Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slår alarm om kikhosteutbrudd i Bergen

Smittevernetaten i Bergen kommune sier et større utbrudd av kikhoste har spredt seg i Bergen. 30 lærere er vaksinert etter at flere niendeklassinger er blitt syke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det finnes kikhoste over hele byen, sier smittevernoverlege Øystein Søbstad i Bergen til NRK.

Kikhoste regnes for å være en av de aller mest smittsomme bakteriesykdommene. De siste årene har det vært flere store utbrudd, og flere tusen er blitt syke.

Smittevernetaten i Bergen har sendt ut brev til fastleger og legevaktstasjonene med informasjon om utbruddet. Sist fredag ble 30 lærere på Hop ungdomsskole i Fana vaksinert etter at seks elever på niende trinn ble syke med kikhoste.

For voksne arter sykdommen seg som voldsomme hostekuler og brekninger, mens for spedbarn kan den være dødelig siden barna ikke får puste. I Norge dør et spedbarn i snitt annethvert år som følge av kikhoste. Vaksine mot kikhoste blir gitt til barn i Norge når de er tre måneder gamle.

Da kikhostevaksinen ble innført i Norge i 1952, falt antall smittede. Fra 1960-årene til 1997 var det ingen større utbrudd. Men fra 1997 har tallet holdt seg høyt. I årene 2005-2012 mottok Folkehelseinstituttet meldinger om 3.500 til 6.600 kikhostetilfeller per år.

(NTB)