Slår alarm om helsehjelp til asylsøkere:
- Vi oppfordres av staten til å se på en menneskegruppe som mindreverdig

Asylsøkere med avslag mister retten til både fastlege og medisiner på blå resept, men kan bli værende i landet strippet for rettigheter. Nå slår leger full alarm.

KRITISK: Kommuneoverlege Heidi Solvang i Hobøl slår alarm om legetjenestene til asylsøkere. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
KRITISK: Kommuneoverlege Heidi Solvang i Hobøl slår alarm om legetjenestene til asylsøkere. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Asylsøkere som har fått endelig avslag på asylsøknadene sine, mister samtidig retten til både fastlege og medisiner på blå resept, men kan av ulike årsaker ikke alltid returneres til hjemlandet med en gang.

Nå slår kommuneoverleger i Østfold alarm over at asylsøkere risikerer å bli sittende i årevis på norske mottak - uten tilgang til annet enn akutt helsehjelp.

«Det er vanskelig å se på denne ordningen både som medmenneske og lege, fordi vi oppfordres av staten til å se på en menneskegruppe som mindreverdig. Dagens regelverk hindrer legene i å gjøre den legeetiske plikten og yte hjelp til de som trenger det», skriver kommuneoverlegefellesskapet i Indre Østfold i en bekymringsmelding som først ble omtalt av NRK Østfold.

- Må oppsøke legevakt

I brevet til fylkesmannen problematiserer legene at kronisk syke asylsøkere tvinges til å oppsøke legevakt for å få hjelp til ting som ikke er akutt – eller at de ender på sykehus fordi de har fått for dårlig oppfølging forut.

- HELFO dekker ikke utgifter til blodprøver og medikamenter på blåresept for de med endelig avslag. Legene som er del av fastlegeordningen har ikke plikt til å behandle asylsøkere med endelig avslag annen enn om de kommer med akutt sykdom, sier kommuneoverlege Heidi Solvang i Hobøl, som har engasjert seg i spørsmålet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer