Slår alarm om barnevernet: - Flere steder har ansatte ansvar for opp mot 50 barn

Nær en tredjedel av barnevernansatte slutter i løpet av et år, viser undersøkelse.

PANELDEBATT: Oslobyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) og statsråd Solveig Horne (Frp) var blant debattantene da Fagforbundet og Fellesorganisasjonen (FO) arrangerte barnevernsseminar forrige fredag. Tidligere programleder i NRK, Erik Wold, ledet debatten. Foto: Jan Tore Skjelbek/Fagforbundet
PANELDEBATT: Oslobyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) og statsråd Solveig Horne (Frp) var blant debattantene da Fagforbundet og Fellesorganisasjonen (FO) arrangerte barnevernsseminar forrige fredag. Tidligere programleder i NRK, Erik Wold, ledet debatten. Foto: Jan Tore Skjelbek/Fagforbundet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forrige fredag inviterte Fagforbundet og Fellesorganisasjonen (FO) til frokostseminar om «kvalitet i barneverntjenesten».

Blant debattantene på seminaret var barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp), oslobyråd Inga Marte Thorkildsen (SV), direktør i Bufdir Mari Trommald, Landsforeningen for barnevernsbarn, ansatte i barnevernet og fagforeningsrepresentanter.

- Det har vært mye kritikk av barnevernet i nyere tid. Noe av kritikken er berettiget. Vi er avhengige av at folk har tillit til barnevernet, uttalte Solveig Horne i sin innledning.

En av tre slutter Kathrine Haugland Martinsen er medlem av FOs forbundsledelse og sitter som leder for profesjonsrådet for sosionomer. Fra talerstolen  trakk hun fram flere store utfordringer som barnevernet står overfor.

- Det er høy turnover i barnevernet. Rundt en tredjedel av de ansatte slutter fra et år til et annet. Det finnes flere eksempler på familier som har opplevd å måtte forholde seg til 8-10 ulike saksbehandlere i løpet av et år, sier Martinsen.

Hun viser til SSB-rapporten «Turnover i det kommunale barnevernet» som ble sluppet i mai 2014. SSB har undersøkt turnoveren blant barnevernanasatte i 292 kommunale barneverntjenester fra 2010 til 2011. Tallenes tale er klar:

•Gjennomsnittlig gjennomtrekksrate i det kommunale barnevernet var 31,5 prosent fra 2010 til 2011.

•Blant de næringene SSB valgte å sammenligne det kommunale barnevernet med, var det kun institusjoner innen barne- og ungdomsvern som hadde en høyere gjennomtrekksrate.

•Andelen personer som sluttet i det kommunale barnevernet var høyest blant personer under 35 år og avtakende med alderen.

- Ansvaret for 50 barn - Det er i stor grad unge barnevernansatte som møter barna, ungdommene og familiene. Det er utfordringer knyttet til nyutdannede som blir kastet ut i tøffe møter og vanskelige avgjørelser. Det er viktig at nyutdannede følges tett av de erfarne, og at de ikke får ansvaret for flere barn enn det de som nyutdannede klarer å håndtere, sier Kathrine Haugland Martinsen.

- Skal vi kjøre nyutdannede rett ut på denne måten? spurte oslobyråd Inga Marte Thorkildsen i paneldebatten.

FO trekker fram at det er et problem flere steder at saksbehandlerne har ansvar for flere barn enn de har kapasitet til.

FULLT HUS: Svært mange hadde funnet veien til seminaret om kvalitet i barnevernet. Her mingler byråd Inga Marte Thorkildsen med publikum i en pause. Foto: Jan Tore Skjelbek/Fagforbundet
FULLT HUS: Svært mange hadde funnet veien til seminaret om kvalitet i barnevernet. Her mingler byråd Inga Marte Thorkildsen med publikum i en pause. Foto: Jan Tore Skjelbek/Fagforbundet Vis mer

- FO kjenner til flere kommuner hvor ansatte i barnevernet har ansvaret for over 30 barn, noen opp mot 50 barn, sier Martinsen.

Organisasjonen krever nå en bemanningsnorm for barnevernet som tilsier maks 9-15 barn per saksbehandler.

Presset på tid - I vår barnevernundersøkelse fra i fjor, var det tydelig at det er mange ansatte i det kommunale barnevernet som opplever at det å ikke få gjort jobben sin så godt som man ønsker er frustrerende. Nesten 80 prosent av svarene i undersøkelsen vår handler på en eller annen måte om for lite tid, for stor arbeidsmengde eller manglende kapasitet til å gjøre en god jobb, påpeker Martinsen.

Her er eksempler fra FO-undersøkelsen om hva barnevernansatte svarte at de ønsker seg mer tid til:

«Tid til å gjøre godt arbeid sammen med familiene vi jobber med. Tid til refleksjon i kollegiet og veiledning. God ledelse med barnevernsfaglig kompetanse. En arbeidsplass med rom og tid for undring og tvil, muligheten for å arbeide på familienes premisser, der behovet styrer hvor veien skal gå, ikke økonomiske rammer eller «firkanta bokser».»
 
«Drømmen er å ha 15 barn på lista som en kan jobbe godt med og kjenne på en annen måte.»

Skeptisk til bemanningsnorm Solveig Horne uttalte fra talerstolen at hun er usikker på om en bemanningsnorm er veien å gå for å sikre et godt barnevern. Statsråden trekker fram at gjennomsnittet på landsbasis i 2015 var ti barn per saksbehandler.

- Kommuner med god ledelse, har et godt barnevern, understreker Horne.

- Vi i FO vet at bemanningsfaktoren ikke er nok i seg selv. Kompetanse er også viktig. Vi er opptatt av kompetansekrav til ansatte i barnevernet. Det finnes ingen formelle krav til utdanning for å jobbe i barneverntjenesten, det burde det være. Det er primært barnevernspedagoger og sosionomer som er utdannet til arbeid i barneverntjenesten, sier Martinsen, som likevel understreker at nok ansatte i barneverntjenesten er en avgjørende faktor for å oppfylle barnevernets mandat og sikre faglig forsvarlig barnevern.

BEKYMRET: Kathrine Haugland Martinsen i FO-ledelsen. Foto: Fellesorganisasjonen (FO)
BEKYMRET: Kathrine Haugland Martinsen i FO-ledelsen. Foto: Fellesorganisasjonen (FO) Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer