Slår alarm om helsehjelp til asylsøkere:
- Vi oppfordres av staten til å se på en menneskegruppe som mindreverdig

Asylsøkere med avslag mister retten til både fastlege og medisiner på blå resept, men kan bli værende i landet strippet for rettigheter. Nå slår leger full alarm.

KRITISK: Kommuneoverlege Heidi Solvang i Hobøl slår alarm om legetjenestene til asylsøkere. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
KRITISK: Kommuneoverlege Heidi Solvang i Hobøl slår alarm om legetjenestene til asylsøkere. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Asylsøkere som har fått endelig avslag på asylsøknadene sine, mister samtidig retten til både fastlege og medisiner på blå resept, men kan av ulike årsaker ikke alltid returneres til hjemlandet med en gang.

Nå slår kommuneoverleger i Østfold alarm over at asylsøkere risikerer å bli sittende i årevis på norske mottak - uten tilgang til annet enn akutt helsehjelp.

«Det er vanskelig å se på denne ordningen både som medmenneske og lege, fordi vi oppfordres av staten til å se på en menneskegruppe som mindreverdig. Dagens regelverk hindrer legene i å gjøre den legeetiske plikten og yte hjelp til de som trenger det», skriver kommuneoverlegefellesskapet i Indre Østfold i en bekymringsmelding som først ble omtalt av NRK Østfold.

- Må oppsøke legevakt

I brevet til fylkesmannen problematiserer legene at kronisk syke asylsøkere tvinges til å oppsøke legevakt for å få hjelp til ting som ikke er akutt – eller at de ender på sykehus fordi de har fått for dårlig oppfølging forut.

- HELFO dekker ikke utgifter til blodprøver og medikamenter på blåresept for de med endelig avslag. Legene som er del av fastlegeordningen har ikke plikt til å behandle asylsøkere med endelig avslag annen enn om de kommer med akutt sykdom, sier kommuneoverlege Heidi Solvang i Hobøl, som har engasjert seg i spørsmålet.

- Jeg synes ikke legene skal sitte og lage annenrangs borgere, sier Solvang.

- Må trekke tenner

Hovedregelen er nemlig at asylsøkere som har fått avslag skal få begrenset tilbud om helsehjelp sammenlignet med andre grupper.

Det innebærer at de må betale helsehjelp som ikke er akutt selv, uavhengig av om de overskrider frikortgrensa som omfatter resten av befolkninga, og mange av dem har ikke råd til det.

- På mottaket i Hobøl har mange har vært der siden 2003 og 2004, og er godt inn i vårt samfunn allerede, men får ikke samme helsehjelp som andre, sier Solvang.

Det er ikke bare asylsøkere med endelig avslag og som bor på mottak som rammes av begrenset tilbud til helsehjelp, men også andre som inngår i den store gruppen av såkalt papirløse i Norge.

Ved Hobøl Statlige Mottak deler mottaksleder Ruth Kielland bekymringen - både for lege- og tannlegetilbudet.

- Jeg har en beboer med endelig avslag som har ekstremt mye tannverk. Det eneste han får gjort med det er å trekke tenner. Nå har han fått trukket åtte, og tør ikke gå til tannlegen mer fordi han vet at det er det eneste han vil få dekket er trekk av tenner, sier Kielland.

Tror fastlege trengs

Hun forteller at utfordringene har toppet seg denne høsten, etter at mottaket har tatt i mot flere personer med avslag på asylsøknadene sine, som har kommet flyttende i forbindelse med at andre mottak i landet er blitt lagt ned.

Problemet har ifølge Kielland oppstått når disse personene må bytte fastlege via Helfo på grunn av flyttingen, fordi det er da det blir oppdaget at de ikke har rett på fastlege lenger.

Bekymringsmeldingene fra legene i Østfold er videresendt til Helsedirektoratet, som lover å ta situasjonen opp med Helse- og Omsorgsdepartementet. .

«Kommuneoverlegene i Indre Østfold retter søkelyset mot viktige problemstillinger,», skriver direktør Svein Lie i brevet.

Dermed havner saken til slutt på helseminister Bent Høies bord.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer