Slår alarm om livsfarlige knuter

Folkehelseinstituttet advarer mot pustestans og kraftig økt ulykkesrisiko.

- FARLIG: Overlege Merete Vevelstad ved Folkehelseinstituttet advarer russen mot å eksperimentere med alkohol. Her spiller Audun, alias Steinjo Grieg Halvorsen fra "Slå på ring" inn musikkvideo med russen på Tryvann. Russ er fra bussen Heat. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
- FARLIG: Overlege Merete Vevelstad ved Folkehelseinstituttet advarer russen mot å eksperimentere med alkohol. Her spiller Audun, alias Steinjo Grieg Halvorsen fra "Slå på ring" inn musikkvideo med russen på Tryvann. Russ er fra bussen Heat. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Folkehelseinstituttet og overlege Merete Vevelstad publiserte i dag en artikkel om russ og rus. Hun uttrykker sin bekymring over enkelte av russens knuteregler, som flere handler om eksperimentering med alkohol.

- Alkohol er et bedøvelsesmiddel. Inntar man store nok doser kan det føre til pustestans. I tillegg medfører høy promille betydelig ulykkesesrisiko, sier Vevelstad til Dagbladet.

Halvliter sprit på to timer Hun ytrer særlig bekymring rundt én russeknute som finnes på listen i Fauske kommune. Den går ut på å drikke en halvliter 40 prosent-sprit på under to timer. Vevelstad forteller også at kravet om å drikke en kasse øl på 24 timer, vil gi mange farlig høy promille, særlig jenter. Denne russeknuten er å finne på en rekke knutelister.

- Når man er beruset er man lett alkoholforgiftet, sier Vevelstad, men det er ikke det hun er bekymret for. Hun vil få frem alvoret i en farlig alkoholforgiftning.

- Den klassiske alkoholforgiftningen kommer som regel når man har omkring to i promille eller mer, men det er store individuelle forskjeller. Tar man andre rusgivende stoffer eller beroligende midler i kombinasjon med alkohol kan man forgiftes langt tidligere.

Hvordan merker man at andre er alkoholforgiftet?

- Når en person har en potensielt farlig alkoholforgiftning vil vedkommende gjerne ha nedsatt bevissthet, og ha vanskelig for å ta vare på seg selv.

- Man forstår ikke hva som skjer Med nedsatt bevissthet mener Vevelstad at man er vanskelig å få kontakt med. Man klarer ikke å ta inn informasjon, og tenker dårlig når folk snakker til en og vedkommende klarer ikke å verken svare eller handle på passende vis. Den forgiftede forstår ikke hva som skjer rundt en.

- Folk som "bare" er fulle er kanskje tregere, men de har ikke nedsatt bevissthet, forteller overlegen.

EKSPERIMENTERER: Russ flytter stadig grensene for rus, sex og vold i russefeiringen. Her feires det på Tryvann. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
EKSPERIMENTERER: Russ flytter stadig grensene for rus, sex og vold i russefeiringen. Her feires det på Tryvann. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Er en person farlig alkoholforgiftet er det viktig å ikke forlate den.

- Sørg for at personen hele tiden er under oppsyn og har frie luftveier. Må du forlate bør han eller hun ligge i stabilt sideleie så de unngår å bli kvalt.

Oppfatter man situasjonen som potensielt livsfarlig må man kontakte ambulanse.

- Siste stadium er å sovne og ikke være vekkbar. Da bør de sendes på sykehus. Vedkommende kan fremdeles ha stigende promille, sier Vevelstad.

- Hold deg til festpromille Hun har to hovedtips til russen:

- Hold dere til vanlig festpromille. Dersom du må eksperimentere - sørg for å gjøre det under oppsyn av rimelig edrue venner som tar ansvar for deg. I tillegg er det viktig å unngå samtidig bruk av alkohol og andre rusgivende midler.

Og for dem som kjører:

- For å kjøre bil på en trygg måte må man være skikket og edru. Er du edru, men ikke har sovet på et døgn, er du ikke skikket til  kjøre bil, forteller Vevelstad.

Presidenten liker advarselen Russepresident for Oslo og Akershus Sondre Kvam (19) syns det er bra at det blir advart mot å drikke uhemmet i russetiden.

ADVARER: Overlege Merete Vevelstad frykter at flere russ kan pådra seg alkoholforgiftning. Foto: pressefoto
ADVARER: Overlege Merete Vevelstad frykter at flere russ kan pådra seg alkoholforgiftning. Foto: pressefoto Vis mer

- Folk må ta ansvar for egne handlinger, sier Kvam til Dagbladet.

I Oslo og Akershus har de nylig besluttet å ta bort knuten som tilsier at man skal drikke en flaske vin på 15 minutter, nettopp fordi de mener den er for drøy.

- Veldig mange knuter bygger på tradisjon. Disse kan vi ikke fjerne da folk vil reagere.

Vil ikke bryte tradisjoner Dette gjelder blant annet knuten som går ut på å drikke en kasse øl på et døgn.

- Man må ta seg litt i nakken og kjenne på seg selv, før man eventuelt velger å gjennomføre en slik type knute, sier Kvam og legger til at han ikke oppfordrer all russ til å ta denne knuten.

Han mener stikkordet er valgfrihet.

- Alt er frivillig. Vi legger ikke press på noen og det er ingen regler som tilsier at man må ta den og den knuten, sier russepresidenten.

Han oppfordrer russen til å passe på hvor mye de drikker og kjenne på sin egen tilstand. Kvam understreker også viktigheten av nok søvn.

- Nyt været og pass på hverandre. Å ha en russekompis er avgjørende - en som har ansvar for deg og omvendt.

- FRIVILLIG: Russepresident Sondre Kvam understreker at alle knuter er frivillige. Foto: Privat
- FRIVILLIG: Russepresident Sondre Kvam understreker at alle knuter er frivillige. Foto: Privat Vis mer