Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slår alarm om kriminelle bander som tar over Arbeids-Norge

Nå skal Kripos, Politidirektoratet, kontrolletater og næringslivet samarbeide.

SLÅR ALARM: Politiet, tilsynene og næringslivet slår alarm om kriminelle bander som tar over Arbeids-Norge. Her forteller f.v. Kristine Beitland fra Næringslivets Sikkerhetsråd, Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet, politidirektør Odd Reidar Humlegård og riksadvokat Tor-Aksel Busch om hva de ble enige om i et historisk møte. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet
SLÅR ALARM: Politiet, tilsynene og næringslivet slår alarm om kriminelle bander som tar over Arbeids-Norge. Her forteller f.v. Kristine Beitland fra Næringslivets Sikkerhetsråd, Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet, politidirektør Odd Reidar Humlegård og riksadvokat Tor-Aksel Busch om hva de ble enige om i et historisk møte. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi må ikke, som med de mobile vinningskriminelle, vente til problemet blir for stort. Det vi kaller for arbeidsmarkedskriminalitet er et stort problem for den seriøse delen av arbeidslivet, og dette er noe vi må ta mer på alvor.

Det var politidirektør Odd Reidar Humlegårds konklusjon etter et møte mellom næringslivet, kontrolletatene og politiet i dag.

- Det er første gang vi inviterer til et møte der næringslivet, organisasjoner, kontrolletater, politi og påtalemyndigheten møtes på denne måten. Man kan spørre seg hvorfor dette ikke har blitt gjort før, sier Humlegård.

Vil bli høyere prioritert Politidirektøren håper å ha konkrete virkemidler på bordet i løpet av året.

- Jeg vil oppsummere med at det har vært et nyttig møte, og vi har blitt enige om at vi skal jobbe tettere med næringslivet. Vi kommer tilbake til hvordan dette skal organiseres. Det er en langsiktig innsats, og jeg er glad for at næringslivet har erkjent at de har en jobb å gjøre, og er med på å ta ansvaret, sier Humlegård.

Også riksadvokat Tor-Aksel Busch var tilstede på pressekonferansen. Han varsler at politiet vil bli bedt om å prioritere denne typen kriminalitet høyere i hans prioriteringsskriv.

- Vi nærmet oss dette med en visshet om at arbeidsmarkedskriminalitet har blitt et stort problem. Vi er nødt til å prioritere dette høyere, det er det ingen tvil om. Det vil gjenspeilet i vårt prioriteringsskriv, sier Busch.

Vil fullføre etterforskning Han varsler at det vil bli fullført etterforskning av noen av sakskompleksene i løpet av året.

- I løpet av året vil vi ha fullført etterforskning av noen av disse sakene, og håper dette vil ha en god preventiv effekt. Deretter vil vi ha et nytt møte i november, der vi vil ha ytterligere dokumentasjon om problemets størrelse og se på hvordan man kan utvikle samarbeid mellom det private og det offentlge videre, sier Busch.

Dagbladet har lenge satt fokus på organiserte kriminelle miljøer som får stadig større innpass i det norske samfunnet, blant annet om asfaltbandene - der det ble avdekket hvordan bandene driver med utpressing, skattejuks, menneskehandel, trusler, vold, slaveri og hvordan de er involvert i den ulovlige krypskyttingen av neshorn.

I bransje etter bransje har de etablert selskaper som utkonkurrerer den legale delen av markedet.

Gir skryt til Dagbladet Leder for taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, Eivind Borge, mener Dagbladets årelange dekning av sosial dumping og kriminelle banders inntog i norsk arbeidsliv har hjulpet å sette saken på dagsorden.

- Problemet har økt det siste året, og det er viktig å få kontroll på det. Det er sjeldent at jeg har opplevd at en sak blir tatt så høyt opp til politidirektør, riksadvokat og topper i næringsliv og kontrollorgan. Dagbladets dekning av saken har vært foregangs, og har satt dagsorden, sier Borge.

Borge har en rekke ganger advart mot hvordan de kriminelle bandene tar over Arbeids-Norge, og har tidligere sagt at det er en av de største truslene mot det norske sanfunnet.

- Store utfordringer i næringslivet Fra næringslivet var blant annet direktør Kristine Beitland i Næringslivets Sikkerhetsråd.

- Dette var et viktig møte, og aller første gang næringslivet møter tilsyn og politi på dette strategiske nivået. Dette er ikke en kamp vi kan kjempe alene, sier Beitland.

Hun varlset spesielt om utfordringene innenfor bygg- og anlegg.

- Vi mener det er fotfeste av organisert kriminalitet i bygg og anlegg, og det er behov for å få løst situasjonen. Vi mener at lederne i næringslivet har behov for en verktøyskasse for å forebygge kriminalitet, og jeg mener det er bra at vi kommer fra dette møtet med noe konkret. Vi må nedsette en arbeidsgruppe og lage dreiebøker for lederne, sier hun.

GIR SKRYT TIL DAGBLADET: Kripos-topp Eivind Borge gir Dagbladets årlange dekning av sosial dumping og arbeidskriminalitet skryt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
GIR SKRYT TIL DAGBLADET: Kripos-topp Eivind Borge gir Dagbladets årlange dekning av sosial dumping og arbeidskriminalitet skryt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart