Slår alarm om livsfarlige knuter

Folkehelseinstituttet advarer mot pustestans og kraftig økt ulykkesrisiko.

- FARLIG: Overlege Merete Vevelstad ved Folkehelseinstituttet advarer russen mot å eksperimentere med alkohol. Her spiller Audun, alias Steinjo Grieg Halvorsen fra "Slå på ring" inn musikkvideo med russen på Tryvann. Russ er fra bussen Heat. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
- FARLIG: Overlege Merete Vevelstad ved Folkehelseinstituttet advarer russen mot å eksperimentere med alkohol. Her spiller Audun, alias Steinjo Grieg Halvorsen fra "Slå på ring" inn musikkvideo med russen på Tryvann. Russ er fra bussen Heat. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Folkehelseinstituttet og overlege Merete Vevelstad publiserte i dag en artikkel om russ og rus. Hun uttrykker sin bekymring over enkelte av russens knuteregler, som flere handler om eksperimentering med alkohol.

- Alkohol er et bedøvelsesmiddel. Inntar man store nok doser kan det føre til pustestans. I tillegg medfører høy promille betydelig ulykkesesrisiko, sier Vevelstad til Dagbladet.

Halvliter sprit på to timer Hun ytrer særlig bekymring rundt én russeknute som finnes på listen i Fauske kommune. Den går ut på å drikke en halvliter 40 prosent-sprit på under to timer. Vevelstad forteller også at kravet om å drikke en kasse øl på 24 timer, vil gi mange farlig høy promille, særlig jenter. Denne russeknuten er å finne på en rekke knutelister.

- Når man er beruset er man lett alkoholforgiftet, sier Vevelstad, men det er ikke det hun er bekymret for. Hun vil få frem alvoret i en farlig alkoholforgiftning.

- Den klassiske alkoholforgiftningen kommer som regel når man har omkring to i promille eller mer, men det er store individuelle forskjeller. Tar man andre rusgivende stoffer eller beroligende midler i kombinasjon med alkohol kan man forgiftes langt tidligere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer