STRANDLIV: Tidligere i juni så det slik ut på Köpingsvik-stranda på Öland. Foto: Leserbilde / Expressen
STRANDLIV: Tidligere i juni så det slik ut på Köpingsvik-stranda på Öland. Foto: Leserbilde / Expressen Vis mer

Coronaviruset:

Slår alarm i svensk ferieparadis

- Folk har problemer med å holde avstand, sier smittevernlegen i Kalmar. Han er bekymret for trengsel på de populære strendene, og er redd folk har glemt viruset.

Publisert

I Kalmar len, sørøst i Sverige, ligger øya Öland.

Øya er skilt fra fastlandet med et smalt sund, og beskrives som en av Sveriges mest solsikre plasser - og nettopp derfor velger mange svensker nå å dra til øya for å tilbringe sommerdagene.

I går rapporterte Kvällsposten om at parkeringsplasser ved Lyckesand, nord på Öland ikke strekker til, og at det skal ha oppstått bråk om følge av dette.

TETT I SENTRUM: Ledelsen i Kalmar län er bekymret for at folk oppholder seg for tett inne i sentrum på Öland. Bildet er fra storgata i Borgholm, og ble tatt tidligere i sommer. Foto: Alex Ljungdahl/Expressen
TETT I SENTRUM: Ledelsen i Kalmar län er bekymret for at folk oppholder seg for tett inne i sentrum på Öland. Bildet er fra storgata i Borgholm, og ble tatt tidligere i sommer. Foto: Alex Ljungdahl/Expressen Vis mer

Det store antallet besøkende bekymrer ledelsen i Kalmar län, skriver Expressen. Når så mange oppholder seg der samtidig, blir ikke smittevernreglene fulgt, advarer de.

- Verst er det på øyas mange strender, samt i sentrum, der folk har problemer med å holde avstand, skriver ledelsen i en pressemelding.

- Tatt ferie

På øya finnes en rekke campingplasser, en stor golfbane, en fornøyelsespark, museum - og den svenske kongefamiliens sommerslott.

OPPFYLLER KRAVENE: Ifølge Dagbladets oversikt er Västerbotten den eneste regionen i Sverige som oppfyller regjeringens krav. Her byen Umeå. Vis mer

Ifølge rapporter fra kommunene i Kalmar blir retningslinjene for smittevern fulgt på campingplassene, restaurantene og i butikkene, men i mindre grad på strendene.

Smittevernlege i Kalmar län, Per-Åke Jarnheimer Olsson sier at kommunen, ved å gå ut med informasjon, har gjort mye for å unngå at det oppstår trengsel.

- De fleste vet hvordan de skal oppføre seg, men det virker som at man til og med har tatt ferie fra covid, sier han.

Han sier det er viktigere enn noensinne at folk holder avstand.

Ombestemte seg

For omkring en måned siden endret regjeringen reiseråd og fjernet innreisekarantene for reisende fra Finland, Island, Danmark og Gotland i Sverige.

Gotland var altså det eneste området i Sverige hvor nordmenn kunne reise til uten å havne i karantene, men ti dager seinere snudde regjeringen og fjernet Gotland fra lista etter at smittesituasjonen hadde endret seg der.

- Ingen nye bekjente

Det siste døgnet har ytterligere 35 svensker mistet livet av covid-19. Totalt har 5482 personer mistet livet av viruset i landet.

Johan Carlson ved de svenske folkehelsemyndighetene kom i går med en klar oppfordring til ferierende svensker.

- Reis ansvarsfullt, unngå nær kontakt med personer du ikke omgås normalt.

- Skaff deg ingen nye bekjente i ferien - noe som normalt sett er ganske hyggelig. Det får dere gjøre neste år.

STENGER: Danmark hastestenger grensen mot Sverige igjen, skriver Expressen. Video: Expressen Vis mer

Fire måneder ut i pandemien er den foreløpige fasiten at 74 344 personer er registrert smittet i Sverige, mens 5482 personer er bekreftet omkommet som følge av Covid-19. Norge har registrert 251 coronadødsfall, Danmark har 609 og Finland har 329.

Sverige har også 54 dødsfall per 100 000 innbyggere, mens Norge har 5.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer