VEDTATT I DAG:  EU-kommisjonen vedtok i dag å be alle medlemsland om å DNA-teste oksekjøttprodukter. Helsekommissær Tonio Borg (i til høyre) opplyser at kommisjonen også foreslår at de 27 medlemslandene gjennomfører kontroller av om kjøttet inneholder en veterinærmedisin kalt phenylbutazone. Til venstre er den irske fiskeriministeren Simon Coveney og Owen Paterson. Foto: EPA / JULIEN WARNAND / NTB SCANPIX
VEDTATT I DAG: EU-kommisjonen vedtok i dag å be alle medlemsland om å DNA-teste oksekjøttprodukter. Helsekommissær Tonio Borg (i til høyre) opplyser at kommisjonen også foreslår at de 27 medlemslandene gjennomfører kontroller av om kjøttet inneholder en veterinærmedisin kalt phenylbutazone. Til venstre er den irske fiskeriministeren Simon Coveney og Owen Paterson. Foto: EPA / JULIEN WARNAND / NTB SCANPIXVis mer

Slår alarm i EU-kjøttskandalen

Alle EU-land bedt om å utføre DNA-testing av oksekjøttprodukter for å avklare om det kan dreie seg om hestekjøtt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anbefalingen, som ble beslulttet av EU-kommisjonen, kom som en del av en plan som ble vedtatt onsdag. Målet er å begrense skadevirkningene av hestekjøttskandalen som fortsatt brer seg.

Helsekommissær Tonio Borg opplyser at kommisjonen også foreslår at de 27 medlemslandene gjennomfører kontroller av om kjøttet inneholder en veterinærmedisin kalt phenylbutazone.

Medisinen kan være farlig for mennesker i virksomheter som behandler rått hestekjøtt.

Tillit Forbrukerne må kunne stole på matmerkingen, understreker Borg, mens europeiske land renser frysediskene for feilmerket hestekjøtt.

EU kalte sammen til krisemøte i Brussel onsdag etter at det er funnet hestekjøtt i frossenmat. En rekke land fjerner nå lasagne fra frysedisken.

- Forbrukere har rett til å vite hva de spiser. Dersom det er hestekjøtt i hamburgere eller lasagne, må det merkes med det, sa Borg til pressen før han samlet landbruksministre fra de rammede landene onsdag kveld.

Ministre fra Sverige, Storbritannia, Frankrike, Luxembourg, Polen og Romania skulle møtes for å dele informasjon, men også se på hvilke skritt man kan ta fra Brussel for å hindre nye matskandaler.

Mistanke - Alle landene som dette kjøttproduktet har vært innom, er under mistanke. Og med land mener jeg selskaper i de landene som har håndtert produktet, sa Borg ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Han mener det virker sannsynlig at matvarene er merket feil med vilje og gjentar EUs holdning om at saken dreier seg om merking av matvarer mer enn matvaresikkerhet.

- Nå er det påkrevd at de skyldige tar sitt ansvar, og at jukset opphører, sa den svenske landbruksministeren Eskild Erlandsson før onsdagens møte.

Ansvar Det er det franske selskapet Comigel som har laget lasagnen som utløste frossenmatskandalen. Selskapet avviser å ha gjort noe galt og sier det fikk kjøttet fra et annet fransk firma, Spanghero, som igjen sier det fikk hestekjøttet fra to slakterier i Romania, og at det var merket som storfekjøtt.

I Romania har anklagene skapt furore, og statsminister Victor Ponta har avvist at landet har skyld i skandalen.

- Ansvaret ligger hos selskaper i Frankrike, Luxembourg eller hvor det måtte være. Vi kan ikke godta at våre selskaper settes i gapestokken fordi en eller annen franskmann endret opplysningene om hvor kjøttet kom fra, har Ponta sagt.

(NTB)