Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slår alarm om en ny type fugleinfluensa

Seks er så langt døde i Kina. - Vi følger nøye med på situasjonen, sier Folkehelseinstituttet.

FUGLEINFLUENSA: Myndighetene i Shanghai har iverksatt kriseplaner og beordret masseslakt av fugler på markeder i byer. Av 14 registrerte smittetilfeller hos mennesker er seks bekreftet døde - så langt. Foto: AFP / NTB Scanpix
FUGLEINFLUENSA: Myndighetene i Shanghai har iverksatt kriseplaner og beordret masseslakt av fugler på markeder i byer. Av 14 registrerte smittetilfeller hos mennesker er seks bekreftet døde - så langt. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Seks personer har omkommet og 14 er så langt bekreftet smittet av et fugleinfluensavirus som har brutt ut i Kina. Viruset, kalt A(H7N9), er helt nytt hos mennesker og fører til alvorlig lungebetennelse, luftveiskomplikasjoner, høy feber og altså i noen tilfeller død.

Det er ikke registrert smitte fra person til person, men flere av de syke har hatt nær kontakt med dyr som fjærkre eller svin.

- Alle smittetilfellene kommer fra østlige deler av Kina, rundt Shanghai. Foreløpig er det ikke noe som tyder på at personene har hatt kontakt med hverandre; viruset ser altså ikke ut til å smitte mellom folk, sier lege Siri Helene Hauge ved Folkehelseinstituttet (FHI).

- Flere hundre personer i omgivelsene til de syke er undersøkt, uten at det er foreløpig er funnet noe sykdom. Det er veldig betryggende, legger hun til.

Liten spredningsrisiko FHI anser risikoen for spredning til Norge som lav, men følger nøye med på situasjonen.

- Det er ikke gjort endringer i reiseråd, men vi anbefaler - som vi alltid har gjort - at reisende til land med fugleinfluensa unngår kontakt med fjærkre, sier Hauge til Dagbladet.

Det første rapporterte tilfellet var hos en 27-årig mann i Shanghai som arbeidet med svinekjøtt. Han døde 4. mars. Viruset har senere blitt påvist hos personer i alderen fra fire til 83 år.

Ukjent vertsdyr Ingen vet med sikkerhet hvilket dyr personene fikk smitten fra, men det er trolig påvist hos duer i Shanghai. Disse kan imidlertid ha fått viruset fra et annet vesen. Som respons på utbruddet har lokale myndigheter iverksatt kriseplaner og beordret slakt av 20 000 fugler på et marked i byen, ifølge byens hjemmesider.

SYKE: Leger behandler en smittet 67-åring på et sykehus i Hangzhou. Foto :REUTERS / Chance Chan / NTB Scanpix
SYKE: Leger behandler en smittet 67-åring på et sykehus i Hangzhou. Foto :REUTERS / Chance Chan / NTB Scanpix Vis mer

-Genanalyser antyder at viruset har utviklet seg fra fuglevirus, og viser tegn på å ha tilpasset seg vekst hos pattedyr. Denne egenskapen inkluderer evnen til å vokse ved temperaturer nær kroppstemperatur til pattedyr, som er lavere enn hos fugler, skriver WHO på sine hjemmesider.

Helsemyndigheter over hele verden kaster seg nå rundt for å få en oversikt over situasjonen og snurpe nettet sammen over et vertsdyr. CDC, det amerikanske senteret for sykdomskontroll og -forebygging, sier de fortløpende samler informasjon og ser på vaksine.

- Alt dette er rutinemessige tiltak når et nytt influensavirus er påvist hos mennesker, skriver de på sine hjemmesider.

Døde griser Shanghais landbruksmyndigheter sier de ikke har funnet smittet hos svin. De avviser også at de flere tusen grisene som ble funnet døde i en elv i forrige måned hadde influensaen.

GRISEDØD: Over 13 000 døde griser ble forrige måned funnet i en sideelv til Yangtze. Myndighetene sier nå at de ikke har vært smittet av den nye fugleinfluensaen som har tilpasset seg pattedyr. Foto: AFP / NTB Scanpix
GRISEDØD: Over 13 000 døde griser ble forrige måned funnet i en sideelv til Yangtze. Myndighetene sier nå at de ikke har vært smittet av den nye fugleinfluensaen som har tilpasset seg pattedyr. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Testene var negative, opplyser myndighetene i Shanghai.

A(H7N9) er forskjellige fra det mer kjente og meget fryktede fulgeinfluensaviruset A(H5N1), som skilter med anslagsvis 60 prosent dødelighet og sporadisk smitte mellom mennesker. Blant annet er det nye viruset lavpatogent, sier lege Siri Helene Hauge ved FHI.

- Det betyr at det ikke fører til dødsfall hos dyr. Den andre fugleinfluensaen skapte massedødsfall blant fugler, men det gjør ikke denne. Det gjør viruset vanskeligere å finne, sier hun, men understreker at dette ikke nødvendigvis har noen betydning når det kommer til dødeligheten hos mennesker.

VERTSDYR? En mann arbeider med levende kyllinger på et fjærkremarked i Shanghai. Det nye fugleinfluensaviruset smitter ikke mellom mennesker, men de fleste syke har nær kontakt med dyr. Foto: AP / NTB Scanpix
VERTSDYR? En mann arbeider med levende kyllinger på et fjærkremarked i Shanghai. Det nye fugleinfluensaviruset smitter ikke mellom mennesker, men de fleste syke har nær kontakt med dyr. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
KYLLINGFRYKT: Det er ikke kjent om kyllinger eller andre dyr er verter for viruset som nettopp har begynt å smitte mennesker. Sykdommen ble først annonsert av WHO 1. april i år. Foto :REUTERS / Carlos Barria / NTB Scanpix
KYLLINGFRYKT: Det er ikke kjent om kyllinger eller andre dyr er verter for viruset som nettopp har begynt å smitte mennesker. Sykdommen ble først annonsert av WHO 1. april i år. Foto :REUTERS / Carlos Barria / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!