Ny rapport

Slår alarm om barn med rusproblemer: - Alvorlig

Barn med både rusproblemer og psykiske lidelser får ikke god nok hjelp i helsevesenet, konkluderer Norges institusjon for menneskerettigheter, som ber myndighetene ta grep.

UNDERLAGT STORTINGET: Norges institusjon for menneskerettigheter, et uavhengig organ underlagt Stortinget, har basert på tilgjengelig kunnskap utarbeidet en rapport om hvordan menneskerettighetene ivaretas overfor rusbrukere i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
UNDERLAGT STORTINGET: Norges institusjon for menneskerettigheter, et uavhengig organ underlagt Stortinget, har basert på tilgjengelig kunnskap utarbeidet en rapport om hvordan menneskerettighetene ivaretas overfor rusbrukere i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Manglende behandlingstilbud for denne gruppen er ett av flere punkter som trekkes fram i den nye rapporten til Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM), som ble publisert onsdag.

«Det er alvorlig at mange barn med samtidige rusproblemer og psykiske lidelser står uten et reelt behandlingstilbud, og i flere tilfeller gis behandling beregnet på voksne», skriver de blant annet.

Når barn og unge med slike såkalte ROP-lidelser ikke får behandlingstilbud er det uforenlig med FNs barnekonvensjon, som er inkorporert i menneskerettighetsloven, påpeker NIM.

NIM er et uavhengig organ underlagt Stortinget, med hovedmål om å fremme og beskytte menneskerettighetene.

Ifølge institusjonen er det en gjennomgående tilbakemelding at rusbrukere opplever å bli stigmatisert og forskjellsbehandlet på en rekke samfunnsområder.

- Hovedfunnet er at menneskerettighetene til personer med rusavhengighet ikke tilstrekkelig ivaretas. Flere av funnene i rapporten er alvorlige og bør følges opp, sier assisterende direktør ved NIM, Gro Nystuen, til Dagbladet.

BER OM UTREDNING: Gro Nystuen ved NIM mener flere av problemstillingene som tas opp i rapporten bør bli bedre utredet. Foto: Norges institusjon for menneskerettigheter
BER OM UTREDNING: Gro Nystuen ved NIM mener flere av problemstillingene som tas opp i rapporten bør bli bedre utredet. Foto: Norges institusjon for menneskerettigheter Vis mer

«Mangler kompetanse og ressurser»

I den nye rapporten har de sett på hvordan disse rettighetene ivaretas på flere områder overfor rusbrukere i Norge, og kommet med anbefalinger.

En av dem gjelder altså barn med rusproblemer og psykiske lidelser.

«Både i kommunesektoren og i spesialisthelsetjenesten mangler det både kompetanse og ressurser», konkluderer NIM.

Mer konkret svarer nesten 40 prosent av kommunene at de ikke har et godt nok behandlingstilbud for denne gruppen. Dessuten mangler mange poliklinikker grunnkompetanse om rusmidler og avhengighet, ifølge rapporten.

Nå ber NIM myndighetene sikre et reelt behandlingstilbud i tråd med barnekonvensjonen.

Nystuen sier det på grunn av manglende kunnskap på feltet er vanskelig å dra bastante konklusjoner. Likevel mener hun mye tyder på at rusbrukere blir diskriminert i møte med offentlige tjenester.

- Voksne med ROP-lidelser lever i gjennomsnitt 15 år kortere enn den øvrige befolkningen. Det handler nok delvis om usunn livsstil, men også om at de får dårligere helsehjelp enn andre.

Lite kompetanse

Manglende behandlingstilbud for voldsutsatte i aktiv rus er et annet tema i rapporten. De peker på at kvinner i denne gruppen er særlig utsatt for vold og overgrep, men at det er lite kunnskap og kompetanse i hjelpeapparatet om dette.

«Et klart mindretall av krisesentrene oppgir at de har et tilbud til personer i aktiv rus», skriver NIM, som ber myndighetene utrede hvordan tilbudet kan styrkes for denne gruppen.

De ber dem også om å:

  • Tillegge menneskerettslige hensyn vekt i vurderingen av avkriminalisering av narkotika
  • Sørge for at politiets tvangsmiddelbruk overfor rusbrukere ikke bryter med menneskerettighetene, og at personer som har blitt utsatt for ulovlig tvangsmiddelbruk kan få erstatning
  • Sikre at regelverket for Legemiddelassistert rehabilitering (LAR) praktiseres likt over hele landet
  • Styrke behandlings- og botilbudet også for voksne med ROP-lidelser
  • Utrede om rusprøver av ungdom har ønsket effekt, og om frivillige ruskontrakter må ha hjemmel i lov

Dagbladet hadde ikke før publisering onsdag formiddag fått en kommentar til funnene i rapporten fra henholdsvis helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer