Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slår alarm: Halvparten av eslene kan forsvinne

Enorm forespørsel etter gelatinaktig «medisin» i Kina truer eselbestanden over hele verden.

ESLER: Dyrene stjeles fra lokalsamfunn og slaktes for skinnet, som behandles til en gelatin-aktig væske. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
ESLER: Dyrene stjeles fra lokalsamfunn og slaktes for skinnet, som behandles til en gelatin-aktig væske. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer

Millioner av esler slaktes for å møte den stadig økende forespørselen etter «kinesisk medisin», melder The Guardian.

Nå advarer en ny rapport om at eselbestanden raser nedover i rekordfart - og at opptil halvparten av dem er i ferd med å forsvinne.

Slaktes for medisin

Det er estimert at de som produserer medisinen, som også kalles «ejiao», trenger omtrent 4,8 millioner eselskinn i året for å lage nok av det gelatinaktige medikamentet, som kan drikkes eller smøres på huden.

Dermed vil eselbestanden, som for øyeblikket ligger på rundt 44 millioner, bli halvert innen 2025.

I Kina har eselbestanden falt med 76 prosent siden 1992, og landet har nå begynt å importere esler fra utlandet for å møte etterspørselen.

I Brasil har bestanden allerede sunket med 28 prosent siden 2007, med 37 prosent i Botswana og hele 53 prosent i Kirgisistan. Det fryktes også et eslene slaktes i like stort omfang i både Kenya og Ghana.

- Skrekkelig

Den nye rapporten avslører at mange av eslene, som vanligvis stjeles fra lokalsamfunn som er avhengige av dem for å tjene penger, blir transportert derfra uten tilgang til vann eller mat.

Rundt 20 prosent av dem dør på grunn av de dårlige forholdene.

Eslene som overlever reisen, har ofte brukne bein eller ødelagte hover, og blir dratt etter ørene og halen av bakmennene.

- Leveforholdene for mange av eslene som slaktes for skinnet, er skrekkelige. Omfanget er mye større enn vi var klar over tidligere, sier Faith Burden, lederen for eselreservatet The Donkey Sanctuary i England, til The Guardian.

At industrien bak kinesisk medisin slakter voldsomme mengder dyr, er ingen hemmelighet. Kiloprisen for neshorn er blant annet verdt mer enn gull - og tre av fem neshornarter er nå utrydningstruet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media