Slår alarm om en ny type fugleinfluensa

Seks er så langt døde i Kina. - Vi følger nøye med på situasjonen, sier Folkehelseinstituttet.

FUGLEINFLUENSA: Myndighetene i Shanghai har iverksatt kriseplaner og beordret masseslakt av fugler på markeder i byer. Av 14 registrerte smittetilfeller hos mennesker er seks bekreftet døde - så langt. Foto: AFP / NTB Scanpix
FUGLEINFLUENSA: Myndighetene i Shanghai har iverksatt kriseplaner og beordret masseslakt av fugler på markeder i byer. Av 14 registrerte smittetilfeller hos mennesker er seks bekreftet døde - så langt. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Seks personer har omkommet og 14 er så langt bekreftet smittet av et fugleinfluensavirus som har brutt ut i Kina. Viruset, kalt A(H7N9), er helt nytt hos mennesker og fører til alvorlig lungebetennelse, luftveiskomplikasjoner, høy feber og altså i noen tilfeller død.

Det er ikke registrert smitte fra person til person, men flere av de syke har hatt nær kontakt med dyr som fjærkre eller svin.

- Alle smittetilfellene kommer fra østlige deler av Kina, rundt Shanghai. Foreløpig er det ikke noe som tyder på at personene har hatt kontakt med hverandre; viruset ser altså ikke ut til å smitte mellom folk, sier lege Siri Helene Hauge ved Folkehelseinstituttet (FHI).

- Flere hundre personer i omgivelsene til de syke er undersøkt, uten at det er foreløpig er funnet noe sykdom. Det er veldig betryggende, legger hun til.

Liten spredningsrisiko FHI anser risikoen for spredning til Norge som lav, men følger nøye med på situasjonen.

- Det er ikke gjort endringer i reiseråd, men vi anbefaler - som vi alltid har gjort - at reisende til land med fugleinfluensa unngår kontakt med fjærkre, sier Hauge til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.