Været:

Slår alarm: Høyeste farenivå

Mars og april var de tørreste månedene siden målingene startet i år 1900.

LAV VANNSTAND: Lite snø i fjellet skal være årsaken til at vannstanden er lavere enn normalt. Bildet er tatt ved Hammeren bru, broen over Skjærsjøelva ved utløpet i Maridalsvannet Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LAV VANNSTAND: Lite snø i fjellet skal være årsaken til at vannstanden er lavere enn normalt. Bildet er tatt ved Hammeren bru, broen over Skjærsjøelva ved utløpet i Maridalsvannet Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Lite nedbør de siste månedene har ført til gress- og lyngbrannfare i store deler av Sør-Norge. Det har også gitt svært lav grunnvannstand og lav vannstand i mange innsjøer og elver på Østlandet og Sørlandet.

Det høyeste farenivået

- Det er lokalt stor gress- og lyngbrannfare flere steder, og det ser ikke ut til at det skal komme noe særlig nedbør den neste uka på Østlandet. Farenivået er oransje, det høyeste farenivået vi har for skogbrann i Norge, sier statsmeteorolog Iselin Skjervagen fra Meteorologisk institutt.

Brannfaren vil vedvare inntil det kommer nedbør av betydning, og på Østlandet er det ikke mye regn i vente den neste uka.

- Det er ikke skogbrannfare fordi det ikke er tørt langt nedover i bakken, men hvis det tørre været fortsetter er det klart at det vil bli tørt lang nedover i bakken og faren for skogbranner øker, sier statsmeteorolog Bente Wahl.

I tillegg spirer og gror det voldsomt i disse dager, noe som fører til at trær og planter suger opp det vannet som er i bakken.

- Det har aldri vært målt så lite nedbør på Blindern i Oslo siden målingen startet i 1937. Totalt kom det 13,3 millimeter nedbør, mens det kommer rundt 85 millimeter i et normalår, sier statsmeteorolog Bente Wahl.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer