraktet de siste åra, og brukes nå som erstatning for elfenben fra elefanter. Elfenben er blitt langt vanskeligere å oppdrive fordi verdens myndigheter de siste åra har slått hardt ned på krypskyting.

Skallet fra kjempemuslinger brukes derfor til å produsere en rekke ettertraktede produkter, som tidligere ble laget med elfenben.

Og Filippinene er hjem til flesteparten av verdens utrydningstruede kjempemuslinger, en type musling som kan bli over én meter bred og 250 kilo tunge, ifølge The Guardian.

Nå slår dyre- og naturvernere alarm om den illevarslende trenden.

SLÅR ALARM: Natur- og dyrevernere slår alarm om den ulovlige høstingen av kjempemuslinger. Skallene brukes til å produsere en rekke varer som tidligere ble laget av elfenben. Foto: AP / NTB
SLÅR ALARM: Natur- og dyrevernere slår alarm om den ulovlige høstingen av kjempemuslinger. Skallene brukes til å produsere en rekke varer som tidligere ble laget av elfenben. Foto: AP / NTB Vis mer

- En forbrytelse

Fredagens beslag er det største noensinne i provinsen Palawan. Den tidligere rekorden ble satt for bare én måned siden. Da ble det gjort et beslag på 80 tonn med skall, til en verdi av 3,3 millioner dollar.

- Å ta kjempemuslinger fra sitt naturlige habitat er en generasjonsforbrytelse. Det vil for alltid påvirke det marine økosystemet og framtidige generasjoner vil bli fratatt fordelene fra det, sier Jovic Fabello, en talsperson for konserveringsmyndighetene i Palawan.

Han forteller at den ulovlige handelen av kjempemuslingeskall har skutt fart de siste åra. Det til tross for landets strenge straffer for å ta liv av utrydningstruede arter: Opptil tolv års fengsel.

- Disse folka graver opp og kjempemuslingene og dreper dem, sier Fabello.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer