Slår alarm om kjøttetende bakterie

Vibriobakterien blir stadig oftere å finne lenger nord enn hva som er vanlig, ifølge forskning.

VANNET BLIR VARMERE: ... og forskerne fant bakteriene lengre nord enn hva som er vanlig. Foto: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB scanpix
VANNET BLIR VARMERE: ... og forskerne fant bakteriene lengre nord enn hva som er vanlig. Foto: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB scanpixVis mer

Fjorårets strålende sommer i Norge førte med seg enkelte uønskede effekter. Blant annet at vibriobakterier var å finne i Oslofjorden.

Høy vanntemperatur gir bedre vekstmuligheter for vibriobakterier. Bakteriene kan forårsake infeksjoner hos personer som bader i kystområder hvor det er høy temperatur i vannet. Det er for eksempel vanlig å finne i Østersjøen og på Danmarks Østkyst.

Ifølge CNN viser nå ny forskning at dette kan være en effekt av klimaendringene. Blant annet har kjøttetende bakterier som vibrio vulnificus de siste åra blitt funnet på steder der det vanligvis ikke forekommer. Felles for stedene skal være at vanntemperaturen er stigende.

- Infeksjonen forekommer sjelden, men man ser det stadig oftere i enkelte områder, sier Katherine Doktor, spesialist på infeksjoner ved Cooper University, som har vært med på å skrive rapporten, til CNN.

- PASS PÅ: Da bakterien var å finne i Oslofjorden i fjor sommer, advarte Mattilsynet mot å spise østers fra Oslofjorden. Illustrasjonsfoto: Rex/Shutterstock
- PASS PÅ: Da bakterien var å finne i Oslofjorden i fjor sommer, advarte Mattilsynet mot å spise østers fra Oslofjorden. Illustrasjonsfoto: Rex/Shutterstock Vis mer

Uvanlig

Da Dagbladet omtalte vibriobakterien i Oslofjorden i fjor sommer, sa Frank O. Pettersen, overlege på infeksjonsavdelingen på Ullevål universitetssykehus, at det er uvanlig å bli smittet av bakterien, men enkelte tilfeller forekommer likevel.

Oppfordringen fra eksperten var enkel: Ved åpne sår, skal du enten dekke det til med vanntett folieplaster eller la være å bade i sjøen. Har du badet, gjelder det å skylle såret og huden, og tørke seg godt. Det er jo ikke sterilt vann, påpeker han.

I tilfellene som omtales i nevnte rapport, var det også slik at pasientene på en eller annen måte var syke fra før - enten det gjaldt en leversykdom eller diabetes - og at et sår hadde vært i kontakt med vannet.

Ifølge en ekspert er det imidlertid vanskelig å bevise at den kjøttetende bakterien beveger seg nordover som følge av global oppvarming.

IKKE NOE MAN SER HVER DAG: Dette fascinerende øyeblikket ble fanget opp i England tidligere i år. Her får man se hva som faktisk skjer når en kjøttetende plante har fått tak i byttet sitt. Video: YouTube/Carnivorous Corner via Storyful Vis mer

Sjømat

Forsker ved University of Houston College of Medicine, Stephen Spann, mener nemlig at saltinnholdet i vannet like gjerne kan ha noe med saken å gjøre.

- Når saltinnholdet i vannet synker, så øker nivået av vibriobakterien, sier han til CNN.

Han understreker at den enkleste måten å unngå å bli smittet på, er å passe på at sjømaten er tilberedt på riktig måte. Flere av de syke omtalt i rapporten skal nemlig ha blitt syke etter å ha spist sjømat.

I fjor ble en eldre kvinne er lagt inn på Bærum sykehus med en alvorlig infeksjon som følge av bakteriene.

Mattilsynet advarte da også mot å spise østers plukket i Oslofjorden.

ZOMBIE: Har du hørt om cordyceps? Soppen har et helt unikt angrep. Video: National Geographic/Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer