Coronaviruset

Slår alarm om kreftkrise

Ny forskning viser at coronaviruspandemien har gått hardt utover kreftbehandling.

CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS CoV-2, som utløser covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP/NTB
CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS CoV-2, som utløser covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 70 000 +551
mutantsmittet1 120
døde 622 +2
påvist smittet 113 000 000+447.1K
døde 2 510 000 +10.1K
Se mer

I en rekke land har folk i mindre grad enn vanlig oppsøkt helsehjelp ved mistanke om kreft under pandemien, og det er blitt rapportert om færre igangsatte behandlinger.

Også i Norge har det vært bekymring for at coronaviruspandemien har hatt en negativ effekt på kreftomsorgen.

Til nå har imidlertid ikke forskningen gitt noen gode svar på hvilke utslag dette har gitt i rene tall når det gjelder underbehandling av kreftsykdom.

En fersk studie i The Lancet Gastroenterology and Hepatologi kaster derfor nytt lys over dette.

De britiske forskerne bak studien har undersøkt innvirkningen covid-19-pandemien har hatt på påvisning og håndtering av tykktarmskreft i England.

DRAMATISK: Ole Gunnar Solskjær beskriver coronasituasjonen i England som dramatisk, og forteller i et eksklusivt intervju til Dagbladet om hvordan det er å stå midt oppi det. Video: Ljosland Vis mer

Utbredt

Ifølge Store medisinske leksikon er tykktarmskreft en svært vanlig kreftform.

Årlig får rundt 3000 personer i Norge påvist tykktarmskreft, og dersom man ser tykk- og endetarmskreft under ett, er dette den nest hyppigste kreftformen, etter prostatakreft.

Risikoen for å utvikle tykktarmskreft i løpet av livet er omkring ni prosent.

De britiske forskerne har saumfart fire ulike populasjonsbaserte datasett, og har gjort interessante funn.

Sammenlignet med det månedlige gjennomsnittet i 2019, var det i april 2020 en reduksjon i henvisninger på hele 63 prosent, fra 36274 til 13 440, for mistenkt kreft og en reduksjon på 92 prosent i antall koloskopier, fra 46 441 til 3484.

Først langt utpå høsten, i oktober 2020, hadde månedsprosenten kommet tilbake til 2019-nivå.

FORKLARER: Lege Wasim Zahid er coronasmittet. Det avslører han selv i en video på YouTube. Video: YouTube Vis mer

3500 færre

Dette viser at over 3500 færre mennesker hadde blitt diagnostisert og behandlet for tykktarmskreft i England fra april til oktober 2020 enn det man hadde forventet, skriver forskerne.

Forskerne så også en nedgang i antall operasjoner i april 2020 på 31 prosent i forhold til samme måned i 2019.

«Covid-19-pandemien har ført til en vedvarende reduksjon i antall personer som blir henvist, diagnostisert og behandlet for tykktarmskreft», konkluderer forskerne.

Generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen mener den britiske studien har « svært viktige og interessante funn».

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

Tankevekkende

- Studien viser at færre har gått til legen, blitt henvist til spesialisthelsetjenesten og fått diagnosen tykktarmskreft. Det kan få alvorlige konsekvenser når vi vet at jo senere tykktarmskreft blir oppdaget, dess dårligere prognose er det, sier Stenstadvold Ross til Dagbladet.

Hun mener det er er tankevekkende at de som først fikk diagnosen, ikke fikk standardbehandling, men noe som kan kalles en «ventebehandling», som igjen kan gi dårligere livskvalitet og øke risikoen for å dø.

- Denne studien viser hvor viktig det er å opprettholde pakkeforløpet for kreftpasienter, også under en pandemi, sier Stenstadvold Ross.

COVID-19: Smitteverndirektør i FHI Geir Bukholm om coronavaksinen. Video: Marthe S. Lien / Lars Eivind Bones Vis mer

- Hardere rammet

- I hvilken grad kan dette overføres til norske forhold?

- England har utvilsomt blitt mye hardere rammet av coronapandemien enn Norge. Det gikk på mange måter med England slik vi fryktet det skulle gå med Norge, men som det heldigvis ikke gjorde. Hos oss har vi i mye større grad klart å opprettholde kreftbehandlingen takket være myndighetenes nasjonale smittevernstiltak gjennom pandemien, sier Stenstadvold Ross, men understreker:

- Likevel er vi bekymret for at det har vært et etterslep gjennom året, og det har vi ikke sett konsekvensene av ennå. Vi vet at færre har gått til legen i denne tida, og vi frykter at mange nye kreftsvulster ikke har blitt oppdaget. Men når vi hører om England, forstår vi hvor ille det kunne ha gått hos oss, sier generalsekretæren og avslutter:

- Det er vondt, samtidig som det viser at vi i Norge klarte å handle raskt, stå sammen og tilpasse oss da krisen kom.

Status vaksinasjon Full oversikt

318 722 (5.9%)i Norge har fått dose nr 1
149 622 (2.79%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer