Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slår alarm etter ulovlig slakt av 300 elefanter

Miljøorganisasjonen WWF er bekymret over utviklingen i Sentral-Afrika.

 MAKABERT SYN : En elefant ligger død i vannet etter å ha blitt drept for tennene sine i nasjonalparken Dzanga-Ndoki i Den sentralafrikanske republikk. Foto: Martin Harvey / WWF
MAKABERT SYN : En elefant ligger død i vannet etter å ha blitt drept for tennene sine i nasjonalparken Dzanga-Ndoki i Den sentralafrikanske republikk. Foto: Martin Harvey / WWF Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ferske offisielle tall fra Kamerun viser at nærmere 300 elefanter har blitt ulovlig slaktet i landet siden midten av januar.

Ifølge dyrevernorganisasjonen IFAW mistenkes det nå at en Sudansk bande opererer på grensa mellom Kamerun og Chad.

- Den siste tids massakre er enorm og mangler sidestykke sammenlignet med de siste årene, sier Celine Sissler Bienvenu i IFAW til CNN.

I Kenya og Kameruns grenseområdet mot Kongo, samt i Den sentralafrikanske republikk er elefantene spesielt utsatt for jegerne.

Utviklinga bekymrer generalsekretær Rasmus Hansson i miljøorganisasjonen WWF.

- Dette er krefter som har gjort rent bord i Vest-Afrika, der bestanden nærmest er utryddet, og som nå beveger seg inn mot Sentral-afrika. Her er det veldig svake regimer med mye korrupsjon som minsker muligheten til å stanse dette, sier Hansson til Dagbladet.

Sendes til Asia Hvert år drepes omtrent 12 000 elefanter i Afrika av snikskyttere som kun vil ha støttennene deres. Det dyrebare elfenbenet selges blant annet til kinesere med stadig bedre råd.

- Alle internasjonale avtaler er for så vidt klare på at dette ikke skal skje, men det skjer fordi det er så mye å tjene på det. Dette er ren kriminalitet, sier Hansson.

Senest i forrige måned ble fire personer arrestert da kamerunske viltvoktere, sammen med militære, konfiskerte over 100 kilo elfenben i en lastebil som tilsynelatende fraktet kakao.

Skogselefantene som befinner seg i dette området er mer attraktive enn elefantene på savannen, ifølge Hansson. Det er på grunn av elfenbenet har en svak rosa farge.

 - KRAFTIG ØKNING : WWF er bekymret over utviklingen. Her ligger en rekke kadavre i den Kamerunske nasjonalparken Boubou Ndjida National Park. Snikskytterne tar med seg elfenbenet og lar restene ligge igjen og råtne. Foto: AP Photo/ Boubandjida Safari Lodge
- KRAFTIG ØKNING : WWF er bekymret over utviklingen. Her ligger en rekke kadavre i den Kamerunske nasjonalparken Boubou Ndjida National Park. Snikskytterne tar med seg elfenbenet og lar restene ligge igjen og råtne. Foto: AP Photo/ Boubandjida Safari Lodge Vis mer

- Hvem er menneskene som gjør dette?

- Det er en kombinasjon av bakmenn i Asia som kjøper og bander i afrikanske land som forflytter seg dit elefantene finnes og gjør jobben. I tillegg er det korrupte politikere og embedsmenn som lar dette skje.

Kan bli utryddet Elefant-populasjonen i Kamerun er allerede truet. Utviklingen den siste tiden gjør arten enda mer utsatt. Et estimat gjort av Kameruns myndigheter anslår at det nå bare er mellom 1000 til 5000 elefanter igjen i landet.

Generalsekretær Hansson mener det er informasjonskampanjer som må til for å stanse dette.

Han påpeker at folk kan kjøpe elfenben som kommer fra dette området i store deler av verden.

- Den eneste grunnen til at denne arten svekkes er på grunn av elfenbenjakten. Derfor kommer vi med en global informasjonskampanje i løpet av året som retter seg både mot turistene i disse landene og markedet i Asia. Når turister kjøper produkter av elfenben i for eksempel Thailand og Egypt, kommer de gjerne fra ulovlig slakting i Afrika sier Hansson.

Støttenner fra afrikanske elefanter konfikskert i Kamerun. Jakt på elefanter for støttenner og kjøtt er ulovlig og ses på som en av de største trusslene mor arten. Den sentralafrikanske regionen er den største kilden til ulovlig elfenbenhandel. Foto: Peter Ngea / WWF
Støttenner fra afrikanske elefanter konfikskert i Kamerun. Jakt på elefanter for støttenner og kjøtt er ulovlig og ses på som en av de største trusslene mor arten. Den sentralafrikanske regionen er den største kilden til ulovlig elfenbenhandel. Foto: Peter Ngea / WWF Vis mer
503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media