Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slår alarm etter smitte av alvorlig laksesykdom

Mattilsynet har påvist laksesykdommen ILA ved et oppdrettsanlegg drevet av Grieg Seafood i Nordkapp kommune i Troms og Finnmark.

VIRUSSMITTE: Mattilsynet har påvist laksesykdommen ILA ved et oppdrettsanlegg i Troms og Finnmark. Foto: NTB Scanpix
VIRUSSMITTE: Mattilsynet har påvist laksesykdommen ILA ved et oppdrettsanlegg i Troms og Finnmark. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Smitten er påvist ved sjølokaliteten 15460 Laholmen i Nordkapp kommune, skriver Mattilsynet.

ILA-smitten ble bekreftet torsdag 23. januar.

- Det vil om kort tid bli opprettet et kontrollområde rundt lokaliteten for å forebygge, begrense og bekjempe sykdommen, opplyser Mattilsynet.

Infeksiøs lakseanemi (ILA) er en alvorlig, smittsom virussykdom hos laks. Alle som ferdes og driver aktivitet knyttet til fiskerioppdrett oppfordres til å vise aktsomhet for å hindre spredning.

Veterinærinstituttet varslet Mattilsynet om mistanke 14. januar.

Det er samtidig mistanke om ILA-smitte ved et oppdrettsanlegg i Gildeskål kommune i Nordland.

- Etter en rutinemessig prøvetaking fra Grieg Seafood sitt anlegg Laholmen i Nordkapp kommune fant vi grunn til å mistenke ILA på lokaliteten. Vi ble kjent med resultatet tirsdag 14. januar, og varslet umiddelbart Mattilsynet. Vi varslet medier og lokalsamfunn om mistanken samme dag, sier Grieg Seafood til Dagbladet.

De opplyser at strenge prosedyrer knyttet til sykdommen, er iverksatt for Laholmen.

- Lokaliteten var allerede under utslakting, og vi vil nå slakte ut anlegget i henhold til riktige ILA-prosedyrer. Grieg Seafood har også et annet oppdrettsanlegg, Storvika, i nærheten. Vi har ingen grunn til å tro at dette anlegget er smittet av ILA, men vi velger likevel å slakte ut Storvika etter at vi har slaktet ut Laholmen for å redusere risiko for smitte i området.

- Situasjonen vil i liten grad påvirke de planlagte slaktevolumene for 2020 fordi begge anleggene skulle være ferdig utslaktet innen mars.