Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slår alarm om gen-mat

LONDON (Dagbladet): 20 vitenskapsmenn fra hele verden har slått full alarm om skadevirkningene av å spise genmodifisert mat, etter at et britisk forskerteam fant krympende hjerne og lever hos forsøksrottene som fikk slik mat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppropet fra de 20 vitenskapsmennene, deriblant professor Ian Pryme fra Universitetet i Bergen, støtter forskeren Arpad Pusztai, som måtte gå fra jobben etter å ha gått ut med advarsler om alvorlige skadevirkninger ved å spise den genmodifiserte maten.

Den ungarskfødte forskeren var leder for et stort program som forsket på eventuelle skadevirkninger av å spise genmodifisert mat. Han var ansatt ved Rowett Research Institute i Aberdeen, og fikk lederjobben i 1995. Noe av det første han gjorde var å teste genmodifiserte poteter på rotter.

Sjokkert

Arpad Pusztai hadde før han startet prosjektet hatt et avslappet forhold til det å spise genmodifisert mat, men dette skulle forandre seg dramatisk.
Alle regnet med at forskningsprosjektet til 22 millioner kroner var ukontroversielt, men det var det absolutt ikke. Arpad Pusztai overrasket flere da han advarte de britiske helsemyndighetene mot å godkjenne genmanipulert mais fra USA.

- Vi bør ikke ta noen sjanser, skrev han i sin uttalelse.

Samtidig begynte turbulensen rundt hans eget prosjekt, og det begynte å komme kritikk mot forskergruppens metodikk.

Poteter

De første testene til Pusztais forskerteam viste nemlig overraskende, og svært sjokkerende, forandringer på testdyrenes indre organer. Teamet hadde plutselig data som viste at lever og hjerne hos rottene ble mindre, og det var også klare indikasjoner på kollaps i dyrenes immunforsvar.

I januar i fjor gikk doktor Pusztai ut. Han brukte BBC, og hevdet at forskerteamet hadde ftret rottene i ti dager med genmodifiserte poteter - og gjort alarmerende funn.

Etter mye om og men ble doktor Arpad Pusztai tvunget til å pensjonere seg. Da han gikk av, ble det skrevet en rapport til myndighetene, men denne rapporten inneholder ingenting om Puszais funn eller om testene med de genmodifiserte rottene.

Nå krever de 20 ekspertene å få vite hvorfor dyrenes indre organer endret seg etter å ha blitt ftret med det britiske medier omtaler som «Frankenstein-mat».
- Jeg ville ikke spist genmodifisert mat, og jeg synes heller ikke at vi skal bruke menneskene som testkaniner, sa doktor Pusztai.

Nå krever man storstilt forskning og nye retningslinjer for godkjennelse av genmodifisert mat.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media