Coronastengt skole

Slår alarm om barna

Ap-leder Jonas Gahr Støre advarer mot langsiktige konsekvenser av en ny nedstengning. Forrige gang skolene var stengt opplevde et av seks barn vold og overgrep, ifølge Røde Kors-rapport.

BEKYMRET: Ap-leder Jonas Gahr Støre slår alarm om konsekvensene for barn og unge ved en ny nedstengning. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BEKYMRET: Ap-leder Jonas Gahr Støre slår alarm om konsekvensene for barn og unge ved en ny nedstengning. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- For sårbare barn og unge - og noen voksne - er hjemmet det farligste stedet å være. Når samfunnet nå går mot nye runder med nedstengning, er det viktig at vi gjør alt vi kan for å begrense de skadelige konsekvensene dette har for mange, sier Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

Støre viser blant annet til en rapport fra Røde Kors om nedstengningen i fjor. Det er særlig barna som allerede har det vanskelig hjemme, som er utsatt når skolen er stengt.

Én av seks opplevde vold og overgrep i løpet av perioden skolen var stengt, ifølge rapporten. 80 prosent av dem som opplevde fysisk eller psykisk vold har også opplevd vold tidligere.

Dagbladet meldte i dag at én av ti elever i Oslo-skolen er satt i karantene bare den siste uka. Avisa Oslo meldte i dag at kriseledelsen i hovedstaden i dag satt i nye krisemøter etter nok en smitterekord.

NYE TILTAK: Raymond Johansen legger fram de nye tiltakene for Oslo. Vis mer

Økt kapasitet

- Vi har flått flere rapporter som pekte på at forrige nedstengning førte til at mange barn og unge ble utsatt for vold og overgrep, også en del for første gang. Vi må oppfordre folk til å være årvåkne for situasjoner der barn ser ut til å være utsatt, og det må være lett å melde fra, og hjelpeapparatet må være mer tilgjengelig enn noen gang, sier Støre.

Konkret etterlyser Støre økt kapasitet i hjelpeapparatet. Mental Helses krisetelefon forteller at kapasiteten er stengt og det er slått alarm fra hjelpeapparatet på Stovner, en av de mest utsatte bydelene i Oslo, sier Støre.

- Vi vet at behovet er mye større enn det hjelpetilbudene klarer å møte. Det er også rapporten fra mange av våre ordførere. Stadig flere sliter med psykiske plager. Flere som før var friske, er blitt syke, og de som slet, har fått det mye verre.

Kjøs-utvalg

Regjeringen satte nylig ned et ekspress-utvalg ledet av psykolog Peder Kjøs. De skal kartlegge nettopp konsekvensene av pandemien for den psykiske helsen og hvilke tiltak regjeringen raskt kan iverksette.

- Det nærmer seg et år med stramme tiltak. Det er veldig lenge i en 13-årings liv. Vi vet det er noen kritiske punkter i barn og ungdoms oppvekst. Jeg er redd for at coronaåret for mange var akkurat det året de trengte hjelp for å komme videre, men så får du mange negative opplevelser, sa Venstre-leder Guri Melby da regjeringen lanserte utvalget i Dagbladet.

Støre er klar på at man ikke kan trylle fram psykologer og andre fagpersoner.

- Det er et langsiktig arbeid å bygge opp både lavterskeltilbud og spesialisthelsetjenesten. Det blir helt sentralt for Arbeiderpartiet i månedene og årene som kommer. Men det er også ting vi kan gjøre umiddelbart for å hjelpe folk i krise. Hjelpetelefonene er et slikt eksempel. Det gjøres en fantastisk jobb, men fremdeles er det for mange som ikke kommer gjennom. Bak hver tall i statistikken finnes en fortvilet skjebne. Vi har ikke råd til å miste noen, sier Støre.

Ropstad: - Helt nødvendig

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) sier han er enig med Støre.

- Det er helt nødvendig med målrettede tiltak mot sårbare barn og unge. Stortinget vedtok nettopp blant annet 200 millioner kroner til barne- og ungdomspsykiatrien og lavterskeltilbud, samt 500 millioner kroner til kommunene til nye og utvidede sommerskoletilbud for elever i grunnskolen, for å bidra til å ta igjen tapt progresjon. Vi har også egne midler til oppfølging av studenter og psykisk helse, skriver Ropstad i en epost til Dagbladet.

Han varsler at regjeringen kommer til å bruke de store pengene på barna i revidert nasjonalbudsjett.

- I tillegg til flere tiltakspakker som treffer barn og unge, har vi kompensert kommunene med over 27 milliarder kroner. Vi kommer til å kompensere dem enda mer i revidert nasjonalbudsjett som kommer i mai. Derfor må Oslo også selv bruke disse midlene for å sørge for at det er lærere og helsesykepleiere på jobb og at sommerskoletilbud kommer på plass, forteller Ropstad.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer