Slår alarm om britiske stridspiloter

Kina skal ha rekruttert flere titalls britiske piloter til sine militære styrker. - Hva tenkte de på, sier tidligere pilot.

ATTRAKTIVE: Tidligere piloter i det britiske luftforsvaret skal ha blitt rekruttert av Kina. Foto: MI News / NurPhoto / Shutterstock / NTB
ATTRAKTIVE: Tidligere piloter i det britiske luftforsvaret skal ha blitt rekruttert av Kina. Foto: MI News / NurPhoto / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Flere britiske medier, blant dem Sky News og BBC, melder at Kina skal ha kjøpt omkring 30 stridspiloter fra Storbritannia. Britisk etterretning går tirsdag ut med en advarsel og stempler rekrutteringen som en trussel mot Vesten.

Det var natt til tirsdag at den britiske regjeringen slo alarm om situasjonen. Ingen navngitte kilder er oppgitt, men det hevdes at både fly- og helikopterpiloter skal være rekruttert.

BOLIG: Et fly har krasjet i en bolig i Jejsk i Russland, melder det russiske, statsstyrte nyhetsbyrået TASS. Ifølge Reuters, som siterer RIA, har flykrasjen forårsaket brann på 2000 kvadratmeter. Vis mer

Advarer piloter

Ifølge Sky News skal pilotene ha blitt lokket med lønninger på omkring 240 000 pund i året, tilsvarende nesten 2,9 millioner norske kroner. Det hevdes samtidig at de allerede er i gang med oppdraget i Kina, hvor de blant annet driver opptrening av piloter for Folkets frigjøringshær.

Den britiske regjeringen har nå utformet en advarsel til alle briter med militær bakgrunn, om at en rekruttering er pågående.

- Vi tar grep for å advare aktive og tidligere piloter mot rekrutteringen, sier en anonym kilde til BBC.

SKYTES NED: Det russiske jagerflyet har en prislapp på 380 millioner kroner og er Russlands mest moderne kampfly. Video: NTB/AP/KAMERAONE. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Skremmende

Sky News opplyser samtidig at rekrutteringen skal ha pågått i det små allerede siden 2019. Det har likevel vært et vakuum under corona-pandemien. Et vakuum som nå synes å være over.

Militære fra både luftforsvaret og marinen skal ha mottatt forespørsler om verving. Også andre land i Vesten skal ha opplevd samme situasjon.

- Dette er skremmende. Hva tenkte de på, sier en tidligere britisk stridspilot til Sky etter å ha hørt om den siste rekrutteringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer