Slår alarm mot bander på Gardermoen

Internasjonale bander driver med omfattende og organiserte tyverier i sikkerhetssonene på flyplasser. Luftfartsverket slår alarm, og ber nå flypassasjerer være meget forsiktige og observante.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet skrev i går om nordmannen Vidar Bentzen som ble frastjålet lommeboka i sikkerhetskontrollen på Gardermoen. Omstendighetene rundt tyveriet er etter bandenes klassiske oppskrift.

- Det er kjempeproblem på mange flyplasser i utlandet, og etter det Dagbladet skrev, er det åpenbart at vi nå må granske denne problemstillingen her i Norge også, sier informasjonsdirektør Henrik Færevåg i Luftfartsverket til Dagbladet.

Plundrer

Aktiviteten til bandene har blomstret opp i løpet av sommeren, og den foregår på en lang rekke av de store flyplassene.

Oppskriften er enkel, men uhyre effektiv:

  • Passasjeren foran deg i sikkerhetsslusen får problemer med klareringen av for eksempel en mobiltelefon eller PC, slik at all oppmerksomhet i det lille sikkerhetsområdet blir på ham for noen korte øyeblikk. I samme stund benytter en annen person anledningen til å nappe gjenstander fra sikkerhetsbåndet eller fra vesker til andre reisende.

- Det skjer i akkurat det øyeblikket da alles oppmerksomhet er rettet mot en person som plundrer med å komme gjennom, sier Færevåg.

Kjent problem

Han tror episoden som Vidar Bentzen opplevde, kan være det første konkrete eksempelet på at også Gardermoen nå er et mål for denne typen tyverier.

- Problemet er kjent ute, og folk bør være meget oppmerksomme på den situasjonen - også på Gardermoen, sier Færevåg.

Gardermoen er i øyeblikket den eneste norske flyplassen som har en slik sikkerhetskontroll, men det kommer etter hvert også på de andre flyplassene.