Slår alarm: «Humanitær katastrofe»

Barnesykehuset i New Orleans beskriver det som «en epidemi blant svært små barn». Eksperter oppfordrer nå regjeringen i USA til å godkjenne vaksinering av barn i alderen 5-11 år.

BETYDELIG ØKNING: Florida har nå det høyeste antallet bekreftede sykehusinnleggelser blant coronasmittede barn i USA, med 179 pasienter, Ifølge tall fra amerikanske myndigheter. Her får ei tenåringsjente covid-vaksinen i Miami. Foto: Chandan Khanna / AFP / NTB
BETYDELIG ØKNING: Florida har nå det høyeste antallet bekreftede sykehusinnleggelser blant coronasmittede barn i USA, med 179 pasienter, Ifølge tall fra amerikanske myndigheter. Her får ei tenåringsjente covid-vaksinen i Miami. Foto: Chandan Khanna / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 67.16% Første dose: 76.82%

Folkehelseeksperter og statlige ansatte i USA slår alarm om økningen av sykehusinnleggelser blant coronasmittede barn. Dette skriver ABC News.

I en ny ukesrapport, som tar for seg smitten blant barn i alle stater, fant American Academy og Pediatrics (AAP) og Children's Hospital Association (CHA) at nesten 94 000 nye barn ble rapportert smittet forrige uke - som er en betydelig økning.

Regjeringen har ennå ikke godkjent vaksine for barn under tolv år, som fører til at mange unge nå er utsatt for smitte - spesielt nå som barna skal tilbake på skolebenken.

Som følge av den nye rapporten om smitten blant barn i USA, har AAP sendt et brev til FDA-sjefen med en oppfordring om å godkjenne vaksiner for barn i alderen 5-11 år så fort som mulig.

Peter Hotez ved Baylor College of Medicine kaller det som nå utfolder seg sør i USA for en «humanitær katastrofe.»

- Og nå kommer skolene til å bli en ekstraordinær akselerator. Hvis ungdomsbarnet ditt er uvaksinert, bør du anta at det er stor sannsynlighet for at barnet får corona, sier Hotez til MSNBC.

12-15 ÅR: Tolvåringen Jeremy får her sin første dose med Pfizer-vaksine i California. Staten begynte å vaksinere barn i alderen 12-15 år i mai. Foto: AP Photo/Jae C. Hong.
12-15 ÅR: Tolvåringen Jeremy får her sin første dose med Pfizer-vaksine i California. Staten begynte å vaksinere barn i alderen 12-15 år i mai. Foto: AP Photo/Jae C. Hong. Vis mer

Under 30 prosent av amerikanere i alderen 12-15 år, og bare 41 prosent i alderen 16-17 er fullstendig vaksinert, ifølge CDC.

- Halvparten under to år gamle

Blant de hardest rammede statene finner vi Louisiana og Florida, men ansatte innen folkehelse uttrykker bekymring for den svært smittsomme deltavarianten som sprer seg blant vaksineskeptikere, og som kan føre til smitteøkning andre steder.

Louisiana har nå landets høyeste forekomst av nye coronatilfeller, og barnesykehuset i New Orleans beskriver dette som «en epidemi blant svært små barn.»

- Dette er ikke din bestefars covid, sier Mark Kline, sjeflege ved barnesykehuset i New Orleans til ABC mandag.

Han sier at sykehuset innlegger rekordmange barn.

- Halvparten av barna som er innlagt på sykehuset vårt i dag er under to år gamle. De fleste andre er mellom fem og ti år - for unge til å bli vaksinerte ennå, sier Kline.

De siste fire dagene har daglige smittetall i USA økt med nesten 100 000 tilfeller, og er nå nesten ni ganger høyere enn gjennomsnittet var i midten av juni.

Florida hardest rammet

Florida har landets høyeste antall bekreftede sykehusinnleggelser blant coronasmittede barn. Ifølge tall fra myndighetene er 179 barn innlagt på sykehus i Florida. Mandag morgen hadde Nicklaus barnesykehus i Miami ett barn i respirator.

Sykehusets visepresident og overlege, Marcos Mestre, sier til ABC News at de ansatte har sett en betydelig økning i smittetilfeller blant barn de siste ukene. Han forteller også at noen av barna er alene på sykehuset fordi foreldrene deres, som også er uvaksinerte, kjemper mot covid-19 på et annet sykehus.

- Det er tøft, og en unødvendig belastning for barnet, som du sikkert kan forestille deg, å ikke ha foreldrene i nærheten, sier Mestre.

Texas ligger like etter Florida, med 161 bekreftede barnepasienter innlagt på sykehus. I California er tallet 98.

Den siste uka har daglig smittetall i USA økt med 31,7 prosent.

- En bekymringsfull trend

Antall sykehusinnleggelser per innbygger, blant barn i alderen 17 år og yngre, er nå 3,75 ganger høyere enn for bare en måned siden. Dette er like mange som på pandemiens høyeste i januar 2021.

Og selv om alvorlig sykdom som følge av covid-19, fortsatt er uvanlig blant barn, er eksperter bekymret for den økende trenden.

- Selv om alvorlige utfall av covid-19 hos barn fortsetter å være relativt lavt sammenliknet med voksne, er den nåværende eksponentielle veksten i sykehusinnleggelser en veldig bekymringsfull trend, sier epidemiolog ved Boston barnesykehus, John Brownstein.

- Siden den gjenværende befolkningen ikke er kvalifisert for vaksine, vil barn dessverre være hovedvektoren for spredning av virus, og skape risiko for både dem selv og resten av befolkningen, sier han.

Flesteparten ønsker å vaksinere barna

En ny nasjonal undersøkelse av CDC fra slutten av juli, viser at 49,8 prosent av foreldre med barn i alderen 13-17 allerede hadde vaksinert, eller definitivt planta å vaksinere barna. 25,4 prosent var usikere, og 24,8 prosent ønsket ikke å vaksinere barna.

Og til tross for delta-bølgen som herjer i USA, viser en ny undersøkelse av Kaiser Family Foundation, at nesten halvparten av uvaksinerte voksne, 46 prosent, definitivt ikke ønsker å vaksinere seg. 15 prosent sier at det er svært usannsynlig, og 10 prosent svarer at det er noe usannsynlig.

På et annet spørsmål sier en av fem av de uvaksinerte at nyheter om varianter av cororna har gjort dem mer tilbøyelige til å vurdere vaksine.

Mer enn 617 000 amerikanere har så langt dødd av corona, ifølge sanntidsdata fra Center of Systems Sciende and Engeneering ved Johns Hopkins Univeristetet.

Bare 58,7 prosent av amerikanere over tolv år er fullvaksinerte, ifølge tall fra Center for Disease Control and Prevention.

Motstand

USAs fremste ekspert på smittsomme sykdommer, Anthony Fauci, sa søndag at han håper at full godkjenning av vaksinen vil bli gitt innen utgangen av august, og at tiltaket vil oppmuntre til en ny bølge av vaksinasjon.

- Jeg håper - jeg spår ikke - jeg håper at det vil være i løpet av de neste ukene. Jeg håper det er innen august måned, sa Fauci om full FDA -godkjenning til NBC.

Men det er motstand - og motstanden kan bli hørt av Høyesterett.

Åtte uvaksinerte studenter ved University of Indiana anket til Høyesterett sist uke, for å blokkere skolens vaksinasjonsmandat for alle på campus i høst. De fremmet flere argumenter for hvorfor mandatet angivelig bryter med deres konstitusjonelle rettigheter. I tillegg til at det er i strid med FDAs vilkår for godkjenning av nødbruk av vaksinene - som folkehelseeksperter håper å endre snart. Studentene ba om en avgjørelse innen fredag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer