Storbritannia

Slår alarm: - Har ikke råd

Tida fram mot jul preges av kulde i Storbritannia. Samtidig er det flere hundre tusen briter som ikke har råd til oppvarming i hjemmet.

KULDE: Det ventes at kulde vil prege Storbritannia resten av uka. Samtidig preges landet av at mange sliter økonomisk. Foto: Met Office
KULDE: Det ventes at kulde vil prege Storbritannia resten av uka. Samtidig preges landet av at mange sliter økonomisk. Foto: Met Office Vis mer
Publisert

I Storbritannia er situasjonen dramatisk. Landet preges både av kulde, dårligere økonomi for mange briter, og på toppen av det hele kan ansatte ved flere flyplasser bli tatt ut i streik i desember.

Landet har vært preget av kalde temperaturer i flere dager, og ifølge det britiske meteorologiske instituttet ser ikke kulda ut til å ta slutt i nær framtid.

Vind fra Arktis vil bevege seg til Storbritannia, noe som medfører at meteorologene har sendt ut farevarsel. Det ventes ti minusgrader flere steder mot slutten av denne uka.

Så langt har kulda og snøfallet ført til stengte skoler og forsinkelser på flere veier i Skottland, skriver BBC.

PÅ GRÅTEN: Kronprinsesse Mette-Marit ble emosjonell da hun og kronprinsen besøkte Frelsesarmeen. Video: NTB Vis mer

- Har ikke noe valg

Det blir fortsatt kaldere på De britiske øyer. Samtidig er det 710 000 i befolkningen som ikke har råd til å følge myndighetenes anbefalinger om å bruke varme klær, ha boligen godt oppvarmet og sørge for nok mat.

Tallene kommer fram i en studie utført av veldedighetsorganisasjonen Joseph Rowntree Foundation (JRF), gjengitt av Sky News og The Guardian.

- For hundretusenvis av husholdninger er det ikke et valg mellom å sette på varmen eller ikke. Våre undersøkelser viser at de ikke har råd til noe av det som er anbefalt for å beskytte seg selv mot de lave temperaturene, sier seniorøkonom i JRF, Rachelle Earwaker, til The Guardian.

SLITER: Mange briter har ikke råd til å holde seg varme nå som jula nærmer seg. Bildet er fra en utdeling av mat i Buckinghamshire i fjor. Foto: Maureen McLean / Shutterstock / NTB
SLITER: Mange briter har ikke råd til å holde seg varme nå som jula nærmer seg. Bildet er fra en utdeling av mat i Buckinghamshire i fjor. Foto: Maureen McLean / Shutterstock / NTB Vis mer

4,3 millioner må kutte

Britiske myndigheter har besluttet at de vil gi 25 pund i støtte til de med lavest inntekter, mens kulda preger landet.

Earwaker mener at støtten må økes.

- Myndighetene må skjønne at familier ikke vil ha mulighet til å komme seg gjennom vinteren slik støtten er nå.

Studien fra veldedighetsorganisasjonen mener at 4,3 millioner briter må kutte i kostnadene de bruker på oppvarming.

Det kan også få konsekvenser for eldre, og mennesker som er rammet av sykdommer.

- Kaldt vær kan ha store konsekvenser for helse, og eldre mennesker. De med hjerte- og lungesykdommer kan også være utsatt for risiko, sier allmennlege, Agostinho Sousa ved det statlige UK Health Security Agency i en pressemelding.

Han anbefaler britene om å varme opp hjemmet til en komfortabel temperatur - minst 18 grader. Legen anbefaler også å bruke flere lag med tykke klær.

- Har blitt ignorert

Kulde og økonomiske utfordringer er heller ikke det eneste som ser ut til å prege Storbritannia denne vinteren.

Grensepolitiet på britiske flyplasser varsler streik mellom 23. og 26. desember, samt nyttårshelga fra 28. til 31. desember. Det er grensepolitiet som sjekker passet til reisende på vei inn i landet.

- Dette er en krise. Vi har prøvd i månedsvis å forhandle med regjeringen, og vi har blitt ignorert, sier fagforeningsleder Mark Serwotka til Sky News.

I likhet med mange andre briter, opplever også mange av de ansatte i grensepolitiet vanskeligere levekår, ifølge Serwotka. Han hevder at 40 000 av medlemmene i fagforeningen må ty til matsentraler.

- Den offentlige sektor har ikke noe annet valg enn å ta industrielle handlinger fordi medlemmene våre nå hopper over måltider og ikke har mulighet til å varme opp hjemmene sine på grunn av fattigdommen de lever i, sier han.

En rekke sentrale flyplasser kan bli rammet av streiken, blant annet Gatwick og Heathrow i London, samt flyplassene i Manchester og Glasgow.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer