Slår alarm om «gal slangemark»

Myndighetene i California frykter at meitemarkarten amynthas agrestis skal få fotfeste i staten.

FRYKTER SPREDNING: Amynthas agrestis kan ødelegge skogers økosystemer med sin voldsomme appetitt. Foto: Wikimedia Commons
FRYKTER SPREDNING: Amynthas agrestis kan ødelegge skogers økosystemer med sin voldsomme appetitt. Foto: Wikimedia Commons Vis mer
Publisert

Amynthas agrestis, kjent blant annet for sin voldsomme appetitt, vekker ifølge The Guardian bekymring i California.

Markarten, som blant annet går under navnet «gal slangemark» på folkemunne, stammer opprinnelig fra Asia. Den antas å ha kommet til USA tidlig på 1900-tallet gjennom import av potteplanter.

I en rapport fra den statlige mat- og landbruksmyndigheten CDFA heter det at markene er «ekstremt aktive, aggressive og har en glupsk appetitt».

Dersom arten får fotfeste, frykter de at den vil utgjøre en trussel for økosystemene i statens skogområder.

Ødelegger jordsmonnet

Amynthas agrestis regnes som en invaderende art, og har spredt seg i flere stater i Midtvesten. I California ble den første marken oppdaget i Napa i fjor sommer.

Påfølgende undersøker førte ikke til flere funn.

CDFA tror det vil endre seg.

- Det er sannsynlig at forekomsten av Amynthas agrestis vil bre om seg i Californias skogområder og gartnerier, heter det i rapporten, som ble publisert i desember i fjor.

GIFTIG: Av og til hjelper man til mindre enn man tror og en gammel man lar ikke en slange stanse spaserturen sin. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

Som mange andre typer meitemark, spiser denne arten små biter av falne løv.

Ifølge den føderale etaten for skogbruk og forvaltning, U.S. Forest Service, kan denne markens voldsomme appetitt ødelegge dette øverste laget av jorda, som mange planter og mikroorganismer er avhengige av.

- Jord er grunnlaget for liv, og disse markene kan endre det. Meitemark har så stor innvirkning på miljøet rundt dem at de faktisk kan rekonstruere hele økosystemer, sier forsker ved etaten, Mac Callaham, i et blogginnlegg på det amerikanske landbruksdepartementets nettsider.

- Umulig å utrydde

Eksperter har anbefalt flere strategier for å oppdage og bli kvitt markene.

University of Minnesota har et eget prosjekt som kartlegger forekomsten av arten i USA, der de oppfordrer publikum til å melde fra dersom de oppdager den i sin egen hage.

De har også publisert veiledninger for forebygging av artens utbredelse.

Ifølge CDFA er den gale slangemarken, når den er etablert i et miljø, umulig å utrydde.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer