Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presidentvalget i Frankrike 2017

Slår alarm om lav valgdeltakelse: - Vitner om en alvorlig demokratisk krise

- Det er et kraftig politisk budskap.

PRESIDENT: Franske prognoser tyder på en klar seier til Emmanuel Macron (39) i det franske presidentvalget. Men den lave valgdeltakelsen kan vitne om en demokratisk krise, mener Frankrike-ekspert. Foto: AFP PHOTO / Patrick KOVARIK
PRESIDENT: Franske prognoser tyder på en klar seier til Emmanuel Macron (39) i det franske presidentvalget. Men den lave valgdeltakelsen kan vitne om en demokratisk krise, mener Frankrike-ekspert. Foto: AFP PHOTO / Patrick KOVARIK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Franske prognoser tyder på en klar seier til Emmanuel Macron (39) i det franske presidentvalget. Emmanuel Macron endte opp med 65,1 prosent oppslutning, imens Le Pen får 34,9 prosent av stemmene.

Så mange som 25 prosent av Frankrikes 47 millioner stemmeberettigede valgte å stemme blankt eller å sitte hjemme: Hver fjerde franskmann mente altså at verken ytre-høyre-kandidat Marine Le Pen eller den kommende presidenten Emmanuel Macron fortjente deres stemme.

- Verste siden 1969

Tallene over årets valgdeltakelse bekymrer Franck Orban, fransk politisk ekspert og førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold.

- Dette er verste valgoppslutning siden 1969 kombinert med størst antall blanke stemmer noensinne, 4 millioner. Ser man bort fra valgresultatet, så vitner dette om en alvorlig demokratisk krise i Frankrike sier Orban til Dagbladet.

Flere franskmenn har søndag kveld tatt til gatene for å feire Macrons seier. Gatene rundt Louvre er fulle av biler i kø som tuter for å feire Macrons seier. Folk går rundt med franske flagg overalt. Blant dem er Caroline Sol (37).

- Ja, vi er et delt land, men vi unge vet at det er grunn til å feire Macron, sier hun til Dagbladet.

Hun er på vei til Louvre for å feire sin nye president, og veiver med det franske flagget.

- Jeg skjønner at mange er misfornøyd, men Macron vil levere, sier hun.

Sol jobber i tv-kanalen Canal Plus, men skal ikke tidlig i seng i kveld.

- Nå er det fest. Vi valgte en liberal og ung politiker og ikke en rasist, sier hun.

Hun vet at et stort antall franskmenn stemte blankt eller valgte å sitte hjemme under dagens presidentvalg: At de mener at verken Macron eller ytre-høyre-kandidaten Marine Le Pen føles som verdige presidentkandidater.

SKAL PÅ FEST: 37-årige Caroling Sol har fått sin favoritt-president, Emmanuel Macron, og skal feste i hele natt. Men selv om Macron nå blir Frankrikes yngste president, har han langt fra flertall i folket. Flere steder var det demonstrasjoner mot ham i Paris i går kveld. Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
SKAL PÅ FEST: 37-årige Caroling Sol har fått sin favoritt-president, Emmanuel Macron, og skal feste i hele natt. Men selv om Macron nå blir Frankrikes yngste president, har han langt fra flertall i folket. Flere steder var det demonstrasjoner mot ham i Paris i går kveld. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

«Pest og kolera» er hva franskmenn flest har kalt Macron og Le Pen under presidentvalgkampen.

- Nesten ingen franskmenn kjenner til Macron, så jeg skjønner at de er skeptiske. Men jeg har fulgt ham en stund, og mener han er mannen som kan få oss franskmenn sammen, sier hun og løper mot Louvre, der planen er å få et blikk av Macron og å feste hele natta.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Dette valget gjør at Frankrike fortsetter nedover
Men langt fra alle mener som Sol. På en bistro et par hundre meter fra Louvre, rister alle de ansatte på hodet når Dagbladet lurer på om de vil feire sin nye president.

- Aldri i livet. Dette er den verste presidentvalgkampen i Frankrikes historie. Og jeg vet hva jeg snakker om, som er 68 år, sier bartenderen.

Han vil ikke ut med navn eller bli tatt bilde av.

- Men jeg har mye å si, sier han, som sjøl ikke stemte i andre valgomgang: «Fordi valget var mellom en rasist og en bankmann i lomma på finanseliten».

Han fortsetter:

- Det er klart jeg og folk flest er skeptisk. Macron kommer fra ingenting, har aldri stilt til valg og er blitt president før fylte 40 år. Hva tror du skjer nå? Han må betale tilbake til de som hjalp ham fram!

Han mener at dette valget gjør at Frankrike fortsetter nedover.

- Vi vanlige folk fortsetter å bli fattigere, mens finanseliten mesker seg videre. Møkkavalg. Møkkavalg, sier han.

- Kraftig politisk budskap
Også Frankrike-ekspert Orban er bekymret.

- Et element som bekymrer meg er at dette var et viktig oppgjør mellom Macron fra mellompartiet En Marche! over Marine Le Pen fra Nasjonal Front. Det gir bekymring at det er så mange som ikke stemte, sier han til Dagbladet.

EKSPERT: Franck Orban mener det er bekymringsverdig at så mange ikke har valgt å stemme ved presidentvalget i Frankriket. Foto: Høgskolen i Østfold. 
EKSPERT: Franck Orban mener det er bekymringsverdig at så mange ikke har valgt å stemme ved presidentvalget i Frankriket. Foto: Høgskolen i Østfold.  Vis mer

At så mange stemmeberettigede valgte å stemme blankt eller å sitte hjemme speiler stemningen blant mange velgere, mener Orban.

- Det er betydelig at mange velgere ble tvunget inn i et valg med to kandidater de mislikte.

Orban påpeker at det er forskjell på å melde seg helt ut eller å stemme blankt.

- Stemmer man blankt, tar man et politisk ståsted. Man nekter å velge mellom to kandidater man ikke støtter. Det er vanskelig å peke konkret på hvorfor hjemmesittende ikke stemmer, imens blanke stemmer viser misnøye. Det er et kraftig politisk budskap.

Nå spørs det om disse velgerne vil mobiliseres i juni, når de representantene som ikke ble med videre i presidentvalget er med i parlamentsvalget.

Orban mener at Macrons seier i presidentvalget gir han et godt utgangspunkt.

- Det gir ham tyngde i fransk politikk, et utgangspunkt ham må bygge på. Så må han vinne en like overbevisende seier i parlamentsvalget i juni.

- Det er ingen tvil om at det er mange som venter på Macron. Det er mange på ytre venstre og ytre høyre som ikke har tenkt til å gjøre det enkelt for han, og vil bruke enhver anledning til å skade han politisk. Hvor mye tyngde de får i parlamentet vil avgjøre hvor mye motstand Macron vil få, sier Orban.

- Oppgaven som venter oss er enorm
Påtroppende president Emmanuel Macron ble sent søndag kveld hyllet av sine tilhengere på plassen utenfor Louvre-museet i sentrum av Paris, skriver NTB.

Det var en nyvalgt president preget av stundens alvor som møtte folkmengden i sentrum av den franske hovedstaden klokken 22.38 søndag kveld.

- Frankrike har vunnet! Det vi har gjort i dag og de siste månedene kan ikke sammenlignes med noe. Alle sa det var umulig, men de visste ikke noe om Frankrike, sa Macron da han takket en jublende folkemasse på plassen utenfor Louvre.

Han strakte også ut en hånd til alle som ikke stemte på ham.

- Jeg vet at det er meningsforskjeller og at mange som stemte på meg ikke nødvendigvis deler alle mine oppfatninger. Men jeg skal i de neste fem årene gjøre alt for at det ikke skal være noen grunn for å stemme på de ekstreme, sa Macron.

- Oppgaven som venter oss er enorm, og den oppgaven starter i morgen. Da skal vi starte styrkingen av demokratiet og økonomien vår. Da vil jeg trenge dere, sa Macron.

Mot slutten av markeringen fikk Macron selskap på scenen av sin kone Brigitte og flere familiemedlemmer. Sammen sang de nasjonalsangen Marseillaisen sammen med tusenvis som hadde møtt opp for å hylle den nyvalgte presidenten.

Det feires ved Louvre, men samtidig har det også tikket inn meldinger om bråk og demonstrasjoner andre steder i byen.

Gavin Lee i BBC meldte tidligere i kveld om tåregass og kaos på en demonstrasjon ved Menilmontant-metrostasjonen i Paris. Her er både anti-Macron-folk - og anti-Le Pen-demonstranter.