Alkohol

Slår alarm om helgedrikking

Tror du at du er utenfor faresonen om du bare drikker i helgene? Da må du tro om igjen, ifølge ny studie.

SKÅL: Mange holder seg unna alkoholen i ukedagene for å kunne ta seg en helgefest. Ikke smart, sier forskere. Foto: Shutterstock
SKÅL: Mange holder seg unna alkoholen i ukedagene for å kunne ta seg en helgefest. Ikke smart, sier forskere. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For å bli litt «sunnere» forsøker mange å kutte ut alkoholen i ukedagene, for så å kunne skeie ut sidelengs i helgene med god samvittighet.

Andre ønsker heller å fordele enhetene utover uka. Et par glass vin til maten en kveld, og kanskje to eller tre kalde i nebbet påfølgende dag, mens kjenningsmelodien til favoritturneringen ljomer i stua.

«Drikker moderat» ville kanskje de fleste huket av ved i et spørreskjema.

Men hvilken «strategi» er best?

- Mange antar at et måteholdent, gjennomsnittlig forbruksnivå av alkohol er trygt - uavhengig av drikkemønster, sier Rudolf Moos, professor emeritus ved Stanford University School of Medicine, til CNN.

Moos er medforfatter av en fersk studie publisert i det fagfellevurderte medisinske tidsskriftet American Journal of Preventive Medicine.

Forfatterne har brukt data fra en studie som har fulgt et utvalg av amerikanere mellom 25 og 74 år siden 1995.

Fem ganger større risiko

Charles Holahan, medforfatter og professor i psykologi ved Universitetet i Texas, sier til CNN at personer som drikker flere enheter på rad, har fem ganger større risiko for å få alkoholproblemer.

- Det betyr at en person som holder seg alkoholfri i ukedagene, men som drikker sju enheter på en lørdag, har større risiko enn en som drikker én enhet hver dag i sju dager. Dette selv om de drikker akkurat like mye i løpet av ei uke, forklarer Holahan.

Selv om man kanskje assosierer overstadig drikking med studenter og tenåringer, viser statistikk at hyppig konsumering av alkohol i løpet av kort tid er økende blant personer over 30 år, skriver det amerikanske nasjonale institutt for alkoholmisbruk og alkoholisme (NIAA).

Forskerne har analyserte nesten 1300 personer som drikker alkohol over en ni års periode, og fant ut at de fleste tilfeller av overstadig drikking - samt alkoholproblemer - forekom blant personer som gjennomsnittlig drakk moderat.

Kvinner mer utsatt

Ifølge NIAA forekommer alkoholrelaterte problemer hos kvinner raskere enn hos menn, selv om kvinner drikker færre enheter.

Dette fordi kvinner generelt har en lavere alkoholtoleranse.

«Kvinner er mer utsatt for alkoholrelaterte skader i hjernen og hjertesykdommer enn menn, og studier viser at kvinner som tar én drink om dagen øker risikoen for brystkreft med fem til ni prosent - sammenliknet med kvinner som avstår fra alkohol», skriver CNN.

Det er ikke nødvendigvis noen god plan å drikke én enhet om dagen i stedet for sju i helgene, da et slikt forbruk ifølge Holahan kan knyttes til alkoholproblemer mange år seinere.

Ingen anbefalinger i Norge

Therese Wenger, lege og skribent, sier til Dagbladet at Norge ikke har noen offisielle grenseverdier for risikofylt alkoholforbruk eller anbefalinger for ukentlig forbruk - da selv et lite alkoholforbruk kan øke risikoen for sykdom, og da risikoen også bestemmes av flere faktorer:

Individuelle forskjeller i alder, kjønn, generell helse, medisinforbruk og hvordan den enkelte reagerer på alkohol.

I Danmark anbefales det derimot maksimalt ti enheter per uke, samt maksimalt fire enheter per dag. I England anbefaler man et maksimum på 14 alkoholenheter per uke for kvinner og menn, spredt utover tre dager eller mer.

Drikkemønster har stor betydning

Wenger forklarer at risikoen for negative helsekonsekvenser øker med et økende alkoholinntak.

Hun presiserer likevel også at drikkemønsteret har stor betydning - slik den ovennevnte studien viser.

- Det er en kjent sak at et stort inntak av alkohol på kort tid er risikofylt. Når en person inntar store mengder alkohol på kort tid, så har man økt risiko for ulykker, alkoholforgiftning og hjerte- og karsykdommer, sier Wenger til Dagbladet.

LEGE OG SKRIBENT: Therese Wenger. Foto: Privat
LEGE OG SKRIBENT: Therese Wenger. Foto: Privat Vis mer

Hun forklarer at spesielt risikoen for ulykker er stor, da selv mindre alkoholinntak påvirker vår kognitive prestasjonsevne, psykomotoriske ferdigheter, samt impulskontroll og risikovilligheten.

- Det er tidligere vist at størstedelen av vold og ulykkesskader knyttet til alkoholberuselse skyldes beruselsesepisoder blant det store flertallet av alkoholbrukere, som har et mer eller mindre moderat alkoholinntak.

Ifølge undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå (SSB) og Folkehelseinstituttet (FHI), har den gjennomsnittlige drikkefrekvensen blant de voksne deltakerne vært stabil i åra 2012 til 2021.

- I undersøkelsen var også andelen som drakk seks enheter eller mer ved samme anledning minst én gang i måneden, ganske stabil gjennom samme tidsperiode, sier Wenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer