Slår alarm om «brutalisering» av lokalsamfunnet - etterlyser politi

Ordfører Trond Einar Olaussen (Ap) i Gamvik mener lokalsamfunnet er blitt mer kriminelt i takt med at politiet har forsvunnet fra kommunen hans.

DRAP: Politiet rykket grytidlig en morgen i april ut til meldinger om skudd ved en bolig i Mehamn helt nord i Finnmark. Det viste seg å være til et drap. Foto: Inge Brox
DRAP: Politiet rykket grytidlig en morgen i april ut til meldinger om skudd ved en bolig i Mehamn helt nord i Finnmark. Det viste seg å være til et drap. Foto: Inge Brox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tall fra SSB viser at nesten halvparten av landets kommuner har fått færre årsverk i politiet de siste åra - samtidig som storbyene støvsuger distriktene for folk.

Blant kommunene som har nedgang i SSB-tallene, er Gamvik i Finnmark, som nylig fikk nasjonal medieoppmerksomhet på grunn av det såkalte Mehamn-drapet, hvor politiet brukte 53 minutter på å rykke ut fra nabokommunen.

Ordfører Trond Einar Olaussen (Ap) raser mot utviklingen.

På ett år har lensmannskontoret i hans kommune gått fra å være åpent hver ukedag til å være åpent to ganger i uka.

Samtidig mener ordføreren at det i realiteten er blitt færre årsverk i politiet i kommunen, fordi politifolk som egentlig skulle jobbe i Gamvik møter opp i nabokommunen Lebesby til daglig.

- Etter at politifolkene dro herfra, opplever vi et mer brutalisert samfunn, hvor folk ruser seg på alt mulig rart, tyr til mer brutal vold, og hvor folk mister alle sperrer på hva som er galt. Den preventive effekten det har å ha politi som har tilholdssted i Mehamn er borte, sier Olaussen.

Han er forsiktig med å trekke slutninger om drapet, hvor politiet altså brukte nesten en time på å rykke ut fra nabokommunen Lebesby, og tar avstand fra påstander om at mannens liv kunne vært berget hvis politiet hadde vært der raskere:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer