Coronavaksiner

Slår alarm etter vaksinebombe

Dagbladet fortalte i morgentimene om fordelingen av vaksiner ved Oslo universitetssykehus. Nå slår Fagforbundet alarm, og sender bekymringsmelding til Bent Høie. Mette Nord sier ansatte på hjemmekontor ikke bør prioriteres i vaksinekøa.

BEKYMRET: Fagforbundets leder, Mette Nord, ber Bent Høie snarest få orden på vaksinasjonen på norske sykehus. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEKYMRET: Fagforbundets leder, Mette Nord, ber Bent Høie snarest få orden på vaksinasjonen på norske sykehus. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 108 000 +518
innlagt218 -3
døde 711 +3
påvist smittet 142 000 000+693.4K
døde 3 030 000 +10.5K
Se mer

Dagbladet avslørte i dag at Oslo Universitetssykehus (OUS) har vaksinert seks ganger så mange i ledergruppen som helsefagarbeidere.

Sykehuset kan heller ikke utelukke at vaksinerte innen ledelse og administrasjon har sittet på hjemmekontor.

Og onsdag fortalte Dagbladet om voksende vaksineuro med OUS: Bare 11 av de 90 ansatte sykepleiere på en tidligere coronarammet avdeling er vaksinert.

Bekymringsmelding

Fagforbundet har lest sakene, og sendte i dag bekymringsmelding til helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

De krever at flere ansatte som har direkte kontakt med potensielt syke får vaksine.

«Vi registrerer nå en galopperende økning i antall smittetilfeller og sykehusinnleggelser på grunn av Covid-19 som er meget bekymringsfull. Det er svært uheldig at helsepersonell settes ut av spill på grunn av egen smitte og at mange kolleger må settes i karantene fordi de ikke er vaksinert. Videre må vi unngå at helsearbeidere føler utrygghet ved å jobbe i nærkontakt med pasienter», skriver Fagforbundets leder Mette Nord i brevet til Høie.

- Alle som er pasientnære må bli vaksinert, det holder med én rev i hønsegården så er ulykken ute. Vi har fått mange bekymringsmeldinger fra ulike deler av landet på at ansatte i pasientnær kontakt ikke blir prioritert, forklarer Nord til Dagbladet

KLAR: Bent Høie gjestet Nyhetsmorgen på NRK, der forklarte han at de som kommuner med høyt smittetrykk ikke bør reise hjem til familie i påska. Bilder fra NRK. Vis mer

Hjemmekontor og vaksiner

13 prosent av ledelsen og administrasjonen er vaksinert, mens ti prosent av helsefagarbeiderne nå er vaksinert.

Mange av dem som er vaksinert kan ha vært i hjemmekontor over lang tid og dermed ikke møtt pasienter eller kolleger.

- Jeg forstår at man må ha en ledelse ved et sykehus, men i hjemmekontor står man tross ikke i fare for å smitte verken pasienter eller kolleger. Da burde disse vaksinene gått til dem som står i førstelinja på jobb og møter pasienter. Vi er veldig bekymret for at tjenestene ved norske sykehus vil knele som følge av smitteutbrudd, sier Mette Nord.

Det prosentvise tallet for vaksinerte sykepleierne ved OUS ligger nå på 33.

«Fagforbundet mener vi nå ser en utvikling der det er grunn til bekymring for kapasiteten i helsetjenesten i løpet av de kommende uker. Den sene framdrift som registreres i vaksinering av helsepersonell er etter vår vurdering ikke betryggende», fortsetter Mette Nord.

Viktige jobber

OUS forsvarer vaksinefordelingen, og forteller Dagbladet at de ikke fører oversikt over hvor ansatte gjør jobben sin.

- Det vil helt sikkert kunne være slik at enkelte som har blir vaksinert har vært på, eller seinere endt opp på, hjemmekontor. Dette spiller i praksis derimot faktisk ikke så stor rolle. Når hensikten med vaksinering er å sikre funksjoner er det derfor ikke så viktig hvor den ansatte faktisk utfører jobben som man kanskje skulle tro, skriver kommunikasjonsrådgiver ved OUS, Ivar Greiner, i en e-post til Dagbladet..

Status vaksinasjon Full oversikt

1 068 342 (19.9%)i Norge har fått dose nr 1
300 998 (5.61%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer