Slår alarm etter nedstenging

At barn og unge må ta ansvar for at de eldste i familien kan bli smittet i jula, er en altfor stor byrde å legge på dem, mener Mental Helse.

KATASTROFALT: Generalsekretær i Mental Helse Linda Berg-Heggelund frykter at nedprioritering av psykisk helse vil få store konsekvenser for samfunnet. Foto: Mental Helse
KATASTROFALT: Generalsekretær i Mental Helse Linda Berg-Heggelund frykter at nedprioritering av psykisk helse vil få store konsekvenser for samfunnet. Foto: Mental Helse Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er på tide å trykke på den store røde alarmknappen, sier generalsekretær Linda Berg-Heggelund i Mental Helse til Dagbladet.

Hun mener at det igjen er de sårbare gruppene som må ta den største støyten.

- Etter gjenåpningen i september har smitten vært høyest i skoler og barnehager - samtidig som ingen under tolv år er vaksinert. Smittetrykket har vært svært høyt i hele høst, som gjør at skolen og barnehagen ikke lenger er den trygge og stabile arenaen, sier Berg-Heggelund.

FHI har nå utvidet rådene om vaksinasjon til også å gjelde enkelte grupper barn i alderen 5-11 år med alvorlig grunnsykdom.

- Hva med barna?

Resultatet er skyhøyt sykefravær over tid, økt vikarbruk og utbrente lærere og barnehageansatte, mener generalsekretæren.

- Og takken til jul er at mange av de ansatte enten blir syke eller må sitte i karantene fordi de har stått på for våre barn og unge, sier hun.

Mental Helse krever handling fra regjeringen, og Berg-Heggelund skjønner ikke hvorfor problemet ikke har blitt tatt tak i på en skikkelig måte verken av den forrige eller nåværende regjeringen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer