MÅ BESKYTTES: Cassim Jaffalie (3) er født med albinisme i Machinga i Malawi. Pappa Razik Jaffalie sluttet i jobben som sykkeltaxi-sjåfør for å kunne beskytte sønnen sin. Nyhetsbyrået AP besøkte familien i slutten av mai. Video: Amnesty International. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP Photo / NTB Scanpixx Vis mer

Slår alarm om at Malawis albinoer jaktes som dyr: - Vi er som en utrydningstruet art

Kroppsdeler selges til heksedoktorer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I april reiste Ikponwosa Ero til Malawi på oppdrag for FN, fordi antallet angrep på albinoer hadde økt dramatisk. Hun har selv den karakteristiske hvite huden, det lyse håret og den medfødte gendefekten som gjør at kroppen hennes har redusert eller ingen evne til å danne pigment.

Etter turen slo Ero alarm om at malawier med albinisme blir jaktet på, angrepet, kidnappet og drept, og at gravene deres blir plyndret.

- Vi kan ikke gjemme oss. Det er ikke en egenskap du kan skjule. Det er skremmende, og det er derfor jeg sier at vi er som en utrydningstruet art, sier Ero, FNs uavhengige ekspert for albinoers rettigheter.

Heksedoktorer

Bare i april ble fire albinoer drept i Malawi. I rapporten «Jaktet på for sine kroppsdeler» forteller Amnesty International om en av dem, snart to år gamle Whitney Chilumpha.

Whitney ble tatt fra senga si mens moren lå og sov, og deler av datterens hodeskalle og noen tenner ble funnet på en ås i nærheten etter noen dager. Ero forteller om foreldre som må følge barna sine overalt, av frykt for at de skal bli kidnappet. Om personer som blir kalt «penger» når de går nedover gata.

Grunnen er overtro og hekseri.

- Folk tror at knoklene kan gi deg framgang, hvis de brukes på en viss måte. Som at personer i gruvedrift bruker knoklene når de skal grave etter gull, for de tror at knoklene tiltrekker seg gull. Eller at hår fra en person med albinisme, sydd inn i fiskenettet, kan gi en god fangst, sier Ero til Dagbladet, på telefon fra Tanzania.

SLÅR ALARM: FNs uavhengige ekspert på rettigheter for personer med albinisme, Ikponwosa Ero, sier albinoer i Malawi blir drept og kidnappet, og at faren for angrep er økende. Selv er hun fra Nigeria og må tenke mye på sin egen sikkerhet når hun reiser. Foto: Amos Gumulira / AFP Photo / NTB Scanpix
SLÅR ALARM: FNs uavhengige ekspert på rettigheter for personer med albinisme, Ikponwosa Ero, sier albinoer i Malawi blir drept og kidnappet, og at faren for angrep er økende. Selv er hun fra Nigeria og må tenke mye på sin egen sikkerhet når hun reiser. Foto: Amos Gumulira / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Rammes av overtro

Heksedoktorer kjøper kroppsdeler fra albinoer. I blant annet Tanzania, Uganda og Malawi tror en andel overtroiske nemlig at knoklene fra personer med albinisme bringer hell. I Uganda har Dagbladets reporter flere ganger hørt fortellinger om at hvis en albinos knokler begraves i fundamentet på et hus, vil personen i huset få framgang i forretningene.

- Enhver som vil komme hit og prøve å ta mitt barn fra meg, må drepe meg først, sa Razik Jaffalie (31) da han fikk besøk av nyhetsbyrået AP i Machinga i mai.

Sønnen Cassim (3) har albinisme, og pappa Jaffalie måtte til slutt si opp jobben for å kunne passe på sønnen sin. Han må følge med hele tida.

- Mange av dem som har blitt angrepet har ikke engang lås på dørene, eller tredører. Mye kan gjøres, enkelt, ved å gi folk løs på dørene, jerngitter foran vinduene og sement til å begrave sine døde, så gravene ikke blir plyndret, sier Ero.

BRØDRE: Her er Razik Jaffalie fra Machinga i Malawi sammen med sine to sønner. Cassim (3 år) har albinisme, og faren prøver å beskytte sønnen mot angrep og kidnappinger. Foto:  Tsvangirayi Mukwazhi / NTB Scanpix / Ap Photo
BRØDRE: Her er Razik Jaffalie fra Machinga i Malawi sammen med sine to sønner. Cassim (3 år) har albinisme, og faren prøver å beskytte sønnen mot angrep og kidnappinger. Foto:  Tsvangirayi Mukwazhi / NTB Scanpix / Ap Photo Vis mer
«Enhver som vil komme hit og prøve å ta mitt barn fra meg, må drepe meg først» Razik Jaffalie (31)

10 000 i Malawi

Da FN-utsendingen besøkte en landsby i Malawi for å snakke med personer med albinisme i april, fikk hun tilbud om å ligge over. Dette var i Machinga, og hun torde ikke sove der.

- Hvis jeg hadde prøvd å sove der, hadde jeg ikke greid det. Jeg ville sikkert vært på vakt hele natta med våpen, sier Ero.

I Malawi anslås det å være 10 000 albinoer. I hele Afrika sør for Sahara anslår FN at én av 5000 personer har albinisme, mot én av 20 000 i Europa og Nord-Amerika.

Ero har flyttet til Canada, hvor hun føler seg trygg, men reiser fortsatt mye i utsatte afrikanske land.

- Det spørs hvilken del av landet du er i. I Lilongwe i Malawi følte jeg meg ok, men selv der vil jeg ikke befinne meg utenfor huset på kveldstid, sier Ero.

FN-utsendingen forteller om naboer og venner som har styrtet til for å hjelpe når albinoer har blitt angrepet. Men historiene om familiemedlemmer som har hjulpet til med å drepe eller selge sine slektninger, overskygger dette.

Siden november 2014 har minst 18 albinoer blitt drept.

- Hvis du har albinisme, kan du ikke stole på noen når familiemedlemmer har vært involvert i noen av disse angrepene, sier Ero.

MED VENNENE SINE: Cassim Jaffalie (3) står her sammen med vennene sine i Machinga i Malawi. Mange barn må slutte på skolen på grunn av stigmatisering og at foreldrene frykter at de kan kidnappes. Bildet er tatt av AP under et besøk i Machinga i mai 2016. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP Photo / NTB Scanpix
MED VENNENE SINE: Cassim Jaffalie (3) står her sammen med vennene sine i Machinga i Malawi. Mange barn må slutte på skolen på grunn av stigmatisering og at foreldrene frykter at de kan kidnappes. Bildet er tatt av AP under et besøk i Machinga i mai 2016. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Slakter myndighetenes innsats

Amnesty-rapporten slakter den malawiske regjeringens innsats mot kidnappingene og krever at de nå beskytter landets albinoer.

- Det er en krise for folk med albinisme, men myndighetene har alvorlige økonomiske problemer. Jeg kom med anbefalinger, men de har nødvendigvis ikke midler til å gjøre noe med det, selv om de har viljen, sier Ero.

Hun påpeker at landet har lidd etter den massive korrupsjonsskandalen «Cashgate» i 2013, en skandale som gikk helt til topps i malawiske myndigheter. Etter dette trakk mange donorer seg ut.

Malawi fikk imidlertid 532 millioner kroner i norsk bistand i 2014 og 590,8 millioner i 2015.

- Malawi lider virkelig. Men av alle de humanitære krisene vi har, tror jeg vi kan se en endring når det gjelder albinisme, sier Ero.

Mandag er verdens internasjonale dag for oppmerksomhet rundt albinisme.

- Jeg tror det er mulig å gjøre mye, fordi noe av hjelpen er så enkel. Som å gi hjelp for svaksynthet eller behandling for hudkreft. Flere dør nok av hudkreft enn av angrep, og hudkreft er noe vi kan hindre, sier Ero.

- Malawi trenger hjelp, det er et faktum. Det er litt klisjé å trygle om hjelp for et land, men vi kan faktisk oppnå noe her, sier hun.

MARKERING MANDAG: Mandag er den internasjonale dagen for oppmerksomhet rundt albinisme, som vil bli markert verden rundt. Dette bildet er fra 27. juni i fjor, da dagen sist ble markert, og viser barn med albinisme som leker i distriktet Mulanje i Malawi. Foto: Erico Waga / AFP Photo / NTB Scanpix
MARKERING MANDAG: Mandag er den internasjonale dagen for oppmerksomhet rundt albinisme, som vil bli markert verden rundt. Dette bildet er fra 27. juni i fjor, da dagen sist ble markert, og viser barn med albinisme som leker i distriktet Mulanje i Malawi. Foto: Erico Waga / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer