Afrika:

Slår alarm: Isbreer forsvinner

En ny klimarapport kommer med flere nedslående beskjeder for Afrika. Isbreer vil forsvinne, og akutte og irreversible endringer vil skje i framtida, ifølge professor.

ADVARER: Klimaendringene i Afrika kan få brutale konsekvenser, både for mennesker og jorda. Isbreen på Kilimanjaro kan smelte bort. Foto: AP/NTB
ADVARER: Klimaendringene i Afrika kan få brutale konsekvenser, både for mennesker og jorda. Isbreen på Kilimanjaro kan smelte bort. Foto: AP/NTB Vis mer
Publisert

I en ny klimarapport fra World Meteorological Organization (WMO), publisert tirsdag, advares det mot at Afrikas sjeldne isbreer vil forsvinne i løpet av de neste to tiåra. Til tross for at kontinentet er det som bidrar minst til den globale oppvarmingen, er det de det går mest utover, ifølge AP News.

- Den raske krympingen av de siste gjenværende breene i Øst-Afrika, som forventes å smelte i nær framtid, signaliserer trusselen om akutte og irreversible endringer på jorda, sier generalsekretær for WMO og professor Petteri Taalas.

I rapporten kommer det fram at Afrikas befolkning, som består av nesten 1,2 milliarder mennesker, er i en ekstremt sårbar situasjon fordi kontinentet varmes raskere opp enn det globale gjennomsnittet. Afrika, med sine 54 land, er bare ansvarlig for under fire prosent av de globale klimautslippene.

Sult, tørke og flom

Klimarapporten fra World Meteorological Organization ble publisert like før FNs klimakonferanse, som går av stabelen 31. oktober i Skottland.

Rapporten tar blant annet for seg de krympende isbreene på Kilimanjaro, Mount Kenya, som er det nest største fjellet i Afrika, og fjellkjeden Rwenzori i Uganda. Fjellene er brukt i rapporten fordi de symboliserer de raske og utbredte endringene som er i ferd med å skje.

Isbreenes nåværende tilbaketrekning er høyere en det globale gjennomsnittet. Hvis dette fortsetter, vil det føre til total nedbrytning innen 2040, ifølge rapporten.

Isbreen Mount Kenya forventes å minske et tiår tidligere, som vil gjøre den til en av de første fjellkjedene som mister isbreer på grunn av menneskeskapt klimaendringer.

- Masseforflytning, sult, tørke og flom er i framtida, sier Taalas.

FN advarer

- I 2030 vil opp til 118 millioner ekstremt fattig mennesker, eller de som lever for under 1,9 dollar om dagen, bli utsatt for tørke, flom og ekstrem varme i Afrika. Med mindre det iverksettes tilstrekkelig reaksjonstiltak, sier Josefa Leonel Correia Sacko kommisjonær i African Union Commission.

FN har allerede advart om at øynasjonen Madagaskar i Indiahavet, er under hungersnød-liknende forhold på grunn av klimaendringer.

De økonomiske effektene av klimaendringer varierer over det afrikanske kontinentet.

- I Afrika, sør for Sahara, kan klimaendringene senke bruttonasjonalproduktet ytterligere, med opptil tre prosent innen 2050, sier Sacko.

Ifølge rapporten er det ikke bare de fysiske og økonomiske forholdene som blir verre i Afrika, men også antall mennesker som blir rammet vil øke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer