Slår alarm om Kinas glemte barn

Ny forskning antyder at Kina driver storstilt bygging av internatskoler og barnehager for å drive systematisk omsorgsovertakelse av barn fra muslimske minoriteter.

REKORDFART: Bildet viser ifølge BBC to ulike internatskoler i Xingjiang-provisen, som begge er bygd på et år, og som begge etter sigende skal være tre ganger større enn den nasjonale standarden. Foto: Google Earth / BBC
REKORDFART: Bildet viser ifølge BBC to ulike internatskoler i Xingjiang-provisen, som begge er bygd på et år, og som begge etter sigende skal være tre ganger større enn den nasjonale standarden. Foto: Google Earth / BBCVis mer

Kina blir kritisert av verdenssamfunnet for en rekke menneskerettighetsbrudd, blant annet for hvordan de behandler den muslimske minoriteten uigurene.

Amnesty International anslo i 2018 at inntil en million uigurer og andre muslimske minoriteter holdes internert i leirer i Kinas Xingjiang-provins - mens kinesiske myndigheter hevder at de driver opplæringssentre som skal få bukt med religiøs ekstremisme.

Hva skjer med barna deres?

Omfattende dokumentar

I en omfattende dokumentar, har BBC gjort mer enn 60 intervjuer med foreldre i Istanbul, som til sammen forteller om over 100 barn som skal være forsvunnet.

Sannsynligvis er det nå kinesiske myndigheter som har tatt over oppdragelsen til en del av foreldrene som nå ikke vet hvor barna deres har blitt av.

- Jeg har hørt at de er blitt tatt med til et barnehjem, sier en gråtende mor BBC har snakket med i Istanbul, hvor flere uigurer bor i eksil.

En annen far TV-kanalen har møtt i Tyrkia, har ikke hørt noe fra kona og barna siden de dro hjem til Kina for å besøke besteforeldre for tre år siden.

Nylig fant han plutselig det han mener er sønnen sin i et videoklipp på internett, hvor gutten ikke lenger snakker morsmålet sitt, men kinesisk.

Foreldre TV-kanalen har snakket med er oppgitt over at verdenssamfunnet ikke griper inn.

- Tusener av uskyldige barn blir splittet fra sine foreldre, og vi forteller konstant vårt vitnesbyrd. Hvorfor svarer verdenssamfunnet med stillhet i møte med disse faktaene, spør en mor.

PIGGTRÅD: Dette bildet fra 4. juni i år viser det kinesiske flagget bak et piggtrådgjerde i Yangisar i Xinjiang-regionen. Foto: Greg Baker / AFP / NTB Scanpix
PIGGTRÅD: Dette bildet fra 4. juni i år viser det kinesiske flagget bak et piggtrådgjerde i Yangisar i Xinjiang-regionen. Foto: Greg Baker / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Stor oppbygging

Ny forskning gjort på oppdrag for BBC, viser at Kina de senere årene har gjort en massiv oppbygging- og opprusting av internatskoler og barnehager, i samme periode som det er bygd opp interneringsleirer for voksne, skriver TV-kanalen.

- Dette tolkes som en utvidelse av prosjektet som Kina er i gang med de voksne uigurene. Vi vet at det bygges skoler og barnehager, men vi vet ikke konkret hva de brukes til. En av tolkningene er altså at de brukes til barna til de voksne fra muslimske minoriteter som nå er i disse leirene. Andre tolker det som at det er indoktrinering for å bli kvitt den muslimske kulturen og den uigurske kulturen, sier Kina-ekspert og forsker Koen Wellens ved universitetet i Oslo til Dagbladet.

I den mest folkerike delen av provinsen, skal myndighetene alene ha brukt 1,2 mrd. amerikanske dollar på å bygge og ruste opp barnehager hvor forskningen antyder at det også bygges tilhørende sovesaler.

Samme år gjorde antallet uigurbarn i barnehage et kraftig hopp med en halv million, ifølge offentlige tall BBC omtaler, gjort av den uavhengige forskeren Adrian Zenz.

Bygd med uvanlig hastighet

- Det forskningen til Adrian Zenz påviser er at disse skolene og barnehagene er bygd med høyere hastighet, med høye sikkerhetstiltak, og at de er mye større enn det som ellers er vanlig i Kina. Ut fra det kan man si at det er veldig uvanlig, og det er nettopp det som har rettet oppmerksomheten mot dette nå, sier Wellens ved UiO.

OMSKOLERINGSLEIR: Bildet viser det kinesiske myndigheter beskriver som et frivillig senter for omskolering utenfor Hotan i Xinjiang-regionen. Kritikere mener det er en tvungen omskoleringsleir. Foto: Greg Baker / AFP / NTB Scanpix
OMSKOLERINGSLEIR: Bildet viser det kinesiske myndigheter beskriver som et frivillig senter for omskolering utenfor Hotan i Xinjiang-regionen. Kritikere mener det er en tvungen omskoleringsleir. Foto: Greg Baker / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Han sier det er vanskelig å vite hva som er formålet med skolene og barnehagene all den tid kinesiske myndigheter benekter at de driver indoktrinering av barna - og er spent på hva som kommer fram i ukene som kommer.

- Det store spørsmålet framover vil jo være om kinesiske myndigheter tar barn som også ikke har mistet foreldrene sine til leirer eller fengsel, men det er ikke så enkelt å undersøke med metoden som ligger til grunn for forskningen, som i stor grad handler om å undersøke offentlige dokumenter, sier Wellens.

- Kulturelt folkemord

Annen statistikk skal etter sigende vise at over 2000 uigurbarn ble sendt til internatskole i april i fjor. BBC skriver også at 400 barn har fått begge foreldrene enten fengslet eller satt i leirer.

Det underbygger mistanken om at kinesiske myndighter systematisk tar over oppdragelse og opplæring av barn fra de muslimske minoritene for å luke ut muslimsk religion, mener forsker Adrian Zenz, som har undersøkt forholdene i provinsen.

- Jeg mener bevisene på at barn og foreldre systematisk holdes atskilt, tyder på at Xinjiang's myndigheter prøver å oppdra en ny generasjon som har kuttet alle bånd fra sine opprinnelige røtter, sitt språk, og sin religion, sier Zenz, som nylig også var i Norge, til BBC.

Avvises

TV-kanalen har vært i kontakt med en talsperson for myndighetene i den kinesiske provinsen, som bare ler av anklagene.

USAs utenriksminister Mike Pompeo er blant dem som nylig har uttalt seg svært kritisk om Kinas behandling av uigurene.

Han anklaget Kinas kommunistparti for å forsøke å kvele uigurenes kultur og utslette islam i Xinjiang, og sa i forbindelse med 30-årsjubileet for massakren på den himmelske freds plass, at han hadde gitt opp å tro på at Kina vil forbedre seg på menneskerettigheter.

Norske myndigheter har tatt opp menneskerettighetssituasjonen med kinesiske myndigheter ved flere anledninger - også ved at man blant annet har tilbudt å sende observatører - men har likevel måttet tåle kritikk for å ikke i stor nok grad utfordre Kina på menneskerettighetsbruddene FN mener skjer i landet.