FLYKTER: Flere homofile skal ha flyktet fra Tsjetsjenia. Her skjuler to av dem ansiktene sine i en leilighet i Moskva, ifølge AFP. Foto: Naira Davlashyan / AFP / NTB Scanpix
FLYKTER: Flere homofile skal ha flyktet fra Tsjetsjenia. Her skjuler to av dem ansiktene sine i en leilighet i Moskva, ifølge AFP. Foto: Naira Davlashyan / AFP / NTB ScanpixVis mer

Forfølgelse av homofile i Russland

Slår alarm om forfølgelse av homofile: Skal ha brukt mobilene deres for å lokke flere ut av skapet

- Når tsjetsjenske myndigheter sier at mennesker ikke eksisterer, kan de heller ikke ha et rettsvern, sier Ingvild Endestad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere denne måneden omtalte Dagbladet hvordan homofile skal ha blitt forfulgt i Tsjetsjenia. Rapporter fra den russiske delrepublikken beskriver en fangeleir nær Argun.

- I Tsjetsjenia hadde jeg valget mellom å lyve eller dø, sier en av de som skal ha flyktet fra området, ifølge AFP.

Nyhetsbyrået skriver at personen deler en leilighet i Moskva med fem andre tsjetsjenske flyktninger.

Alle nekter å stå fram med navn, i frykt for å bli identifisert.

- Hvis en av slektningene mine hadde fått vite at jeg er homofil, ville han ikke nølt med å drepe meg, sier «Nortcho» overfor det franske nyhetsbyrået.

Nekter på anklagene

Ifølge Novaja Gazeta skal over 100 være arrestert i Tsjetsjenia, mens minst tre skal være drept.

Tsjetsjenske myndigheter nekter for at overgrepene har funnet sted.

New York Times siterer Alvi Karimov, talsmann for den tsjetsjenske presidenten Ramzan Kadyrov, på følgende:

- Når du er i Groznyj (Tsjetsjenias hovedstad), ser du noen gang folk som, enten gjennom utseende eller oppførsel, ligner på folk som har feil legning?

- Tiltak iverksettes for å bli kvitt et problem. Jeg kan offisielt si at det ikke finnes noen tiltak, fordi det ikke finnes noen problemer. Hvis det var problemer, ville det vært tiltak, sier Karimov til den amerikanske avisa.

BANKET OPP: En gruppe russere banket opp skoleelever som hadde forsøkt å lage en såkalt «flashmob» med St. Patrick´s Day-tema fordi de trodde det var homoaktivister. Video: Youtube Vis mer

- Bruker telefonlister

Argumentasjonen til Karimov får Ingvild Endestad, leder for FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold), til å slå alarm.

- Når tsjetsjenske myndigheter sier at mennesker ikke eksisterer, kan de heller ikke ha et rettsvern, sier Endestad og omtaler situasjonen som kritisk.

Ifølge Novaja Gazeta, plukkes mistenkte homofile opp på gata, for så å fengsles. De som forsøker å komme seg ut av området, tar, i likhet med de som blir, en stor risiko, ifølge Endestad.

De som antas være homofile er svært utsatt i Tsjetsjenia.

- De kan utsettes for tortur, og potensielt æresdrap. Vi har også fått opplyst at gjerningsmennene bruker telefonlistene deres til å få tak flere, sier Endestad som legger til at opplysningene fra Tsjetsjenia er usikre.

- Journalister også utsatt

Det Endestad sier er også omtalt av The Guardian. Den britiske avisa beskriver hvordan homofile skal ha blitt kontaktet, og lurt i feller av gjerningsmennene.

Dårlige forhold for ytringsfrihet og menneskerettigheter gjør det vanskelig å vite hvor mange som er rammet.

Det samme gjelder hvem som står bak, ifølge Endestad.

- Også journalistene som rapporterer om overgrepene er utsatt, sier FRI-lederen om bekymringene tidligere omtalt av BBC.

Mener Norge bør gi asyl

Endestad mener at Norge må være tydelige i sitt press mot russiske myndigheter. Dette for å få landet til å undersøke rapportene og straffeforfølge gjerningsmenn.

FRI mener også at Norge bør gi homofile, og antatte homofile, tsjetsjenere asyl. I en felles uttalelse med Den Norsk Helsingforskomité og Amnesty, skrev organisasjonen følgende til utenriksminister Børge Brende:

- Norge må også oppfordre russiske myndigheter til å gjøre det som står i deres makt for å beskytte alle som forfølges på grunnlag av deres seksuelle orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. Dersom russiske myndigheter ikke viser vilje til å gi den nødvendige beskyttelsen mot forfølgelse, bør Norge åpne for dette.

Ikke mottatt søknader

Dagbladet har kontaktet UDI angående hvorvidt det er aktuelt å gi homofile tsjetsjenere asyl i Norge. Enhetsleder Christine Roca svarer følgende:

- I tråd med det som er fremkommet kan det være aktuelt å gi beskyttelse til denne typen søkere. UDI er likevel i alle saker forpliktet å vurdere intern flukt.

Hun skriver at UDI ennå ikke har mottatt søknader fra gruppa. Direktoratet har derfor ikke tatt stilling til om homofile tsjetsjenere er en forfulgt gruppe.

I lys av rapportene fra området, vil imidlertid direktoratet være på vakt.

- Vi vil være særskilt oppmerksomme dersom vi i fremtiden mottar søknader med LHBT-anførsler fra Tsjetsjenia eller det øvrige Nord-Kaukasus, skriver Christine Roca i en e-post til Dagbladet.

Brende uroer seg

Utenriksminister Børge Brende uroer seg over rapportene fra Tsjetsjenia. Han sendte forrige uke et brev til Europarådets generalsekretær, Torbjørn Jagland.

I brevet ber regjeringen Jagland om å ta opp temaet med Tatjana Moskalkova, Russlands sivilombud.

Dette for å få Russland til å etterforske rapportene.

- LHBTI-personer ( samlebegrep for seksuelle minoriteter og kjønnsminoriteter. red. anm.) er under økende press i Russland generelt, blant som følge av loven som forbyr fremme av utradisjonell seksualitet, skriver Brende i en e-post til Dagbladet.

- I Tsjetsjenia er situasjonen for LHBTI-personer i tillegg svært vanskelig på grunn av rådende normer som sterkt fordømmer homoseksualitet, legger han til.

Understreker russisk ansvar

Brende mener at uttalelsene fra tsjetsjenske myndigheter bekrefter disse holdningene, og understreker ansvaret både lokale og sentrale russiske myndigheter har.

Forrige uke svarte utenriksministeren på et skriftlig spørsmål angående situasjonen i regionen fra Liv Signe Navarsete (Sp).

I svaret la utenriksministeren vekt på at påstandene granskes nøye. I mellomtiden skal regjeringen forsøke å

- Regjeringen vil bruke bilaterale kanaler og multilaterale forum til å oppfordre Russland om å granske påstandene og sette i verk nødtiltak for å følge opp sine menneskerettslige forpliktelser, skrev Brende om Norges rolle.

Argumenterte for granskning

I svaret henviste Høyre-politikeren også til Mikhail Fedotov.

Lederen for det russiske presidentrådet for sivilt samfunn og menneskerettigheter skal ha tatt til orde for en granskning.

- Det er positivt, mener Børge Brende.

- Ingen bekreftet informasjon

Foreløpig har ikke den russiske ambassaden i Oslo besvart Dagbladets spørsmål om hvorvidt de vurderer beretningene fra Tsjetsjenia som troverdige. Ambassaden opplyser at den kommer til å komme med en uttalelse innen mandag.

Dmitrij Peskov, talsmann for Vladimir Putin, har på sin side uttalt følgende, ifølge Associated Press.

- Vi har ingen bekreftet informasjon om noen problemer i området.